Framtidens mat.

Vetenskapsredaktören Marcus har nu och då pratat om 3D-skrivare och det samt det i Kvanthopp pågående E-nummerlotteriet har fått mig att dra mig till minnes lite filosoferande kring framtidens mat. Och det kan ju vara passligt så här i slutet av fastetiden att fundera på mat som omväxling till alla skogsrelaterade inlägg.

Det har gjorts försök att med 3D-skrivarteknik framställa konstgjort kött och om det lyckas så kan väl det mesta i matväg framställas på samma sätt. Hur det egentligen går till har jag inte mycket kännedom om men nån form av biomassa måste väl utgöra grunden? Och det får mig att för min inre syn se jordbrukaren producera någon ensilageliknande produkt som processas industriellt till lämplig konsistens.

För att rationellt hantera matproduktion och för att bibehålla tankar kring färskhet och närproducerat borde de olika maträtterna “skrivas” ut i köket, det må sen vara frågan om storkök eller hemma i den egna lilla kokvrån. Om det här slår igenom så är supermarketarnas livsmedelsavdelningars era över för jag antar att leveranserna av den behövliga biomassan kan göras direkt till kunden. Lämpligast kan det ske med samma typ av tankbil som används för pälsdjursfoder. Varje kök förses med en behållare eller silo av lämplig storlek dit tankbilen levererar lämplig mängd biomassa med jämna mellanrum.

Den i köket placerade 3D-skrivaren tar sen från behållaren åt sig biomassan anefter behov och tillsätter färg- och smakämnen enligt de förprogrammerade recepten som finns lagrade i dataminnet och “skriver” sen ut maträtter med rätt form och konsistens. Kanske behövs ytterligare nån form av upphettning i ugn eller Micro innan rätten är klar.  Det här kan säkert helautomatiseras så att man via “nätet” kan ge orders om vad som önskas till frukost, lunch eller middag för dagen så att maten är klar vid den tidpunkt man önskar.

Vad tror ni? Är det här utopier eller är det möjligt? Och i så fall är det en utveckling vi vill ha? Ni får gärna kommentera eller vidareutveckla mina tankar.

GLAD PÅSK!

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

13 reaktioner till “Framtidens mat.”

  1. Låter ju praktiskt det där, fast kanske inte så smakligt. Så länge det är tillåtet att bo på landet och producera maten själv så väljer vi nog det i stället. Något för stadsborna kanske?

  2. Nå vet du, det finns ju all slags smakämnen och smakförstärkare att lägga till så smak får man nog fixad. Idag är det många som ändå inte känner till den äkta riktiga smaken så det kvittar om smaken sist och slutligen inte är den rätta. Det har ju vid undersökningar konstaterats att till exempel barn föredrar köttbullar på burk framom hemgjorda bullar för att det för dem är den rätta smaken dom vuxit upp med.

  3. Hej Christer!

    Glad Påsk till dej o familjen.
    Hoppeligen det du skriver inte kommer att ske nu eller aldrig.. visst har man läst o hört om mycket tokigheter men detta är nog det som tar vinsten. Hur “klok” är en människa som hittar på detta, undrar bara.
    Kanske det är ett måste långt i framtiden om riktig mat inte hinner till åt befolkningen , här eller där.
    Hur är det inte med larver o småkryp o maskar o man vet vad ,,som börjar dyka upp i ljuset.. huu säger jag ..
    Nu har vi påsk o många goda läckerheter o duka fram, ena gillar lamm andra memma eller pasha kanske ägg osv. Jag tycker att alla som inte har nån orsak eller allergi ,,ska äta av det som smakar gott i munnen ,, för man vet aldrig då det inte mera smakar eller går att äta hur gärna man vill..
    Vi har ätit både fårkött o fisk idag liksom memma dom som gillade,, andra åt en bärkräm .. kaffe o hembakat dessutom..
    Till alla er bloggare en trevlig o Glad Påsk! Hälsar påskhäxorna från Blåkulla eller öst-nyland.

  4. Bra att någon tar upp detta ämne. Det har talats en hel del om år 2050 då jordens befolkning ökad radikalt så kommer bönderna att ha det bra då någon ska producera maten. Tyvärr så brukar inte bonden få så mycket av kakan 🙁 framtiden kan vi bara spekulera om men jag tror det går så här.
    1. Folk börjar äta mindre kött och börjat istället äta mera protein från växtriket (I-länder)
    2. Cityodlandet tar fart och man tar det i beaktande redan då man bygger. Snacka om Närproducerat.
    3. Insektfarmande blir mer vanligt, både som farmer och i hemmen.
    4. Man börjar producera mera fisk.

    Jag tror att biomassan som Christer talar om så kommer senare i framtiden. Det finns ju redan “homogeniserade massor” t.ex. en del chips och kex tillverkas av en massa och blir identisks till både utseendet och smak då det gäller den färdiga produkten. Så även om biomassan känns avlägsen så är vi redan på väg dit.

  5. Det kan den mycket väl vara. Borde inte vara någon större skillnad om biomassan innehåller en del ogräs såvitt det inte är fråga om skadliga eller illasmakande växter.

  6. Den som lever får se men man kan ju alltid fundera lite…. med dagens antibiotikamissbruk ute i den stora produktionsvärlden får vi väl snart en riktig epedemi av resistenta bakterier vilka kan leda till lite decimering av världsbefolkningen. Men oberoende av befolkningsökningen finns det många som gärna skulle äta lite mera än vad de gör idag bara dom hade råd. Om det här med 3D-teknik skulle leda till billigare livsmedel är väl ändå lite osäkert.
    1. Det är mycket möjligt att vi i I-länderna minskar på köttkonsumtion till förmån för växtprotein, däremot tror jag att köttkonsumtionen stiger i utvecklingsländerna om levnadsstandarden höjs där.
    2. Det ligger lite i tiden med att köpa lokalt och veta varifrån maten kommer så ökad hemmaodling kan det säkert bli för dom som har tid.
    3. De här larverna och insekterna lär väl smaka bättre än vad man skulle tro men det känns ändå lite främmande 🙂
    4.?? Är det de nya integrerade odlingssystemen med kombinationer av grönsaksodling och fiskodling du tänker på?

  7. Jepp, det där håller jag med om. Jag tror att det är lika liten chans att de som vill äta mera mat skulle få det som det är att lönsamheten för bönderna stiger? “De andra” far iväg med pengarna från båda. Då det gäller insekter och larver så tror jag mest på mjölet. Med rätta smaktillsatser så tror jag att de flesta skulle tycka om det (har inte själv smakat). Då det gäller fiskodlingen så var det bara en känsla jag fick. Jag är inte insatt i ämnet. Men då man tänker på hur mycket köttproduktion har utvecklats så tycker man att det kan finnas mycket outnyttjat potential i fiskodling? Hälsoeffekten har förstås också betydelse. Men berätta gärna mer om det där integrerade systemet!

  8. Nu har jag för mej att det nog inte var med 3D-printer som köttet tillverkades utan genom odling. Genom att printa får man ju bara formen på föremålet, inte själva råvaran.

  9. Det kan vara att så var fallet. Får man bara muskelcellerna att förökas så printar man biffen 🙂
    Kanske blir det så att muskelcellerna kan fås att växa med den tidigare nämnda biomassan?
    Vi får hoppas att nån med mera spån under mössan reder ut det här 🙂

Kommentarer är stängda.