19 april, 2019 av

Tjälen har gått….

….på de flesta mätpunkter jag har längs snö-/tjälmätningslinjen.

Så här års intresserar tjäldjupet speciellt på åkermark och jag har fått några förfrågningar om tjälsituation så jag gör en hastig redovisning här från båda mätpunkterna på åker.

Tjäldjupet på åker i medlet av april

Som synes kan det variera mycket, de år som tjälen redan gått är det markerat med ett streck. Nu får var och en dra sina slutsatser men det ser ut att bli ett tidigt vårbruk härstädes. Skulle inte förvåna mig om någon brukar harven innan valborg.

En Glad Påsk tillönskas läsarna och bloggkollegorna.

Etiketter: ,

9 svar till “Tjälen har gått….“

 1. Kurt skriver:

  Det är ju också torrt, vilket också släpper ut maskinerna tidigare än vanligt

 2. Christer skriver:

  Joo det torkar bra nu men lite regn som skulle ta bort den sista tjälen och fukta det som redan torkat skulle inte va så illa. Sen brukar höstsäd och gräsvallar piggna till efter att regnet tvättat bort vintersmutsen. Men det ser ut att fortsätta torrt ett par veckor till. Värmen håller väl i sig till valborg men maj inleds med kallare väder och nattfrost om man nu får tro prognoserna.

 3. Stefan skriver:

  Man ska väl inte vara pessimist, men om det är varmt och vackert i april så brukar det komma någon sorts bakslag i maj. Åtminstone för oss här uppe är det vanligen bäst om det är kallt och regnar småspik i Valborgsveckan.

 4. Nisse skriver:

  Jag har en hel del problem med regn före sådd. Då samlas vattnet i svackorna och måste torka bort förrän man kan så. Leran är så tät att just inget rinner ned i täckdikena. Bäst går det att så om det inte regnat alls före sådden.

 5. per skriver:

  I s-ö skall åbrandterna sköljas minst tre gånger innan det blir någon riktig sommar. Nu är det fruktansvärt torrt(brandvarning) och fjolåret ser ut att upprepas.

  Själv hälsar jag också glad påsk till bondbloggs kommentatorerna som ger lite mervärde till bloggen.

  Höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när christer satte upp en bild på riksdagskandidater med valnummer före valet. Nu hör man till de toleranta som heller friar än fäller så borde man själv också få sätta in lite politisk analys som bonden är väldigt beroende av. Annars kan det bli tulos tai ulos som förriga stadsministern.

  När man ser på kommande regering med dess påverkan på upm, stora-e, metsä och ahlsrom+ huhtamäki direkt och indirekt kemira ,valmet, pöyry och billerud mm. Med ett börsvärde på ca 22+ 11 miljarder mot altia, atria, apetit hk och raisio med ett värde på ca 1 miljard. Om skogen går åt skogen eller om vi fortsätter med det gröna guldet.

 6. Micke skriver:

  Kom precis innanför dörren efter att ha firat påsk i Uppsala. Där rullade såningsmaskinerna för fullt i dag på eftermiddagen! Höstsäden såg grön och morsk ut.
  En motsvarighet till gammal vetskap som Pers åbranter brukar min bortgångna svärmor också tala om. Hon brukade påstå att “langkallan ska var våt tri gang förrän e var na somar”. Eller, havstranden ska blötas av högvatten 3 ggr. Det konstiga är att det faktiskt många gånger brukar ligga ett viss korn av sanning i påståendet.

 7. Johnny skriver:

  Vi firade också påsken i Sverige. Vi hade gott om tid och stannade för att se ett slott. Slottet var som en herrgård med där fanns också ett jordbruk. De odlade 600 ha totalt, varav vete 400 ha. Mest höstvete. Resten var 30 ha vall till hästarna, en del gräsmatta på rulle och oljeväxter. En bra växtföljd skulle jag säga, eftersom höstgrödor dominerar så har ju stor del av marken växttäcke. De eftersträvar 8 ton med vete och 3,5-4 ton med raps. Men ifjol var det torrt då blev veteskörden 4 ton men rapsen klarade sig bra och gav 3 ton. Ett ganska bra exempel på mullhaltens betydelse. Vad skulle veteskörden ha blivit om man odlade bara vårsäd i 30 år och alltid höstplöjt i det här fallet, jag tror de fick ännu mindre nederbörd än vad vi i Syd-Österbotten fick. En del kanske tror att jag överdriver men om man minskar lite på humushalten varje så blir jorden mer känslig för torka och väta. Samtidigt verkar klimatet bli mer extremt. Att odla bara spannmål betyder inte nödvändigtvis att humushalten sjunker, det beror på hur man gör.

 8. Christer skriver:

  Jag läste lite snabbt så blev att undra över varför langkalsongren ska va våt tri gangor 🙂

 9. Micke skriver:

  Svärmor var från Öja, så tärmen… Hon var av den gamla stammen som varje sommar i ungdomen drev kossorna över 20 km längs stranden ut till en holme utanför Karleby hamn där de sedan var på sommarbete hela sommaren och sålde smör, mjölk och fil åt fartygsbesättningarna från när och fjärran. Möjligast korta exportkanal! Hennes råd om problemlösning var också tämmeligen direkta: “Lägg oxn tänk, han har stor hövå…”