4 april, 2017 av Charlotta

Jaha, hur ska jag göra nu då?

Får ska ha en lapp i vart öra!!! Ropar regelverket. Så… Hur ska jag göra nu då?

 

Dehär lammet har, typ ett och ett halvt öra… Ett öra är riktigt normalt, men det andra är bara som en liten tunn papperslapp i jämförelse. Där kommer det inte att gå att sätta fast någon öronlapp. Men, blir hon över ett år MÅSTE hon ha det… Vidare är hon också lite sned i huvudet, vid munnen, men hon klarar sej bra, äter och växer normalt. Hon har ett syskon också, och den är helt komplett och mår riktigt bra. Men, den här gumman kommer det att bli synd om, ifall man knipsar öronlapp i hennes båda öron som regelverket säger.

Nu är det ju så att hon ju naturligtvis inte ska var till avel. Det går ju inte. Men, egentligen skulle det vara intressant att spara henne tills hon blir äldre bara för att få höra och se hur regelverken fungerar… Måste man knipsa öronlapp i hennes båda öron, eller är det djurplågeri? Jag tycker ju själv att det skulle vara djurplågeri att sätta lapp i det lilla örat, men, jag vet också att till slakteriet får jag inte föra henne utan lappar… Och får jag granskning på gården och ett djur över ålder är utan lappar i båda öronen så får jag grälor och gudarna ska veta vad det får för följder… Så, hur ska man göra i såna här fall?

Regelverken fungerar hyggligt så länge inget oförutsett händer. Men när de gör det, då kastas allt omkull och man vet inte hur man ska göra. Enklast vore att slakta henne fortast möjligt, och visst kan det komma att gå så till, men, hon är frisk pigg och på alerten, så då tycker jag hon kan få leva. Iallafall ett tag, och helt utan lappar så länge hon är inne, man blandar ju inte ihop henne med någon annan, inte ens i misstag…

 

4 svar till “Jaha, hur ska jag göra nu då?“

 1. Kurt skriver:

  Det är ju inget problem att få undantag från märkningsbestämmelserna om ett djur t ex fått en infektion i örat, men det skall ansökas.

 2. Sten skriver:

  Nu får du ta till bondförnuftet.☺
  Månne det skulle gå att sätta lapparna i ett halsband.. som förmildrande omständighet så länge hon får springa omkring?

 3. Kimmen skriver:

  Kanske ett gummiband (liknande pannband) med lappen på rätt sida skulle duga? Man får ju cykla med lyse i en pannlampa också nuförtiden, lampan behöver inte sitta fast på cykeln, så samma logik borde väl fungera här också…eller så sätter man dit lappen med en bykknipa när inspektören kommer…för satellitövervakning räcker det väl med att måla örat med en fläck av samma färg som den riktiga lappen – så noggranna kameror har de väl inte att de kan läsa texter på öronlappar????

 4. Göran skriver:

  Skriv nu lite om vad som händer där på holmen . Där sker säkert många intresanta saker.