29 maj, 2019 av Charlotta

Sakta men säkert kommer blommorna fram på Starrgrund

På vårvintern 2018 fick jag och pappa för oss att vi sku reda upp starrgrund. En liten holme som ligger väster om Ytterholm. Den är så liten att man på 4 minuter går tvärs över den, men innehållsrik var den… På sly, små tallar och krokiga enbuskar. Någon gång for man av ren nyfikenhet iland där, men man kom just inte längre än de första 2 metrarna som består av strandstenar, sen var det stop. Med mycket krypande kunde man slingra sej upp på toppen, men, man stack sej helatiden på enbuskarna. De växte ingenting annat än vass, enbuskar, al, tall och några skraltiga nyponbuskar.

Men nu sku de få vara slut med det!

Med motorsågen i handen röjde och brände vi i flertalet dagar. Svetten rann och man hoppades att allt slit och alla litrar svett inte skulle vara helt bortkastat. Ifjol hade jag getterna att gå och beta holmen i några repriser och nu i år börjar man få lön för mödan…

Se hur de kommer…

Nån här och nån där kikar de fram… Styvmorsvioler 🙂

Små små rara blommor kommer det lite här och lite där, men, nu gäller de att få bukt med de långa, grova, förargliga gräset också! Skulle jag inte ha djur att sätta iland skulle holmen på några år vara likadan igen, men nu kommer getterna, som just nu jobbar flitigt på några andra små holmar, snart att komma till starrgrund och ge gräset en match! Sakta men säkert hoppas jag att starrgrund blir en vackert blommande holme 🙂 Som vanligt när man röjer ett område är det intressant att se hur resultatet blir 🙂

Kombinationen av motorsåg + betande djur är oslagbar vad gäller naturvård 🙂

7 svar till “Sakta men säkert kommer blommorna fram på Starrgrund“

 1. Nisse skriver:

  Jo, det är intressant att se hur naturen förändras då man tar bort allt sly och skräp. Vi putsar våra åkerholmar (som säkert var äkta holmar en gång för mycket länge sedan). Just nu åker jag färja genom åboländsk skärgård på väg mot Åbo. Fin natur men den bättre hälften som är äkta skäriflicka från Pellinge (till hälften) har slocknat för vi måste åka från Medåker klockan tre i morse. Solen skiner och det är ganska lugnt men i Hindersby lär det regna.

  Jag gillar försommaren för då är det gröna ännu fräscht. Det brukar också vara torrt i Hindersby men i år regnar det eftersom jag började laga om taket på huset – i rena harmen …

 2. Charlotta skriver:

  Jo, de är så roligt att gå och mysa och titta på de rara små blomstren 🙂 (man kan också kalla det för att skena runt och tvärs över holmen på 2 minuter och jubla högt för sej själv för varje art man ser i hastigheten, en noggrann inventering skulle vara på sin plats…) Oj, de va tidig morgon de! Den här årstiden går de ändå på nåt vis att stiga upp mitt i natten då ljuset är med en, men mitt i mörka vintern ska det nog mycket till innan jag stiger upp före kl 06.00. Och de är ju klart att det regnar om du har takjobb på gångs 😉 voi tusiken…

 3. Borgåbisin skriver:

  Vi skulle antagligen ha ett mycket mindre fästingproblem i landet om alla kunde se till att hålla undervegetationen i skick. Bra jobbat!

 4. Kurt skriver:

  Det har varit extremt mycket Styvmorsvioler som blommat i år, om det nu också beror på förra årets varma sommar kanske

 5. Micke skriver:

  Vackert! Bästa tiden är mellan hägg och syren! När sedan gräsbönderna tar första ensilageskörden är sommaren redan ngt “begagnad”

 6. per skriver:

  Efter människan blev utslängd ur paradiset gick det ej mera att gå stående, naken och plocka i sig allt som det bjöds på av alla det slag av örter,träd och buskar.

  Efter det kom tistlar och törne, smärta och elände. Det blev till att sköta själv om allt. Vare sig vi vill(får) eller inte.

  Svenska tankar om finsk kommande kornskörd,https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/midsommarnubbe-till-aktieportfoljen-6960357

 7. Johnny skriver:

  Ni har satt ner mycket jobb! Men bra blev det! Visst är det vackert med blommor och jag håller med många kommentarer att det är en speciell tid , försommaren. Även om jag njuter mest av 25-30 graders värme så är nog ljusheten som vi har nu nödvändig. Jag har de senaste 3 åren jobbat med blommor på våren och tiden mellan 1 maj och midsommar är hektisk. Utöver blommor ska man harva, så, plantera skog, spruta , slå vallar och ställa till med hinderbanor. I måndags ordnade vi en kväll då folk fick testa på hinder som vi har i Farmrace. Det gav en extra kick att se barnen njuta av kvällen. Idag började vi bygga en hinderbana som kommer att vara stationär i byn där jag bor. De som bor på landet känner bra till att utan talko arbete så skulle mycket bra saker lämna bort. I de flesta byar finns 10 eller fler föreningar och de är alla viktiga.