10 december, 2019 av Charlotta

Björken

Regn och regn och regn… Det är otroligt vad det orkar regna. Marken är så otroligt genomblöt, diken och allt svämmar över på sina ställen när det gett an med vatten några dagar… Men inte nåt ont som inte har nåt gott med sej, nu behöver man inte vara rädd att en brasa rymmer i första taget. Så länge man eldar med förstånd naturligtvis… Och på listan över sådant som ska sågas omkull och eldas upp fanns den sista av de stora björkarna som står på gården. Visst är den vacker… men.. också gammal, och man får börja vara rädd att den brakar omkull okontrollerat om det blir en redigare storm.


Så, vajer fast en bit upp i björken, traktor på åkern att dra med, pappa med en motorsåg som har längre svärd, och så började vi… Riggat och klart, allt såg bra ut, och det gick nästan som planerat. Pappa sågade och jag spände vajern så inte björken skulle få för sej att drama iväg rätt över vedlidret, boden, kaninhuset eller någonting annat… Och ner kom den. Den knäckte lite oväntat, men inget alarmerande och farligt.

Ca 80 cm i diameter va stubben på bredaste stället…

Och så hade man jobb någon dag igen då… Elda upp riset och klabba veden. Som tur är så har Mathias inget emot klyva ved med lilla hydraulklyven. Dom stora ryms inte genom klabbmaskinen, så de blir ett gnavande med lillklyven, men det går det också 🙂 Huvudsaken att vi hann få ner björken innan den kom självt. Som man kan se på bilderna så har den börjat ruttna inuti, så det var nog lika så bra att vi tog ner den 🙂

2 svar till “Björken“

  1. Nisse skriver:

    Björkar blir inte så gamla (som tallar till exempel) så man måste ta ner dem i tid. Vi har flera björkar mellan husen som börjar bli ganska stora (men ännu inte så gamla). De kan vara svårt att få ned dem. Och så har vi en lönn som jag i år tänker såga bort ena delen på innan den spricker. Det verkliga problemet är en ek som vi planterade för 40 år sedan men som växer snett – mot huset … Kanske man måste hyra en hydraulisk lyft och börja såga bitar uppifrån ?

    Här har det också regnat alldeles förfärligt – fastän det just nu är -7 och snö – men jag har tänkt att det vore ännu värre om allt det här hade kommit som snö. I slutet på veckan får vi igen plusgrader och mera regn så snön ligger inte länge kvar.

  2. WH skriver:

    Oj, det var ju en frisk och bra björk! Vi hade 3-4 cm kvar av frisk ved runt rötan när vi fällde vår björk. Men nu har den värmt oss nästan ett halvt år.