11 maj, 2018 av Nisse

Grobarhet 2018

Förra hösten tröskades vetet sent och vått. Precis som man kunde förutspå så är grobarheten usel. Till all tur har man lärt sej att ha överårs utsäde i lager. Nedan syns skillnaden i grobarhet för skörden år 2016 (till vänster) och 2017 (till höger). Ett groprov i fuktat hushållspapper gav grobarhet på 97 % för år 2016 vilket är ovanligt bra. Motsvarande pappersprov gav efter lång tid en grobarhet på omkring 10 % för vetet från i fjol. Kornen från 2017 hade dessutom rikligt med sjukdomar.

Så det är klart vad svaret på från “Vad skall jag så ?” blir.

 

Etiketter:

2 svar till “Grobarhet 2018“

  1. Peik skriver:

    Hur stark är kopplingen mellan grobarhet och falltal? Jag menar alltså, att om fjolårets skörd gror så där dåligt, så får du alls något för det när du säljer om också falltalet är väldigt lågt?

  2. Nisse skriver:

    Troligen är falltalet också dåligt men det blir i vilket fall som helst foder så då mäter de inte alls falltalet. Skillnaden mellan brödsäd och fodersäd är inte heller så stor – priserna är usla för bägge. Nu gäller det bara att bli av med fjolårets skörd och hoppas på bättre tider (och väder) i framtiden. Jag siktar inte alls på att odla brödvete. Det kräver mera kvävegödsling och mera besprutning och sedan är det ifrågasatt om det alls lönar sej.

    Just nu är vi mera inriktade på att förbättra strukturen på åkrarna och jaga kostnader.