Att skruva ihop på nytt

Nu är äntligen cylinderfodren utbytta och nya kolvar insatta på traktorn. Motorn tvinnar lätt med startmotorn men den har inget topplock. Att sätta in de ny fodren var lätt efter det att jag såpat in dem med diskmedel. Jag kollar på nätet vad folk som sysslar med gamla traktorer skriver. Visst finns det en massa råd på Youtube men där skall man använda dyra specialmedel. De hemmafixare som skriver bland annat på Yesterdaystractors.com tyckte det gick lika bra med vanligt diskmedel.

Att sätta in de nya kolvarna var knepigare eftersom jag saknade kolvringstång. Åter en sak som jag länge tänkt köpa men det har inte blivit av. Nu skall den i alla fall inhandlas så jag har den nästa gång. Priset är inte direkt våldsamt (8:90 euro). Igen måste jag konstatera att man skall köpa verktyg så in i Norden antingen man tror att man behöver dem eller inte för det är en grym harm då man står där och försöker lirka med skruvmejslar och annat provisoriskt.

Kolvarna på plats

Det är alltid så att nån del saknas trots att man försökt skaffa allt nödvändigt. Den här gången berodde missen på att det fanns två satser med packningar som var nästan lika – men den ena hade ingen topplockspackning. Jag såg inte efter ordentligt utan tog fel sats. Så nu väntar jag på ny topplockspackning. Den är inte dyr (3:59 euro) men jag förlorar tid. Och så harmar det.

Jag vet inte om jag valde den ena för att den var billigare (12:48 euro) i stället för den dyrare (13:23 euro) men de såg likadana ut och bägge var för D-240 motorn. Jag borde ha köpt bägge för det priset. Ibland har jag faktiskt köpt flera delar då jag inte kunnat avgöra vilken som är den rätta. Och på den här prisnivån så förlorar jag inte mycket.

Nu har jag haft en hel del arbete med annat i alla fall. Då man en gång skruvat isär traktorn så passar det bra att byta delar som jag länge tänkt göra. Nu har traktorn en ny generator som ger betydligt mera ström och dessutom har inbyggd regulator. Det var bara det att den nya generatorn inte passade i det gamla fästet så det blev svetsarbete. Det var lätt fixat med två små järnbitar men visst tar det tid att bygga om.

Sedan plockade jag bort alla kablarna runt motorn. Det var nödvändigt eftersom den nya generatorn hade inbyggd regulator men också för att få nån ordning på kabeldragningen. Den koppling som fanns i Belarus handbok var nämligen felaktig och jag gjorde upp ett nytt kopplingsschema. En hel del kablar blev också överflödiga.

Kablar isär …

Efter en hel del detektivarbete så blev det klart hur kablarna skulle kopplas utom i ett par fall. Glödstiftets jord är ännu oklar och lyktornas koppling litet underlig men det kan man mäta sej till hur det bör vara. Färgerna på kablarna är däremot milt sagt underliga efter att ha råkat ut för olja och värme. I ena ändan kan de ha en helt annan färg än i den andra …

Medan jag väntar på den nya topplockspackningen så drar jag slangar till den nya värmefläkten i hyttaket. I skogsarbete är det nämligen ytterst viktigt att man får bort imma och is från fönsterrutorna. Man vill inte arbeta med lastaren i blindo. Jag hade problem med kylarvärmen senast jag körde med processorn men nu tog jag bort och kontrollerade både vattenpump och termostat – bägge var i skick. Det är knappast tilltäppta gångar i motorn heller för då jag hade bort cylinderfodren så kunde man konstatera att motorn var riktigt ren inuti. Nu skall jag ännu byta temperaturgivare och mätare så får vi se om det fungerar.

Jag hade också tänkt spika upp verandans målade ytterbräder medan jag väntar men det har regnat och blåst. Få se hur det blir i morgon. Väderprognosen lovar plusgrader och regn utom på onsdag. Det har ju varit fint verkstadsväder men då traktorn är ihopskruvad så vill jag gärna ha kallt (men inte snö, tack).

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.