28 mars, 2016 av

En början och ett slut.

Säsongsslut?

Det börjar vara till ändan med skogsföret, närmare tiotalet plusgrader och hård sydlig vind tär hårt på snön och isen i körspåren. Skulle det ha varit vindstilla hade det i de djupa skogarna tagit någon dag längre innan värmen fått effekt. Någon dag till borde väl föret ändå hålla även om det redan igår blev lite isbrytareffekt över körandet. Isen brast anefter jag körde framåt men tack vare god fart hann jag inte sjunka dit, det här var nu på ett dike där jag inte kört tidigare i vinter så det var inte lika djupt fruset som där jag packat till snön hela vintern. Jag körde ut det mesta igår men ett par lass har jag kvar i skogen och så har jag nog tänkt hinna hugga lite till också för att få ihop lite mera björkmassaved. Jag måste väl kolla med uppköparen om dom vill få ut virket innan menföret kommer och vägarna stängs för tyngre trafik. Vi får väl se……. nu idag var det så hård vind att det fanns bara en riktning plus minus 15° att fälla träden i så en del fick jag lämna då fällriktningen inte passade dessutom brast sågkeden mitt i allt så det blev att åka hem lite tidigare.

Vägen hade torkat upp bra i solen och blåsten så jag tog av kedjorna på framhjulen och lastade på ett lass flisved (skårved) för att ta hem då det nu gick utan att det stänker en massa sand och skit på fönster och ved. Att våren är på väg märker man speciellt när man hanterar björkarna, det är nästan så att man tycker att kraften håller på att gå ur en när man brosslar (plockar ihop) virket. Saven stiger och lassen blir tyngre för varje dag.

Ännu ett flisvedslass till upplaget för att torka över sommaren och till värme inkommande vinter.

Ännu ett flisvedslass till upplaget för att torka över sommaren och till värme inkommande vinter.

Säsongstart!

Om det nu är lite oklart om det blir ett avslutande av skogsarbetet så är det ett faktum att odlingssäsongen har inletts. Vi har nämligen sått de första grönsaksfröna ikväll och gumman har också pillat ner lite blomfrön de senaste dagarna. Om några dagar har fröna grott och då skall också växthuset vara i ordning för att ta emot plantorna. Det är det nu inte som ni förstår när allt sitter i ett men det ska väl ordna sig även det, dagarna är ju lite längre nu så det är lättare att töja ut arbetsdagen något 🙂 Dessutom är det lättare att komma igång tidigare på morgonen nu efter att klockorna ställts om till sommartid.

Det börjar bli trångt i så- och groningsrummet där sådda purjo- och blomfrön står för att gro.

Det börjar bli trångt i så- och groningsrummet där sådda purjo- och blomfrön står för att gro.

Etiketter: , , , ,

2 svar till “En början och ett slut.“

  1. Stefan skriver:

    Jag tycker det är svårare att komma sig upp på morgonen nu efter klockändrandet. Sover man tills kroppen tycker att det känns som vanligt så är klockan redan en timme mera än vanligt. Tycker annars att det är bra onödigt att hålla på och vrida klockan vår och höst så som vi gör.

  2. Christer skriver:

    Joo, jag tycker också det är onödigt med det här klockvridandet jag är ju annars inte så klockberoende. Jag har inte haft egentlig klocka på mig under tjugotalet år utan följer solen och det som händer runtomkring man får ju inte mera gjort trots att man vet vad klockan är. Med tiden vet man ganska bra vad klockan är ändå speciellt när man är hemmavid, om någon frågar mig vad klockan är brukar jag “missa” rätt tid med högst en kvart.
    Under skördetiden när det är varmt på sommaren är det bra att komma igång tidigt så att grönsakerna hinner skördas medan de har lite nattkyla kvar så då gillar jag att vi har “sommartid”, det är lättare att få folk att börja jobba sex än klockan fem.