Kurirpost ???

Jag beställde en ny topplockspackning eftersom den inte fanns med i den packningssats som jag köpte redan i våras (dumt av mej att inte kontrollera). Och så valde jag min tönt “kurirpost” för att få den snabbt. Det var ett grymt misstag.

Jag vet ju att Postnord är en totalt hopplös firma – speciellt i Finland. För ett antal år sedan så lät de ett paket med sågblad ligga i Åbo i en månad utan att meddela varken mej eller avsändaren. Nu stod det att kurirposten skulle skickas med DPD (tysk distributör) men jag fattade inte att de använde Postnord Oy i Finland. Och förstås gick allt åt fanders.

Paketet for iväg från Pärnu i Estland den 4 december och var redan följande dag i Vanda. Men där blev det sedan liggande. Först på måndagen meddelade de mej att jag får hämta paketet i Vanda eller så skickar de det till Lappträsk. Förstås valde jag Lappträsk – hur långe kan det ta att skicka ett paket från Vanda till Lappträsk ? Det var ett riktigt stort misstag. Man kan inte överskatta hur slöa de är på Postnord. Först låg paketet kvar i Vanda och sedan skickade de det till Kotka !

Därefter började de åter fråga vart de skall skicka paketet och jag påpekade att jag redan hade meddelat att det skall till Lappträsk. Nu har det då varit “på väg” i ett par dagar och man undrar om det kommer fram den här veckan eller om det går till nästa vecka.

Jag beställde i förrgår en ny topplockspackning från Pärnu (den kostar bara 1:84) och meddelade att den INTE skall skickas med “kurirpost”. Få se vilken som kommer fram först ? Traktorn står och väntar på packningen och jag vill få igång den förrän det blir -25 grader för det är inte roligt att montera lastaren i kölden.

Det här är inte alls något misstag utan de har ett system som garanterar långsam och dålig leverans. Allting körs ut till “terminaler” och sedan – nån gång – så distribueras paketen därifrån. Om de nu inte lämnar dem liggande där någon månad. Systemet är optimerat för att spara pengar för firman. Kanske logistikexperten var full den dag han planerade systemet eller ville hämnas på mänskligheten. Jag får paket lika snabbt från Kina (vanligen 1-2 veckor).

Kurirpost är en helt felaktig benämning på eländet. Man får en bild av att nån hoppar in i en bil och kör hem paketet och det står faktiskt på Postnords sida att paketet skall levereras “till dörren” (vilket de aldrig gjort utan kört det till posten i Lappträsk). Men marknadsföring går ju ut på att ge folk felaktiga uppfattningar utan att bli fast för direkt lögn (nåja, lögn tycks också duga). Posten har blivit allt sämre den också men trots allt är “kurirpost” ett mycket sämre alternativ.

Man undrar hur länge det tar innan det kommer nya distributörer som verkligen får fram leveranserna snabbt. Det borde inte vara omöjligt med ny teknik. I Sverige börjar de skicka ut paket med tidningsutdelarna som kör på natten (earlybird.delivery). Enligt en undersökning köper folk från de nätbutiker som kan leverera produkterna snabbt. Och det är onekligen snabbt ifall paketet kommer med morgontidningen. Det fungerar ju inte hos oss för vi har inga morgontidningar mer men jag åker gärna 10 km och hämtar paketet – fast inte 100 km till Vanda.

Minns ni den tid då man kunde skicka paket med bussen och det kom på två timmar från Helsingfors till Lappträsk ?

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Kurirpost ???”

 1. Att post skickas med tidningsutdelarna är inget specifikt för Sverige. Hos oss kommer post från skatteverket, elbolaget och bokföraren med morgontidningsutdelningen vilket betyder att densamma är
  ingen morgontidning tisdagar och torsdagar utan kommer vanligen då långt in på förmiddagen. Dessa har tydligen insett att posten = en slumpgenerator som inte går att använda. Skräckexemplet är EU-stödbeslutet för ett antal år sedan som skickades ut av kommunens landsbygdssekreterare. 7 km tog 28 dygn! Besvärstiden hade gått ut när beslutet kom fram!

 2. Det tycks vara olika på olika platser. Här kommer all post med Posten (på eftermiddagen) både brev och paket. Bara på lördag och söndag kommer tidningarna tidigt på morgonen (men ingen annan post).

  Posten har gnällt om att de har hård konkurrens av de andra distributörerna men det gäller minsann inte Postnord Oy. Jag tror att Postnord samarbetar med Matkahuolto men MH har också blivit mycket sämre de senaste åren. Hela logistiksystemet verkar vara i upplösning.

 3. Postnord var ett överskuldsatt danskt bolag som lyckades lura svenskarna att komma med och nu är de i finland och försöker fixa till ekonomin(som många andra) bla det mesta av all lantbrukshandel.
  Finnarna är i stället och bränner böndernas pengar i öst och väst. Bulkvaror är man mästare att ge bort oförädlade. Massaved, plankor, griskroppar, havre,mm.

  Matkahuolto ägs av bussbolagen i finland och paketet avgick vid följande bussavgång till destination.
  Har själv kört och imponerats av dess uppbyggnad och snabbhet. Det är en tid sedan och kanske det också försämrats.

  Det finns dock orter i landet som ligger vid sidan av alla normala godsflöden, som kan falla mellan normal service. Minns när jag körde långtradare och alla typ tvåhundra på fönsterfabriken väntade på gummi/plastlisterna och det hände mera än en gång. Tänkte varför de inte beställde i tid, tids nog gick den i konkurs.

  Har själv missat två läkartider pga inbjudan har kommit efter läkartiden varit. Förhandlar ännu om den andra räkningen efter uteblivit besök. Inbjudan borde komma per post,mail och textmeddelande, borde dessutom bekräftas för att få den giltig.

 4. Hit till Mörskom har jag alltid fått mina PostNord paket levererade snabbt. Dagen efter att de anlänt till terminalen i Vanda, dessutom levererade direkt in på verandan.

 5. Det är mystiskt. Förr fungerade det just på det viset men så gick det åt skogen för ett antal år sedan. Då började de köra paketen till terminaler i Kuusankoski eller Kotka och därifrån blev det ny utdelning. Vi har haft ändringar i Matkahuolto i Lappträsk med flera byten av utdelare under de senaste åren så det kan ha råddat till systemet. Bussbolagen har också haft stora problem.

  Det är ju så det borde fungera. Det kan också vara nån kusk som är litet mera flexibel. Man ser också skillnader mellan postutdelarna – en del är mycket bättre än andra.

Kommentarer är stängda.