2 mars, 2018 av

Elektroniska stängsel

På fejsbooken går vargdebatten het, ja så het att jag valde att publicera dagens tankar här på bloggen istället där debatten är mera sansad. Jag vill i alla fall för säkerhets skull inledningsvis betona att jag har inget emot varg så länge som dom låter folk och husdjur samt produktionsdjur vara ifred.

Det som slog mig idag under skogsarbetet att det kanske finns ett sätt att få till vargfria zoner med hjälp av ny teknik. Jag såg nämligen igår en reklamfilm om ett elektroniskt stängsel eller egentligen en GPS-styrd manick som varnade djuret om det går utanför tillåtet område. Om djuret trotsar signalen och fortsätter så får det en elstöt som tydligen får det att svänga om till tillåtet område. Det tillåtna området kunde med hjälp av en kartbaserad app i telefon avgränsas enligt rådande omständigheter. Det här var nu tänkt att användas för produktionsdjur på tillfälliga beten där man inte har intresse av att sätta upp mer beständiga stängsel.

Det som den friska skogsluften fick mig att tänka på idag var att man kunde ju utrusta vargarna och varför inte andra vilda djur med denna manick och i appen markera de områden där dom inte är önskvärda.

Har jag kanske fått för mycket frisk luft nu?

Eller kom tanken till efter att jag blev en centimeter längre under dagens skogsarbete?

Etiketter:

2 svar till “Elektroniska stängsel“

 1. Micke skriver:

  Då det begav sig i tiderna och jag var ordförande för svinfarmarna i Finland tillika som ordförande för
  den sk. C-områdesgruppen kom jag fort till insikt om att ska man ha ngt gjort och snabbt så är det ministeriets beredande tjänstemän man ska ta kontakt med och övertyga. De är de samma till pensionen
  oberoende av vem som vinner valet och det är där den verkliga makten finns. Så jag föreslår (vilket jag gjorde åt en riksdagsman idag) att man bjuder in dessa beredande tjänstemän från miljöministeriet (som lär sitta på problemet med vargarna) till Österbotten för att på ort och ställe i skymning och gryning ensamma vandra byvägen fram för att på ort och ställe bekanta sig med Gråben! Inbjudan kan gärna göras offentligt och synligt i press och media. Accepterar inte dessa beredande damer och herrar som har allt att säga om hur vi ska leva på landsbygden mellan skarvar och vargar så måste väl problemet konkretiseras och flyttas närmare för att klargöra effekten av deras beslut och tvekan. Ska vi ha skyddade vargar i Finland så ska vi väl ha dem över hela landet t.ex också i centrala Helsingfors där man har problem med vildkaniner i parkerna. Måste behaga ministeriet och djurvännerna när ekosystemet får ha sin gång och
  när kaninerna tar slut så… Skjuta varg får vi ju inte men skrämma iväg (låter tycker jag som förflytta) dem får vi ju. Kan väl inte vara olagligt att fånga in några och “skrämma iväg” dem till H:fors ifall vederbörande tjänstemän inte vill infinna sig på ort och ställe och bevilja skottpeng!!

 2. Christer skriver:

  Precis, samma erfarenheter här. Regeringar kommer och går men tjänstemännen består. Före EG-/EUtiden deltog tjänstemännen ofta i de odlartillställningar jag bevistade och man kunde vid diskussioner på ett lätt sett föra fram idéer man hade. Men sen fick dom så mycket jobb med Bryssels funderingar att deras närvaro blivit mer sporadisk, vilket är synd.
  Vad gäller stängselmanicken så var min tanke att det vore enklare att utrusta de hundratal vargar som det påstås finnas med dylika än tusentalet betande produktionsdjur.