Mera morötter!

Jag styrde Hondan mot österbotten. Platthetens och växthusens och pälsfarmernas land. Och säkert mycket annat också 🙂

Medan Mathias var på höstlov var jag upp en sväng och kikade på österbotten. Ni vet hur det är, när man träffar någon man känner, men ändå inte ser så ofta. Diskussionen är med en gång i full gång som om man träffades igår! Det finns några i min bekantskapskrets som det fungerar så med. Det är några vänner, mina kusiner och så vi bondbloggare. Det var samma när vi var och hälsade på hos Nisse. När man stiger ur bilen så känner man lite igen sej, men till lika så slår det en att, aiijja, de är sådär de hänger ihop… Men diskussionerna är i full gång. Vilket de också var nu då jag besökte Christer och Kalle.

IMG_20161014_170041[1]

På fredagen fick jag mej en närmare titt på Christers morotsupptagare. Jag som ju i alla tider med grep kämpat för att ta upp morötter blev ordentligt imponerad. Hemma har man ju otaliga gånger stått och försiktigt försiktigt dragit lite i blasten på en morot, konstaterat att nix, den sitter nog för hårt fast, och poks, där brast blasten… måste gräva bort lite jord… eller närmare sagt lera, bort från själva roten och dra i den, försiktigt försiktigt och så poks, brister den och halva blir kvar där nere i avgrunden någonstans… Men här kom ju morötterna upp utav bara farten ur den fina jorden. MED MASKIN dessutom! Värsta science fiction jämfört med grepen…

Men det är klart, någon upptagar grunka vet man ju att det måste till för att få upp mängder med morötter. Men, nog var det ju intressant att på nära håll få titta på underverket, även om Christer inte hade så många lovord till övers för den eftersom det lite villa krångla och lämna efter sej morötter. Morötter som jag fick vara med och plocka upp 🙂

IMG_20161014_145625[1]

Där kom dom, och några blev kvar…

Och roligt var det. Eivor tittade lite snett på mej när jag sa att jo-o, visst är det ju roligt! Ombyte förnöjer och det var riktigt roligt att se de fina morötterna, de duktiga jobbarena, den fina jorden och ja… allt.

När man kommer bort en bit hemifrån och får se och uppleva någonting som inte är det man har hemma, så kan det mest tradiga vara intressant för någon annan.

Jag tycker inte fårklippning är särdeles jättetjohejsan, men den som kanske aldrig sett fårklippning kan tycka det är wow!

Egentligen så blir det lite felvridning där också… Jag kan ju också tycka fårklippning är intressant på andra ställen. Det är det där med, hur gör dom? Ajjahaa, dom gör si och så… hmm.. Det är som att vara ute och åka bil och se en flock med får, då kan man utbrista – KOLLA! FÅR! … Liksom som om man aldrig sett sådana förut… När jag var till Kolmårdens djurpark tror jag jag tillbringade mest tid hos fåren… och dvärggetterna… Det var farligt nära att jag skulle ha kidnappat två dvärggetskillingar med mej hem i ryggsäcken och bagageluckan… 😉

Efter morotsplockningen for vi så till Kalle, och inte en endaste bild fick jag av det världsförbättrande mötet. Lite funderingar hit, och lite funderingar dit. Att summera ihop 6 timmars diskussion blir ju inte till någonting har jag konstaterat efter några dagars funderande och smältande av allt, men, vi kom väl fram till att vi väl skriver på! Ibland har man texten och ämnet färdigt, och det bara rasslar till bland tangenterna och så blir det bra. Ibland har man så mycket man skulle vilja skriva om på en gång, och ibland står det stilla fast man inte lider brist på ideer.

En sak vi dock kunde konstatera alla, var ju att ingen av oss riktigt trodde, när vi började blogga, att vi skulle blogga såhär länge. Ibland faller det ur, ibland behöver man en paus. Men, så är det väl, ibland går det upp, ibland ner, men vad gör det, Nisse har alltid någonting lite extra på gångs och håller ställningarna 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

6 reaktioner till “Mera morötter!”

 1. Tack själv Charlotta för besöket och hjälpen men morötterna. Harmar även mig att jag inte kom mig för att ta någon bild varken i morotslandet eller hos Kalle, men trevligt hade vi kan jag intyga trots avsaknad av bildbevis 🙂
  Vad gäller besök i antider så vill det bli till att umgås i arbetets tecken, men vi hann ju sätta oss ner för lite mer djupgående funderingar under kvällsbesöket hos Kalle 🙂

 2. Jag håller med Daniel och Johnny, hoppas Ni orkar och vill dela med Er de olika skedena av arbetslivet på landet. Jag beundrar inläggen, alla läses, och än mer det att Ni sätter tid och energi på att berätta om arbetet för oss andra. Vi är säkert många som läser och intresserat följer med bloggen, alltför sällan blir det ändå av att kommentera.
  OM NI ORKAR SKRIVA, lovar jag att vi är många som läser.
  GOD FORTSÄTTNING PÅ HÖSTEN, alla BLOGGARE och läsare!

 3. Hej Charlotta !

  Hör oxå till dem som läser era “juttur” vilka alla är jättebra, oberoende om ni lyckas eller har problem med det ena o det andra. Vi behöver ER ska ni veta. Ingen skillnad vilken gård det än handlar om så finns det ibland problem, bland allt från den egna “maskinen” vi själva, till djur , maskiner, krångliga förhållanden osv.

  Det du beskriver om dessa trakter där “uppe” kan jag hålla med om, då jag och många nyländska husmödrar gjorde en sommar-resa dit för några år sedan , så gissa om vi blev “betagna” av de fina jämna landskapet med åkrar som var helt annat än våra branta o steniga o leriga som här finns på många håll, sen dessa lador. Vi hade dessutom fin utsikt från bussen. Den resan var bra precis som alla andra vi har gjort varje sommar. Då besöker vi olika gårdar (om nån tar emot oss) visst gör dom det. Detta år var vi till skördefesten på Åland den var oxå mycket bra.
  Kan tänka mej att ni har trevligt då ni träffas o det finns massor o diskutera. Säkert var morots-upptagningen helt annat än vad du själv är van vid, men för morötter i den skalan måste det finnas ordentliga maskiner o det måste gå undan, det ser bra ut. Själv “odlar” jag mina rotsaker o grönsaker från butikshyllorna nuförtiden,, förr “måste” jag ha av allt heehee..
  Till alla er som bloggar o läser en trevlig fortsättning på vår fina långa höst. Hälsar vi två.

 4. Tack, det här var ju uppmuntrande kommentarer som ger kraft till ytterligare nåt inlägg 🙂

  Ibland har man fått höra att det saknas nån riktig bonde bland oss bondbloggare. Hur nu en sån ser ut? Men vi skriver vidare när andan och lusten faller på vi må sen vara en hop udda figurer……..

Kommentarer är stängda.