19 december, 2018 av

Mera priser.

Nisse skrev om vetepriserna och visst är det intressant att jämföra hur mycket (eller egentligen litet) vi får för produkterna numera. Jag hittade ett urklipp från 1937 över torgpriserna i Vasa, tyvärr överhopad av skrivbordsjobb så det blir inga inlägg skrivna nu just men hoppas att någon  kan hjälpa mig med att omvandla dessa priser till dagens penningvärde.

Torgpriser i Vasa 1937.

Passar på samma gång att testa ny versionen av WordPressen med detta inlägg. Bra och roligt att få ta del av Sonjas och Charlottas vardag igen 🙂

Jag återkommer så fort det ges tillfälle…….. tjolahopp 🙂

Etiketter:

4 svar till “Mera priser.“

 1. Ifjr skriver:

  1 mark år 1937 utgör idag 0.36 euro enligt nätet.

 2. Nisse skriver:

  Jo, men jag använder hellre statistikcentralens räknare

  https://www.stat.fi/tup/laskurit/rahanarvonmuunnin_sv.html

  som beaktar inflation och levnadskostnadsindex. Ur bondens synvinkel är det inte optimalt för viktigare är hur priserna på maskiner och konstgödsel har utvecklats. Men ett sådant index finns det inte vad jag vet.

  Med Statistikcentralens räknare skulle 1 mk 1937 vara 0,4 euro år 2017.

 3. Nisse skriver:

  Ett par priser enligt Statistikcentralens räknare:

  Mjölk 4 lit. 2:20 euro
  Smör 9:30
  Kött 3-4:50
  Ägg st. 0:30-0:40
  Rotfrukter kg. 0:93
  Kål kg. 0:60
  Rågmjöl kg. 1:30

 4. per skriver:

  1967 föll marken över 30% i värde från köpet på våren för en 165a tills betalningen på hösten !

  I dag var man med och fick en avtalsrobot(bank) att gå ned för räkning. Fyra timmar i telefon på förmiddagen och eftermiddagen sittande på en bank. Skulle ha lös lite stora enso aktier till julgubbens säck och nästa bankdag är på torsdag. Minimalist som man är bärs det inte ut papper dagen efter utan papper görs i alla de former de närmaste hundra år. Datoreländet svek så det blev köp via telefon. Sencykliga aktier är för hårt nedvärderade och fyra finska bolag har blivit bortköpta från börsen bara under Q4 som är det nionde sämsta sedan 1920. Det gäller att kunna se framåt och långt.