24 mars, 2016 av Nisse

Årets Bålaträä 2016

Dags att utnämna årets Bålaträä (grymt stora träd). Och det ser i år ut att vara en asp. Intressant nog så stod den bredvid garaget vid gårdsplanen. Jag har sett på den i över 20 år och tänkt att den där borde fällas men det blev aldrig av och den växte sej större och större. Men i år fällde vi den. Just nu sågar jag omkull en hel mängd stora aspar men de är bara nästan lika stora – omkring 60 cm diameter. Men garageaspen var 65 cm och då lämnade jag en ganska hög stubbe så vid normal stubbhöjd var den säkert över 70 cm.

DSCN5569

och stubben

DSCN5608

De andra asparna är inte helt små de heller. Två aspar ger nästan ett helt lass. Bumlingarna på lasset hör inte alls till de största.

DSCN5607

De här är inte så väldigt gamla för aspen växer snabbt liksom björken. Tyvärr vill ingen ha asp så priset är inte bättre än vanlig flisved. Björken har däremot gått bra och har betydligt bättre pris.

Etiketter:

2 svar till “Årets Bålaträä 2016“

  1. Stefan skriver:

    Gör du flis av asparna? Jag brukar hugga en del aspar till flisvirke, men de är synnerligen svårtorkade. Jag har ingen tork att torka flisen i utan försöker få virket torrt i stället. Bästa sättet med asparna är att barka stammen nertill och låta dem stå tills de är torra.

  2. Nisse skriver:

    Jag säljer de stora asparna via reviret – vet inte om de går till flis. Men jag flisar stora mängder små aspar och de tjocka kvistarna. Allt torkas i kalluftstorken i juli och det är inget problem att torka fast vattnet strittar då man flisar. Då aspflisen är nedtorkad så brinner den bra. Men utan tork kan det vara problem.