Mera priser.

Nisse skrev om vetepriserna och visst är det intressant att jämföra hur mycket (eller egentligen litet) vi får för produkterna numera. Jag hittade ett urklipp från 1937 över torgpriserna i Vasa, tyvärr överhopad av skrivbordsjobb så det blir inga inlägg skrivna nu just men hoppas att någon  kan hjälpa mig med att omvandla dessa priser till dagens penningvärde.

Torgpriser i Vasa 1937.

Passar på samma gång att testa ny versionen av WordPressen med detta inlägg. Bra och roligt att få ta del av Sonjas och Charlottas vardag igen 🙂

Jag återkommer så fort det ges tillfälle…….. tjolahopp 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Mera priser.”

 1. Jo, men jag använder hellre statistikcentralens räknare

  https://www.stat.fi/tup/laskurit/rahanarvonmuunnin_sv.html

  som beaktar inflation och levnadskostnadsindex. Ur bondens synvinkel är det inte optimalt för viktigare är hur priserna på maskiner och konstgödsel har utvecklats. Men ett sådant index finns det inte vad jag vet.

  Med Statistikcentralens räknare skulle 1 mk 1937 vara 0,4 euro år 2017.

 2. Ett par priser enligt Statistikcentralens räknare:

  Mjölk 4 lit. 2:20 euro
  Smör 9:30
  Kött 3-4:50
  Ägg st. 0:30-0:40
  Rotfrukter kg. 0:93
  Kål kg. 0:60
  Rågmjöl kg. 1:30

 3. 1967 föll marken över 30% i värde från köpet på våren för en 165a tills betalningen på hösten !

  I dag var man med och fick en avtalsrobot(bank) att gå ned för räkning. Fyra timmar i telefon på förmiddagen och eftermiddagen sittande på en bank. Skulle ha lös lite stora enso aktier till julgubbens säck och nästa bankdag är på torsdag. Minimalist som man är bärs det inte ut papper dagen efter utan papper görs i alla de former de närmaste hundra år. Datoreländet svek så det blev köp via telefon. Sencykliga aktier är för hårt nedvärderade och fyra finska bolag har blivit bortköpta från börsen bara under Q4 som är det nionde sämsta sedan 1920. Det gäller att kunna se framåt och långt.

Kommentarer är stängda.