Hurra, flismataren gick sönder !

Det är inte ofta man blir glad över att nånting går sönder men jag njöt faktiskt av att ligga under flismataren och dra bort det lager som spruckit i går. Tanken på hur det hade varit om det gått sönder i vintras eller nästa vinter gjorde bytandet till ett nöje. Nu var det inga problem – det var varmt och skönt.

Det är grymma krafter i skruven till flismataren. Utmatningen är så starkt nedväxlad att motorn orkar vrida sönder nästan vad som helst. Det finns en krans med vass egg som skall skära sönder sådana bitar som inte ryms in i matarröret men en torr kvist kan vara grymt hård – nästan som järn. Motorskyddet märker inte ens av belastningen. Så skruvens lager hade spruckit och kättingen hade förstås kommit av då kugghjulen inte mera var mitt emot varandra.

Till all tur hade jag ett reservlager hemma. Där ser man att lagerhållning lönar sej. Det var visserligen litet jobb att få bort det gamla lagret men det gick relativt snabbt i jämförelse med att jag varit tvungen att åka och hämta nytt lager. Nu skall lagret fyllas på med två reservlager utifall det blir bråttom att byta mitt i vintern nån gång. Samma lager passar också till en del maskiner.

Jag såg också att det behöver byggas bättre stöd under flismatarens ben och så tänker jag göra utrymmet under flismataren tätare och bekvämare med tanke på att det skall kunna värmas upp mitt i smällkallaste vintern. Tyvärr så väntar troligen reparationer i framtiden fastän lagret nu är bytt. Flismataren råkar ju ut för den allra hårdaste pressen då det är som kallast.

Och så har vi följetongen med omröraren (se Flisomrörare – andra försöket). Andra försöket fungerar men det är inte helt bra. Det blir en hel del flis kvar på sidorna som den konstruktionen inte tar bort. Bladen på omröraren räcks inte ut till hörnen och flisen rasar inte av sej själv alls. Tvärtom så bildar den valv som sitter ihop tills man knackar till dem. Då jag fyller på med fyra skopor så blir det ungefär två kvar som inte rasar ned i skruven och de måste skyfflas för hand. Nu blir det att fundera på om jag kan flytta den nuvarande omröraren litet eller om jag skall börja experimentera med ett stående rör igen … Det är inte lätt att fundera ut hur flisen beter sej för den är oberäknelig. Att röra om den nerifrån fungerar inte för flishopen är stenhård där.

En robot som skyfflar ned flisen i tratten skulle ju lösa problemet :-).

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Hurra, flismataren gick sönder !”

  1. Månne det var samma lager som gick för mig häromsistens http://www.bondbloggen.fi/2016/04/fredagsmys-i-fickan/ ?
    Den gången höll lagret men lagerhuset sprack. Lagret var som sagt i skick och det var tur det för ett lager i hjulvalsen på såmaskin gick vid sådden och det visade sig vara av samma storlek. Så nån gång har man tur i oturen att ha lager på lager 🙂
    Lagret i flisfickan borde väl egentligen vara ett (kallas det?) axiallager som skulle vara bättre lämpat för tryck i sidled än vanliga kullager?

  2. Rena axiallager tål inte alls radiell belastning och inte heller snedställningar. Skruven har ju inget lager i andra ändan så det lager som finns måste kunna vrida sig lite. Åtminstone på min flisbalja är det ett sfäriskt kullager (som också har havererat en gång). Det är ett billigt och enkelt lager som uppfyller kraven på lager till flisskruven, förutom axialbelastningen då. Men att göra en lagring som tål mera axiellt skulle vara betydligt dyrare, därav antagligen denna lösning.

  3. Just precis. Det är originallagret som jag bytte ut och jag undrade litet över hur det var tänkt att det skulle hålla den stora axialbelastningen. Men då man reparerar så är det inte tid att bygga om. Kanske jag skulle planera en liten ombyggnad av skruvens lagring (före vintern …).

  4. Kunde det möjligen ställa sig med en vibrator för att få flisen att falla neråt, jag tänker närmast på vibran som finns i betongtransportbilar (betongbaljor).

  5. De var väl för 30 år sen man kippa ur betong. Nu skruvas betongen ut. De gamla är väl skrota för länge sen.

  6. Jag har faktiskt funderat på vibrator. Flisen sitter annars hårt ihop men om man sparkar uppåt så börjar den rinna genast. Problemet är att jag har en träsilo och jag tror att vibrationerna snabbt skulle få den att gå i bitar. Då borde jag ha skilda skivor som ligger löst under flisen och som man kan få att vibrera. Måste tänka på saken.

Kommentarer är stängda.