Sommaren kom av sig.

Vi hade sommarvärme för några dagar, men nu har vintern kommit tillbaka.

4.5.2019. Snödjupet 3cm.

Under de varma dagarna hände det ju en hel del och jorden torkade snabbt. Försöker här dela ett par livevideor som jag lade ut på facebook under arbetet så får vi se hur det lyckas.

Den kalla jorden, väderprognosen och en titt i almanackan fick mig att ta paus med sådden. Löken och dillen är sådda i alla fall om och när de sen gror återstår att se.

När nu dubbelhjulen satt på så passade det att köra bort lite jordvall under tiden man inväntar varmare väder. Det var ändå lättare sagt än gjort för trots de varma dagarna så var vallen frusen. Grannen som körde sväm undrade om det faktiskt går att få nåt lastat, han hade med grävmaskin försökt för ett par veckor sen men konstaterat att det nog fordras en 30 tonnare om det ska bli till nåt. Nå det visade sig att bara man kom in under vallen så var det möjligt att bryta loss frusna block och också få dem lastade om de inte blev för stora. Det gick inte så snabbt som tänkt men slutresultatet blev hyffsat. Nu behöver man inte beakta den vallen i årets stödansökan i alla fall 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

12 reaktioner till “Sommaren kom av sig.”

  1. Det var litet minusgrader på nätterna och kom en och annan snöflinga här i söder, men inget värre. Blåsten från norr var ganska hård.

    Videorna laddas ibland och ibland inte men det kan bero på att Firefox har problem med sina verifikat just nu.

  2. ÖSP hade ett intressant inlägg på FB och frågade hur många % folk har sått hittils i vår. Det skulle vara intressant om många svarade. Själv har jag ca 50% sått. Det inverkar förstås att jag har vall i växtföljden.

  3. ok, det beror på vad som menas med sått? Gäller det årets plantproduktion har jag väl också 50% sått. Löken är sådd till 99%, men spannmålen ligger fortfarande på 0%. Men jag har plöjt åt havren och harvat åt en del korn. Planteringen planerar vi inleda på torsdag då det ser ut att passa med vädret då, ska väl regna på onsdag tror jag.

  4. 100% ja redan i fjol då. Vall insådd i korn. Klövern kom redan ifjol men nu ser resten av grässorterna att ha klarat sig över fjolårstorkan.

    I stödpappren fanns nu intressanta kombinationer för olika saneringsgrödor, det rör på sig.

    Funderar hur vi kunde utveckla ekojordbruket ännu mera
    https://www.youtube.com/watch?v=Av9sHz8Qxfc

  5. 0% sått. Men då är det också frågan om ekospannmål i Pedersöre trakten. Vi hade 15-20 cm snö på lördagsmorgonen.

  6. Notera att motordollyn till balaren justerades med den styrbara bakaxeln för att kunna fylla balaren jämnt över balbredden. Man vill ju inte ha hästarna att trampa in i strängen kan jag tänka… Och långvänd konstruktion drar förstås nytta av funktionen vid vändningarna också.

  7. Tack Per! Bland all teknik och utveckling så är det bra att komma ihåg grunderna. Även de inte hade så där modern rundbalare på 50-talet så var det väl mest häst som gällde. Jag fick ett förslag av en bekant som jag inte prövat ännu, nämligen att blanda med lite oljerettika i vallfrö då man sår viltåker. Är det något som har prövat eller annars i vallen?

    Skulle bedömma att ca 20% är sått i Närpes. Man undrar om allt lyckas som har blivit sått, även eget. Jag tror att bönder borde lära sig mer om skillnad mellan åkrar. Att det lyckas bäst det som såddes tidigast i många år har troligen att göra med åkern. En vår som denna kan det skilja 3-4 veckor mellan ideal såtidpunkt mellan två olika åkrar. Men det är inget problem, tidiga sorter finns. Vill man förkorta denna tidskillnad så är det sladdharvning på en del och vårplöjning eller vårkultivering på andra åkrar som gäller. Man ska aldrig tveka att ta till en spcialåtgärd om åkern behöver det. Tack vare växttäcke har många säkert upptäckt fördelarna med vårbearbetning på lättare jordar.

  8. Lite regn satte ytterligare sordin på vårbruksarbetet. Men i och för sig så va det bra med lite regn. 2,4mm i glaset i går morse och 2,2mm i morse sen kom det ytterligare lite dugg på förmiddagen, först mot kvällen började det torka upp igen.
    Vad var det för risker med det tidigt sådda som du undrade över?

  9. Nackdel med att så för tidigt är att om det är för fuktigt och kallt så kan groning utebli. Om de är för fuktigt för länge efter sådd så blir det knägobban (dvs kort växt som bara går upp till knä). Fördelen med knägobban är att stråforkortning behövs inte och man håller ner landets spannmålsproduktion.

  10. Håsa int, för tå kan du få tvillingar! Är ett gammalt uttryck. Här i Pedersöretrakten brukar gamla bondgubbar
    (dit vi förresten snart hör varenda käft här) räkna med att havren ska sås den 17 maj och kornet 23-24 maj.
    Då lär växtligheten vara i någorlunda takt med frostvågorna i början av juni och augusti och tåligare. Kan hända finns det ett uns av sanning i det, men nog brukar man ju så när jorden reder sig och är någorlunda varm iaf. Ännu är jorden alldeles för kall och rå och framförallt ojämn med snö i norrkanterna ännu. Bär bra gör det ju så “grovjobbet” med spridning av “klimatsmarta produkter” odyl går ju bra. För att det riktigt ska lossna vore ett ljumt vårregn riktigt på sin plats för att jämna upp markerna.

Kommentarer är stängda.