Suck!

Man kunde kanske tänka sig att jag suckar över vädret, och är väl nog fallet också, men inte i just nu. Detta är en suck över människor djupa, kanske inte okunskap, men låt oss säga tanklöshet.

Händelseförloppet var följande:

Jag diskuterade en helt annan sak än lantbruk på Facebook häromkvällen. Som sig bör kom ju vänners ovänners vänner med i diskussionen, som dessutom initierats av någon mig obekant. Vad det handlade om minns jag inte ens. Plötsligt var det en för mig helt främmande ung tjej som behövde en metafor för ett dumhuvud och då tog hon till termen “outbildade bönder”. Detta gjorde att jag surnade till och kanske något fult upplyste henne om att de som hon benämnde “outbildade bönder” nog har gett henne flera tallrikar mat än vad hennes fina “utbildade” vänner någonsin kommer att förse henne med..

Det kanske var lite onödigt provokativt men det häpnadsväckande svaret fick mig att inse att så var nog inte fallet. Hon skrev:

“Det finns nog ingen bonde som nånsin försett mig med en tallrik mat. Jag skaffar min mat av mellanhänderna”

Ridå

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

6 reaktioner till “Suck!”

 1. He-he, en ny variant av det gamla skämtet: “Jag behöver inga bönder – jag köper mjölken i butiken ! “.Tjejen ifråga har kvalificerat sej till nivån RiktigtKorkadeTyper.

  Jag är väl litet avtrubbad efter att ha jobbat i H:fors i 35 år och hört den ena hjärndöda kommentaren efter den andra. Intressant nog var vi bondbarn ofta i majoritet då jag jobbade som forskare och senare professor vid Tekniska högskolan på 70-talet. På kaffetimmarna var underhållningen ofta historier om vad dumma stadsbor hade sagt.

  Nu är ju inte stadsbor alls varken dumma eller bondefientliga i gemen men det finns alltid de som begåvats med svaga muskler i de övre regionerna. Grundproblemet är att det finns överflöd. Under kriget var stadsborna väldigt vänliga och goda vänner med bönderna och hälsade ofta på – i hopp om att få med sej en klick smör eller nånting. Fast livsmedelskommissionen såg nog till att det inte fanns många smörklickar kvar. Då var det inte stor idé att ta kontakt med mellanhänderna. Utom på svarta börsen ifall man hade massor med pengar.

  Med hjärtliga hälsningar,

  Nisse, tekn.dr.
  “outbildad bonde”

 2. Ett gammalt ordstäv från den Österbottniska slätten konstaterar att : “Med stigande utbildning ökar förvirringen!”

 3. Komplementet till det (som jag tycker mest om) är: “Hon uttalade sej med den säkerhet som enbart fullständig okunskap kan ge”.

Kommentarer är stängda.