Det väl omdiskuterade regnet…

Jag har nu tömt 2x5mm ur regnmätaren tidigare i veckan, och idag regnar det lite mera. Himlen är grå och emellanåt regnar det så det dånar på taket. Härligt 🙂

Men, de är nog konstigt det där med regn, hur vi oftast blir utan… Längs sommaren har jag tagit lite skärmdumpar med telefonen, och nog är de underligt hur många regn som går runt oss…

Här snurrade vädret på väster om oss…


Här delade regnområdet på sej så en del tog norra banan, och andra delen lallade iväg söderöver….
Här for det mesta regnet norrme, och söderme oss… Någon droppe trillade ju nog ner, men, de skulle ju gärna fått komma mer…
Hur nära kan regnet vara utan att vi får en endaste droppe? Typiskt…
här gick ett regnområde norr med oss, och ett söder med oss…

Ja, jag har hur många exempel som helst på dedär med hur vädret kan åka runt oss, men, vad hjälper de att sitta här och mårra, vädret gör ju, som bekant, precis som det vill… Men nu idag regnar det, det kunde ju vara en perfekt dag för att städa hemma… Skulle behövas, några veckor i rad med vackert väder betyder att mitt hus sakta men säkert förvandlas till ett litet kaos. Man sätter inte solskensdagar åt till att städa, dessutom är dagarna långa, så inte ens kvälls-mörkret tvingar en att hitta på nåt att göra inomhus, man kan gladeligen pyssla på ute från morgon till sena kvällen. Men, hur kommer det sej att när man som mest skulle kunna, behöva och ha passligt att städa, hittar man på en massa andra saker som man “absolut nog måste göra” istället för att städa???

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Det väl omdiskuterade regnet…”

  1. Känns lite lika här, blott lite på 20mm sen midsommar, grundvattnet lär ligga på rekordlåga nivåer. Jag inspekterade lite plats för eventuell bassäng idag.

  2. Jaa… ni lär ha torrt som i öknen ni också… De kom lite vatten på försommaren som räddade årets grässkörd, utan de skulle det varit värre katastrof än ifjol, och så nu fick vi 2×5 + 17, men, torrt är de ändå, de ska mycket vatten innan de reder upp sånahär torkor, och innan det gör nån förändring åt grundvattnet ska de nog komma ner x antal 100… Nå, nog brukar de komma sen så man tystnar, men gärna skulle man ju ha det när man behöver de… En bassäng låter inte alls som en tokig ide…

  3. Jag vet inte om jag inbillar mej men det ser ut som att alla regn tar slut förrän de kommer till Hindersby. Det kan regna ordentligt i Borgå och ännu uppe i Lappträsk men det kommer bara två droppar i Hindersby. Det är en annan sak med åskregnen. Vi fick två stora regn på omkring 60 mm (se min bild av Svansjön) i juni och de räddade växterna för efter det kom det inget alls. Vallen har växt mycket bra i år och återväxten är fin (som jag skrev).

Kommentarer är stängda.