Å roligt har vi….-den professionella versionen –

Om nu någon betvivlar över hur roligt det kan vara att bli tvingad eller få den äran att leva på lokalproducerad mat så finns nu ett sammandrag av Michael “Micke” Björklunds österbottniska vecka på svenska.yle.fi, varsågoda döm själva. Inslaget innehåller en video från tisdagens besök på FinneFarm.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Å roligt har vi….-den professionella versionen –”

  1. Något så speciellt som att koka kålrabbi i smör var säkert nog en ahaa-upplevelse för dom allra flesta tittare/läsare, sådant skulle man knappast hitta på själv som hemma-kock. Den blev säkert mjuk & god av den litet högre temperaturen.

  2. Joo, också min egna kock såg lite förundrad ut då Micke beordrade henne att smälta 1 kg smör i kastrullen 🙂
    Grädden värmdes tills den blev lagom tjock och kryddades med Tare-löken. Gott blev det trots endast fyra ingredienser, ja å så smör och grädde förstås 🙂 De var väl det som gjorde det. Kålrabbin riktigt smälte i munnen, ….slurp 🙂
    Kokandet gick förhållandevis snabbt trots relativt stora bitar men det är väl som du skriver möjligt att hålla högre temperatur i smör än i vatten?

Kommentarer är stängda.