Det var bättre förr: mobiltelefoner

I vår serie “Det var bättre förr” visar jag vad de tre senaste mobiltelefonerna har för mottagning. På precis samma ställe från samma mast och samma operatör har den äldsta -93 dB, den nästäldsta -100 dB och den nyaste -135 dB. Mera minus betyder sämre signal.

Också mobilerna var bättre förr

Det visar att tillverkarna struntar i telefonfunktionen och bara utvecklar en massa onyttigt skräp. Den äldsta är också den minsta och bekvämaste men tyvärr har den inte 4G. Operativsystemet uppdateras inte heller mera på de äldre telefonerna. Det har inte så stor betydelse för telefoni så jag funderar på att flytta mitt huvudsakliga SIM-kort till den mellersta (gamla Moto G3). Den nya telefonen får ligga på skrivbordet och bli icke-mobil. Där gör den ingen nytta för jag har mycket snabbare anslutning via fibernätet.

Den nya telefonen hade jag i vintras i skogen och det gick inte att ringa till den. Tillverkarna borde skärpa sej ifråga om mottagningen för vad gör man med en mobil som inte får kontakt med nånting ?

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Det var bättre förr: mobiltelefoner”

 1. Får du motsvarande resultat också om du “med våld” kör dom nyare telefonerna i UMTS i stället för LTE?

 2. Moto G3 (den mellersta) blev sämre – gick ned från -100 till -113 dB. Av nån anledning fick jag inte G-Net Track att fungera på Moto G6 för UMTS. Jag kanske borde starta om telefonen för att få ordentlig visning. De (ytterst dåliga) styrkeindikatorerna visar i alla fall på ungefär halv styrka för 3G (UMTS) för Moto G6 vilket skulle vara en förbättring jämfört med 4g (LTE) – ifall det nu stämmer. Tyvärr så köpte jag hela telefonen bara för att köra 4G.

  Nu är ju de här mätningarna lindrigt sagt osäkra men visar i alla fall storleksordningen. Och rent praktiskt så är det eländigt att ringa med den nyaste telefonen. Det brister hela tiden. Jag hittade tester på nätet som visade att Moto G3 var bland de bästa ifråga om mottagning på 2800 MHz medan den bara var medelbra på lägre frekvenser. Nu får jaginte bram bandet som Elisa använder men jag tror att 3G går på lägre frekvens. Det är ju mycket svårt att konstruera mobiltelefonantenner som är lika bra på alla band så de måste tippa vilket band som används mest. Tyvärr blev det fel i mitt fall för Moto G6.
  Men man kan inte kolla hur bra mottagning telefonen har på en viss plats och en viss operatör förrän man köpt den …

  För övrigt så skall man låta telefonen ligga på bordet då man mäter. Så fort jag håller den i handen så blir styrkan sämre (helt logiskt för då täcker handen lätt antennen).

 3. Förståeligt att signalen är bättre om antennen inte täcks av något, ändå har man ju ofta telefonen i handen när den används.

 4. Det som verkligen pärtar är att den nya modellen G6 är så pass mycket sämre än den gamla G3. Skillnaden mellan -100 och -135 dB är betydande. Det kan också bero på att jag fick ett måndagsexemplar – alla telefoner är inte lika. Men jag ids inte köpa en till bara för att testa …

  Testerna som görs av många då det kommer nya telefoner tar sällan upp mottagningen utan koncentrerar sej mest på helt ovidkommande saker som utseendet och diverse bjäfs.

 5. Från det ena till det andra som en pratsam ung jordbrukare brukar säga.

  Efter skördespaning hesa-pori- karijoki och riks 19 i väst och vasa -sö. Det ser ut att bli en riktigt god skörd i år och även
  en läsare av bondbloggen har förberett sig som kopian jag saxat ur maaseudun skriver om:
  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/koneet-autot/artikkeli-1.473764
  Det är endast kornet(kanske på grund av vårregnet) är något ojämnt. En kollega som jag stötte ihop med igår berättade att ärtorna också är riktigt bra(hittills) i år. Min vall gav ca 15 balar/ha i första.

 6. När man skall handla rent lokalproducerat inhemskt kött i lokalbutiken så finns det inte.

  Nedklotta marinad drypande droppade inplastat skräp är vad som utbjudes.
  Om man jämför potatis, morötter, lök, mjölk, ägg mm . Rena raka råa råvaror. Det är kocken/ användaren som sedan rör ihop enligt eget önskemål.

 7. Haha! Sedärja. 🙂

  Här tar nog torkan sin del av “skörden”. Små fläckar totalt nervissnat redan och stora ytor med delvis nervissnade flaggblad. Detta på grova jordar förstås. Och inget vatten finns att pumpa i de reglerade underbevattningssystemen. Kanske inplastning skulle ge bättre fukthållning…

 8. Och glömde ju nämna prognosen, inga droppar från himlen de närmaste tio dagarna och dagstemp närmare 30 hela tiden. Med tanke på att inget nämnvärt är matat i kärnorna ännu så är jag nog rädd det barkar åt h……. Detta på kornet då. Övrigt ser väl rätt ok ut?

 9. I Pedersöre börjar det nog bli i torrare laget nu. Återväxten på vallarna är rätt obefintlig på vissa ställen och spannmålen lider åtminstone på de torrare backarna.

Kommentarer är stängda.