Rensa upp i knutarna

Nån liten knut här, och nån liten knut där. Om jag hugger fram sista tegen på norrängen, och så rydjar vid bastugärdån,och hugger fram sista knuten på söderåkern och sen om jag hinner ger mej på lingonbacken, så får jag väl vara ganska nöjd… Jag hade ju inte tänkt hugga så mycket i vinter, mest ge mej på enrisbuskagen som finns här och var. Jag hugger ju inte någå mängder stock till försäljning, utan hugger, röjer och rydjar för betenas skull. Meningen var att pappa skulle operera knäet i vinter, och då tänkte jag att då tar jag inte ner någå mängder med träd och börjar stå och trampa och snarvla om att jag skulle behöva få nåt sånt ur skogen, men så blev det inte någon operation. Det krånglade till sej lite, så det sköts framåt i tiden. Men då började pappa fråga om jag inte tänkte fara till söderåker och ta den slät? Ja, det var bara att tanka motorsågen och fara följande dag det 🙂

Men, jag började på norrängen. Där har stått en liten teg full med trevligt vedstora stora björkar. Dessa rappade jag omkull på någon dag och sen eldade jag ris några dagar. Det tar ganska mycket tid det där risbrännandet.

Sen fortsatte jag någon dag senare i bastugärdån. Där fanns det lite små granar som börjat växa sej lite för stora. Där finns också något 100st smågranar som jag funderar att jag tar och manglar ner med nya krossen sen på våren, det ska bli intressant att se hur den jobbar. Jag har en hel del småplättar här och var åt den. Sen for jag till söderåkern. Där finns det lite blandad kompott. Små granar, stora granar, björkar, tallar, sly och alla kvistar ska brännas. Men fint blir det lite sjuttons 🙂

Inte blir här mängder med stock. Men, nog blir det till lite batting och plankor av somt. Efter att jag tagit ner träden, och kvistat och bränt upp kvistarna, kommer pappa med traktor och stockvagn, kapar till sådana längder han vill ha stocken i, kör dem till logosolsågen och sågar upp dem till det som det behövs. Och så blir det ju ved 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Rensa upp i knutarna”

  1. Jo, jag vet hur mycket arbete det är med riset för jag plockade kvistar från åkern då jag var tvungen att fälla träden i skogslaggen ut mot åkern. Men du har haft fint skogsväder med litet snö. Det hade vi här också men i går kom det en snöstorm så nu är det sämre.

  2. Har sysslat med liknande uppdrag sista veckan. Gammal åkertäppa mitt iskogen som naturen tagit till sig igen. I dikena (fd) 30 cm mellan björkarna och granarna på sina ställen och emellan et träd här och var. Vissa björkar kan vara 10 meter höga och 4-5 cm grova. Ett under att de håller ihop. Andra igen som börjat om från början ngn gång kan vara 15-20 cm upp till ett par meter varefter det sprids ut till ett kaos.
    Den nyinskaffade energivirkesgripen har minsann fått jobba.

  3. Jo, vädret har varit riktigt prima. Nu har vi också snö och slask, och det sporrar verkligen inte att dra till skogs när det är såhär ruggigt och vått i skogen. Nå, kanske kommer det lite bättre dagar senare, så man får sysselsätta sej med någonting man inte blir genomsur av på 10 minuter nu en tid. 🙂 Va roligt med nyinförskaffningar Micke. Allting känns lite roligare och lättare när man har nån ny grunkagrej som gör att jobbet och livet blir lite lättare 🙂

  4. Snö i nacken är det lite av och rätt varmt och gott med den gamla MF:ns dubbla värmebatterier. T-shirt i -20 är inget problem. Däremot pudersnön som träden var fullla av innan tövädret gjorde att så fort man rörde vid stammen kom ett moln av snö ner och sikten var noll en stund. Givetvis snöade merparten av allt virke ner under pudret, men börjar småningom sticka fram tillbaka om det inte kommer mera snö. Dessvärre utlovar väderprofeterna runt 0 och blötsnö till i morgon. Inte för att det är några stora mängder virke under snön utan klart jämförbart jobb med att klippa svinet och tro att man ska få ull!

  5. Vi har en grym sörja här just nu så det blir paus i skogsarbetet ett par dagar men från veckoslutet lär det bli kallare.

Kommentarer är stängda.