25 augusti, 2016 av

Med tungan rätt i mun.

Rubriken på mitt förra inlägg kunde också ha passat in på kvällens men det var ju liksom redan förbrukat 🙂 Hur som så var det lite spännande att hämta löklossaren från Gilingholmin ikväll.

Förra veckans regn med åtföljande översvämning lade inte bara en del av min mark under vatten den tog också brolocket med sig. Brolocket ligger ca 20 cm över åkrarna men då vattnet som högst nådde närmare 50 cm över så flöt brolocket iväg. Det var relativt nylagt av till 4 tum kantade stockar och ett trettital till antalet så det vore synd om det hade “reekt” iväg till Södra Stadsfjärden. Lyckligtvis så låg grannens bro jämnt med vattenytan så virket hade fastnat där ett par hundra meter nedströms. Rosmarie och Ines hade lokaliserat virket på förra måndagskvällen och ringde mig för att få hjälp med bärgandet. Det gick sist och slutligen ganska bra men nu ligger virket kvar på grannens brolock och är nu så pass tungt efter att ha legat i vattnet att jag nu inte så där bara bär hem det till sin rätta plats. Tog därför traktorn med de bredaste däcken för att se om det eventuellt skulle gå att balansera över ån på ramarna under brolocket. Och se det gick ju riktigt bra.

15.08.2016. Här är det svårt att avgöra om brolocket är kvar eller inte då stövelskaften var för korta för att lämna traktorhytten. Iddes därför inte pröva att köra över :)

15.08.2016. Här är det svårt att avgöra om brolocket är kvar eller inte då stövelskaften var för korta för att lämna traktorhytten. Iddes därför inte pröva att köra över 🙂

Brolocket lokaliserat.

Brolocket lokaliserat. (Foto Rosmarie Finne)

Brolocket bärgas.

Brolocket bärgas. (Foto Ines Tuohimaa)

24.08.2016. Mickel Räv på första parkett (föregående bro uppströms) för att se på när jag körde över ån på ramarna.

24.08.2016. Mickel Räv på första parkett (föregående bro uppströms) för att se på när jag körde över ån på ramarna.

Bära eller brista men visst borde det här gå?

Bära eller brista men visst borde det här gå?

....och visst gjorde det det. Nu hem för att lossa löken.

….och visst gjorde det det. Nu hem för att lossa löken.

Löklossningen för fälttorkning inledd.

Löklossningen för fälttorkning inledd.

 

 

 

 

Etiketter: , ,

3 svar till “Med tungan rätt i mun.“

 1. Micke skriver:

  Här har också tröskningen inletts, eller navigeringen. Under de 17 år som jag använt Claasen har vi dragit den
  en gång och då nästan i onödan men för att spara kraftöverföringen. I förrgår hann vi dra loss det tyska gjutjärnet 3 gånger för en knapp torksats! Och den sitter ganska hårt när man är nere jämnt med axlarna
  noterade vi. Med andra ord så existerar jordens dragningeskraft! Är trots allt inte ensam för vi var några tröskor ut och testade men allihop står nog nu och väntar på bättre väder för åkrarna efter oss ser ut som
  om man har haft killarna från pansarbrigaden i Parola på besök. Skördenivån var inget att klaga på och hl/vikten 67 kg men fukten räckte till över 12 timmar i torken! När priset så varierar mellan 107 €/ton och 120
  €/ton så är det nog att vänta tills fukten krupit ur kärnorna. Med luftfuktighet mellan 75 – 80 % på eftermiddagarna så lär vi få vänta. Betyder att det kommer att bli j—kla bråttom så småningom men vi
  vi får ta det som brandkåren i Nykaabi “Tå vi hindar om int e reinar”!

 2. Stefan skriver:

  Jag har aldrig tidigare behövt draghjälp för tröskan. Det brukar gå att köra så långt man kommer framåt och sedan backa bort ur leran. Men igår satte jag ner Sampon så ordentligt att det var bara att knalla hem efter traktorn och en till förare. Det börjar fort gå tungt när man är så lågt att skärbordet blir ett shaktlad fast det är allt uppe.

 3. vått skriver:

  Jämmer o elände, så där ska det inte se ut uppe på torra land, nej o nej.
  Garanterat blir det ingen toppskörd av varken grönsaker, rotsaker eller spannmål eller av inget som är under vatten, hoppas att det ens går att få bort nånting av det som går att räddas.
  Våra år är så nyckfulla, ingen av oss bönder har en aning om hur året blir då vi på våren sår o sätter, o hoppas på det bästa.
  Därför kan man bli så f..rb..ad då det tutas i median hur mycket det kommer i år av allt, vi brukar säja att först då skörden är bärgad o under tak då kan vi uttala oss om bra eller dåligt resultat.
  Här i våra trakter utlovas nu rikligt regn i moron, tror ingen behöver mera nederbörd i höst, men inget vi kan göra nåt åt. Tröskorna har tröskat flitigt det som varit färdigt, min bonde har provat både havre o vete men ingendera är färdiga, så vad göra, vetet var 28% igår ännu, så det berättar bra hur läget är,,
  Men förr har det gått o få bort från åker det som dit är sått, så kanske oxå detta år,, vi får höja blicken mot skyn o prata vacker . Lycka till allihopa.
  Vi två från öst-nyland hälsar