Tröskanhäran.

Så har det då också dragits streck för skördetröskningen säsongen 2016 i och med tröskning av lite ärter i går och en halv hektar korn idag. Kornet blev vi tvungen att hoppa över tidigare då det var för blött men ett par veckors uppehållsväder hade nu torkat upp åkern så att det utan problem gick att tröska det sista.

Ärterna var ojämnt mognade och låg platt med marken så det blev att “slicka” åkern, tur att man var noga med stenplockandet i våras. Sållen ville sätta igen av all grönmassa trots maximal luft.

24.09.2016 Tröskning av ärt.

25.09.2016 Sista slaget tröskas för säsongen. Spåren i förgrunden från förra försöket men nu hade det torkat upp så att tröskningen lyckades utan att lämna spår i åkern.
25.09.2016 Sista slaget tröskas för säsongen. Spåren i förgrunden från förra försöket men nu hade det torkat upp så att tröskningen lyckades utan spårbildning.

Nu när tröskningen är över är det hög tid att ta sig an skördandet av grönsaker till lager, först i tur är att ta in löken som legat på åkern för fälttorkning ett par veckor. Det har varit torrt och varmt nu en tid så den har torkat bra på fältet. Men regn utlovas neråt veckan så innan dess borde jag få den under tak.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Tröskanhäran.”

  1. Kör en hel del ekoodlingar som frakttröskning. Bästa utfallet alla gånger blir det om man sår blandsäd ärter
    och vete. Då slingrar sig ärtorna upp på det stråstyva vetet och tröskningen är en fröjd. Det är bara att blåsa
    på vad man hålls på sätet. Tröskan ser för det mesta ut som om den blivit sandblästrad inuti. En annan poäng
    är att när man tappar ur tanken så blir ärtorna och vetet på samma ställe eftersom båda ju är runda. I blandsäd med havre vill ju ärtorna gärna rulla ut i hörnen på de avlånga havrekärnorna. Samma sak gäller också när det cirkulerar i torken. Ärtorna söker sig till hörnen och havren blir i mitten. Dessutom har havren
    en tendens att “lura” hygrostaten i förtid innan all fukt hunnit slå ut ur ärtorna. Torktiden med ärt/vete
    blir också kortare pga betydligt jämnare mognad. Ärtor i renbestånd eller mardrömmen klöverinsåning i ärter,
    fodrar mycket tobak, utvilad tröskkusk med mätt mage och rejält med tålamod för det vill gärna slå sig till
    1 meter framåt och 2 meter bakåt!

  2. Hej Micke, trevliga kommentarer som vanligt 🙂
    Jo, skulle det vara fråga om foderärter så är nog någon form av stödväxt att föredra, men nu är det här plockärter (trädgårdsärt) där vi plockat ärter under sommaren så nu tröskade vi bort sånt som av en eller annan anledning blivit oplockat. Därav renbestånd och en hel del omogna ärtor.
    Nåå, vi har nu det provat nu….. får väl utvärdera om det är lönt sen när de är torkade.

  3. Om Du varmlufttorkar ärterna utan något annat iblandat rekommenderar jag att köra ner fukten till en ca
    17-18% och (om möjlighet finns) låta dem stå i torken ett dygn eller dra upp dem i en råsädssilo och låta
    fukten slå ut. Sedan torkar man ner dem till önskad fukthalt. Pga att de mognar så ojämnt i renbestånd så
    blir det att “fääd” de grönaste. Inte ovanligt med blommande ärter och knäppskarpa i samma bestånd. Eftersom kärnan är stor, och dessutom rund, så får man brassa på en stund innan ärtorna börjar ta till
    sig värmen. Lite samma fenomen som med vete, som ju också har ganska rund kärna, men ännu värre.
    Fattas bara en halv gris och ärtsoppan i vinter är tryggad!!

Kommentarer är stängda.