Elektroniska stängsel

På fejsbooken går vargdebatten het, ja så het att jag valde att publicera dagens tankar här på bloggen istället där debatten är mera sansad. Jag vill i alla fall för säkerhets skull inledningsvis betona att jag har inget emot varg så länge som dom låter folk och husdjur samt produktionsdjur vara ifred.

Det som slog mig idag under skogsarbetet att det kanske finns ett sätt att få till vargfria zoner med hjälp av ny teknik. Jag såg nämligen igår en reklamfilm om ett elektroniskt stängsel eller egentligen en GPS-styrd manick som varnade djuret om det går utanför tillåtet område. Om djuret trotsar signalen och fortsätter så får det en elstöt som tydligen får det att svänga om till tillåtet område. Det tillåtna området kunde med hjälp av en kartbaserad app i telefon avgränsas enligt rådande omständigheter. Det här var nu tänkt att användas för produktionsdjur på tillfälliga beten där man inte har intresse av att sätta upp mer beständiga stängsel.

Det som den friska skogsluften fick mig att tänka på idag var att man kunde ju utrusta vargarna och varför inte andra vilda djur med denna manick och i appen markera de områden där dom inte är önskvärda.

Har jag kanske fått för mycket frisk luft nu?

Eller kom tanken till efter att jag blev en centimeter längre under dagens skogsarbete?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Elektroniska stängsel”

  1. Då det begav sig i tiderna och jag var ordförande för svinfarmarna i Finland tillika som ordförande för
    den sk. C-områdesgruppen kom jag fort till insikt om att ska man ha ngt gjort och snabbt så är det ministeriets beredande tjänstemän man ska ta kontakt med och övertyga. De är de samma till pensionen
    oberoende av vem som vinner valet och det är där den verkliga makten finns. Så jag föreslår (vilket jag gjorde åt en riksdagsman idag) att man bjuder in dessa beredande tjänstemän från miljöministeriet (som lär sitta på problemet med vargarna) till Österbotten för att på ort och ställe i skymning och gryning ensamma vandra byvägen fram för att på ort och ställe bekanta sig med Gråben! Inbjudan kan gärna göras offentligt och synligt i press och media. Accepterar inte dessa beredande damer och herrar som har allt att säga om hur vi ska leva på landsbygden mellan skarvar och vargar så måste väl problemet konkretiseras och flyttas närmare för att klargöra effekten av deras beslut och tvekan. Ska vi ha skyddade vargar i Finland så ska vi väl ha dem över hela landet t.ex också i centrala Helsingfors där man har problem med vildkaniner i parkerna. Måste behaga ministeriet och djurvännerna när ekosystemet får ha sin gång och
    när kaninerna tar slut så… Skjuta varg får vi ju inte men skrämma iväg (låter tycker jag som förflytta) dem får vi ju. Kan väl inte vara olagligt att fånga in några och “skrämma iväg” dem till H:fors ifall vederbörande tjänstemän inte vill infinna sig på ort och ställe och bevilja skottpeng!!

  2. Precis, samma erfarenheter här. Regeringar kommer och går men tjänstemännen består. Före EG-/EUtiden deltog tjänstemännen ofta i de odlartillställningar jag bevistade och man kunde vid diskussioner på ett lätt sett föra fram idéer man hade. Men sen fick dom så mycket jobb med Bryssels funderingar att deras närvaro blivit mer sporadisk, vilket är synd.
    Vad gäller stängselmanicken så var min tanke att det vore enklare att utrusta de hundratal vargar som det påstås finnas med dylika än tusentalet betande produktionsdjur.

Kommentarer är stängda.