Våren kom – i februari

Det var verkligen vårkänsla häromdan med sol och värme. Och för en gångs skull tyckte jag det var bra med varmt väder. Flismataren krånglade nämligen riktigt ordentligt och så fort jag fick den reparerad så räckte det bara några timmar innan den var sönder igen.

Men snön smälte och det var varmt i solen. I traktorhytten var det hela +24 grader vilket var litet för mycket av det goda. Men det gick an att ligga under flismataren och skruva. På söndag kväll insåg jag att drivkugghjulet på flisskruven motor var helt slut. Keden hoppade över kuggarna hela tiden. Så jag beställde nytt kugghjul från fabriken och det kom på tisdag morgon. Allt fungerade bra till tisdag kväll då kedjan till skruven brast för andra gången. Nu började jag undersöka mataren riktigt ordentligt och då såg jag att kniven vid skruvens rör hade ett stort hack. Då fastnar bitarna i hacket i stället för att följa med runt kniven tills de är avskurna.

Det här är besvärligt för hela skruven måste tas isär för att skall kunna byta kniv. Jag beställde två nya knivar och hoppas att de kommer medan det är varmt. Till dess får jag väl gallra bort alla större bitar ur flisen men det är arbetsamt för större mängder. En förståndig människa hade förstås satt flismataren i skick och bytt kniven förra sommaren …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Våren kom – i februari”

 1. Det finns två sorters men, såna som vill skruva och såna som inte vill skruva. I synnerhet när det finns något viktigare att göra och det finns det mest hela tiden.

  Under min tid har jag haft två redskap som jag skruvat hela tiden. Pomo slåttmaskin och elho luftgödselspridare.
  Så har jag haft fyra maskiner som jag aldrig skruvat (bara underhåll) Kverneland plog, underhaug potatissättare, jf slåttmaskin och maschio jordfräs. De som jag dragit med stor kraft i jorden i 25 år har hållit. Men de som föjlt snäll i lyften bakom traktor har bara krånglat. Jf har nog mestadels varit over jorden.

  Nu till nisses flisgrejer igen. Borde man göra flisfickor i Norge, Danmark eller Italien. ?

 2. Det är sant. Det finns maskiner som går sönder hela tiden och så finns det sådana som bara fungerar och fungerar och fungerar. Till den sistnämnda kategorin hör Pegoraros fräs. Inte en pinne har brustit fastän jag kört i sten så hela traktorn har hoppat. Inget annat har heller gått sönder (utom brytpinnar förstås). Massey-Fergusons gamla traktorer hör nästan till samma kategori. IH:s slåttermaskin hör däremot till kategorin kör-svetsa-kör-svetsa- osv.

  Visserligen gillar jag att skruva men det finns gränser för allt … Jag skall inte klaga på flismataren för det är grymma krafter då stenhårda kvistar fastnar i kniven. Ibland hör man hur den stånkar och stönar …

 3. Borde Du inte söka felet i flistuggaren då den lämnar så mycket grovt material. Bygg en såll maskin så får Du bättre flis som inte stockar.

 4. Nåjoo, allt är relativt. Förr hade vi en TP-stoker som absolut inte klarade grövre flis än 1 cm (den hade ingen kniv). Då var det problem att få flistuggen inställd så att den producerade tillräckligt fin flis. Det tog också dubbelt längre tid (och blev dyrare) att flisa. Med den nya flismataren kan Mickos Christer här från byn flisa mycket snabbare. Det har heller inte varit problem med flisen så länge kniven var hel. Det skär effektivt av större bitar, dvs. de tvinnar runt kniven tills de brister. Problemet nu är att det finns ett stort hack i kniven och då fastnar flisbitarna i det och följer inte mera med skruven runt kniven och då skär kniven inte heller. Om kniven inte skär så pressas flisbitarna tills de brister och det är mycket mera ansträngande för keden än om de snyggt skärs av.

  Jag har beställt nya knivar och får väl dem nästa vecka. En extra i reserv. Man vill inte vänta på reservdelar om nånting går sönder mitt i kallaste vintern. Nu var det till all tur varmt.

 5. Tja, det beror på hur man räknar. Man kan ju räkna med timlön för en tekn.dr. med 45 års erfarenhet (ca. 200 euro/tim) men det är bara ekonomernas fullständigt värdelösa siffror. I praktiken så kostar min arbetstid bara ifall jag annars kan göra nånting produktivt. Förstås kunde jag vara mera i skogen och hugga tallar och då kanske jag får ut virke för ett par hundra euro per dag (utkört och städat i skogen). Om alternativet är att jag ligger på soffan och ser på TV så är svaret: Nej, den kostar inget.

  Och om jag annars skulle syssla med någon (dyr) hobby så blir timlönen negativ.

 6. Bytte ett bromsok (etujarruies) på min volvo hos märkesverkstad i storstan 403€ varav jobb 134€.
  Brosan gjorde samma sak samma vecka på sin vw hos en lokal bensinmack i söb totalt 120€

  Ett sopbränneri här i trakten bjöd ut el 4,44/kwh +1,90 imånadsavgift. Elen var 20% renare än annan ren el ?
  Europas modernaste.

  Har Christer glömt bort bondbloggen ?

  Vad kommer det in för synpunkter om bondbloggen ?

  Nu är det bokföringstider väntar på lite kommentarer !

  En vanlig läsare får det intrycket att bönder gör inget annat än är i skogen !

 7. Jo, jag vet vad H:fors kostar så jag åker i stället norrut till Kouvola som är mycket billigare (och bättre) ifråga om arbeten. Storstadspremien är ofta 100-200 % … Så det finns en hel del fördelar med att bo på landet.

  Den här bonden har verkligen varit i skogen hela tiden – utom senaste veckan. Det blev litet stressigt med flismataren som nu gått sönder fjärde gången och dessutom deklarationen som ju alltid är en stressig tid. I år passade jag på att deklarera då det blev eländigt väder i skogen. Det kommer snart litet inlägg men just nu måste jag skruva sönder hela flismataren så jag kan byta kniv. Alla problemen kommer nämligen från den söndriga kniven som gör att kedjan brister. Jag fick ny kniv i förrgår men det ha varit svinkallt så jag börjar byta först idag.

 8. Hej per fd.
  Nånää inte har jag glömt bort bondbloggen. Det är som du skriver deklarationstider och så har (sätt ner dig på stolen nu!) jag faktiskt tagit lite semester. Dessutom är det lite si och så med nåbarheten här i det stora landet i väster. Men så fort jag får lite tid och hittar ett stabilt wifi ? så ska jag höra av mig.

Kommentarer är stängda.