23 augusti, 2016 av Kalle

Suck!

Man kunde kanske tänka sig att jag suckar över vädret, och är väl nog fallet också, men inte i just nu. Detta är en suck över människor djupa, kanske inte okunskap, men låt oss säga tanklöshet.

Händelseförloppet var följande:

Jag diskuterade en helt annan sak än lantbruk på Facebook häromkvällen. Som sig bör kom ju vänners ovänners vänner med i diskussionen, som dessutom initierats av någon mig obekant. Vad det handlade om minns jag inte ens. Plötsligt var det en för mig helt främmande ung tjej som behövde en metafor för ett dumhuvud och då tog hon till termen “outbildade bönder”. Detta gjorde att jag surnade till och kanske något fult upplyste henne om att de som hon benämnde “outbildade bönder” nog har gett henne flera tallrikar mat än vad hennes fina “utbildade” vänner någonsin kommer att förse henne med..

Det kanske var lite onödigt provokativt men det häpnadsväckande svaret fick mig att inse att så var nog inte fallet. Hon skrev:

“Det finns nog ingen bonde som nånsin försett mig med en tallrik mat. Jag skaffar min mat av mellanhänderna”

Ridå

6 svar till “Suck!“

 1. Christer skriver:

  Den diskussionen har jag missat, Kalle. Bra att du surnade till lite ?

 2. Christer skriver:

  Suck i kvadrat….. Finns några bildade kommentarer till följande artikel också om du vill sucka lite till. https://svenska.yle.fi/artikel/2016/08/22/regnet-forstorde-skorden-bonderna

 3. Nisse skriver:

  He-he, en ny variant av det gamla skämtet: “Jag behöver inga bönder – jag köper mjölken i butiken ! “.Tjejen ifråga har kvalificerat sej till nivån RiktigtKorkadeTyper.

  Jag är väl litet avtrubbad efter att ha jobbat i H:fors i 35 år och hört den ena hjärndöda kommentaren efter den andra. Intressant nog var vi bondbarn ofta i majoritet då jag jobbade som forskare och senare professor vid Tekniska högskolan på 70-talet. På kaffetimmarna var underhållningen ofta historier om vad dumma stadsbor hade sagt.

  Nu är ju inte stadsbor alls varken dumma eller bondefientliga i gemen men det finns alltid de som begåvats med svaga muskler i de övre regionerna. Grundproblemet är att det finns överflöd. Under kriget var stadsborna väldigt vänliga och goda vänner med bönderna och hälsade ofta på – i hopp om att få med sej en klick smör eller nånting. Fast livsmedelskommissionen såg nog till att det inte fanns många smörklickar kvar. Då var det inte stor idé att ta kontakt med mellanhänderna. Utom på svarta börsen ifall man hade massor med pengar.

  Med hjärtliga hälsningar,

  Nisse, tekn.dr.
  “outbildad bonde”

 4. Stefan M skriver:

  En variant av “varför skall man ha kor när det finns mjölkmaskin?”

 5. Micke skriver:

  Ett gammalt ordstäv från den Österbottniska slätten konstaterar att : “Med stigande utbildning ökar förvirringen!”

 6. Nisse skriver:

  Komplementet till det (som jag tycker mest om) är: “Hon uttalade sej med den säkerhet som enbart fullständig okunskap kan ge”.