Ingen vår ännu …

Det är kallt – kallare än i januari. Förra natten hade vi -5 grader och det känns ganska kallt i kväll också. Men sedan skall det bli varmare och i maj kan våren kanske komma på allvar. Det var ju en del varma dagar redan tidigare men jag fick skruva upp värmen och plocka fram vinterkläderna på nytt.

Just nu borde vi ha varit i Sverige på vår omstart från skogsarbete till odling. Men i år gick det inte. Det har den fördelen att man hinner göra en hel del maskinunderhåll. Jag bytte nyss oljan i växellåda och bakaxel på stora Zetorn. Det är samma olja som går till hydrauliken och där finns hela 49 liter … Litet annat än att byta olja i de gamla traktorerna som har omkring 5 liter.

Olja är en viktig sak ifråga om maskiner. Jag har använt Monitra som jag köper i tunnor och som går både till motor och hydraulik i de gamla traktorerna. De nya har mycket större krav på oljan och där måste man köpa dyra syntetiska oljor. Nu använde jag i alla fall Wetol HD80 som borde passa bättre i transmissionen på Zetor 14245. Rekommendationen var också att använda HD80 så Monitra hade varit för tunn.

Att tappa ur den gamla olja har sina sidor. Det är inte så lätt med 49 liter olja för det ryms inte i ett kärl – ens en 20 liter kanna. Så jag hade tre kannor under traktorn och bytte kanna i farten. Det gick annars bra men det skvalpade lite över kanten på de fulla kannorna. Att fylla på hade också sina sidor för oljan klunkade över trattens kant och så blev det övertryck som skickade upp bubblor. Så det fanns en del olja på golvet i hytten innan jag var klar.

Det är underligt att man inte kan tillverka byttor som det går att hälla ur. En tid hade man en liten kork på andra sidan byttan som släppte in luft så det inte klunkade då man hällde men det har man inte mera. Kanske det är meningen att man skall använda pump ?

Man har alldeles svarta händer då man byter oljor men vi har linoljesåpa som effektivt tar bort oljan. Jag tvättar händerna mycket ofta vilket ju är bra i dessa tider. Inte för att jag rör mej nånstans där det kunde finnas virus men det går inte att dricka kaffe utan att tvätta bort spilloljan från händerna.

Den här tiden på året skall också alla vinterringar bytas till sommarringar och det har varit kö till verkstaden då alla bilarna skall ha nya ringar. Det blir många eftersom brorsan och Henrik också byter ringar där. Traktorerna skall inte byta ringar men kättingarna skall tas bort liksom processorn. Tur att man byggde en stor verkstad 1986.

Det blev litet uppehåll i vårarbetena på grund av kölden. I tröskhuset där vi har sorteraren är det något otroligt svinkallt då det blåser från norr rakt igenom huset så sorterandet får vänta på varmare väder. Det är inte direkt bråttom med vårsådden heller. Förutom att det är kallt så har vi ännu vatten i svackor och hjulspår även om det annars torkat upp bra. Det skall också komma regn på söndag vilket skjuter upp allt åter en gång.

Bara vi klarar nästa natt så blir det varmare. Äppelträden blommar fint men måste bäras in (de står i krukor) till natten. Litet är det brist på humlor som skulle pollinera men kanske det blir bättre då det blir varmare. Snödropparna blommade länge i år men nu har de försvunnit och i stället har vi fått massor av scillor som spritt sej över hela gårdsplanen. Och blåsippor som försökt blomma flera gånger men fått kura ihop sej på nytt i kölden.

Nästa vecka blir det säkert fullt med blommor över hela gårdsplanen. Speciellt tycker jag om blå blommor så jag gillar scillafälten som tydligen mått bra av den här vintern.

Glad Walborg till er allihopa !

Scillor

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Ingen vår ännu …”

 1. Man slipper en hel del klottande vid byte av transmissionsolja om man tar en avkapad gammal kippslang och ansluter den till kipputtaget och andra ändan i en tom oljebytta. Sen är det bara att hålla på kippventilen tills byttan är full och sedan byta till nästa i lugn och ro. När det börjar komma luft, stannar man givetvis motorn och släpper ut det sista (på MF några liter) via avtappningspluggarna. Man kan även hitta rätt intressanta grejer i sugsilarna som t.ex halva o-ringar och dylikt ibland.
  Använde tidigare Farmoil Universal till allt, men när jag lade turbo på 390:an så började lamellerna till snabbväxeln släppa pga det ökade effektuttaget (inte bänkad men nånstans mellan 130-150 hästar). Trodde till att börja med att lamellerna inte klarade av den ökade effekten och såg framför mig en tämmeligen dyr reparation. Men, efter byte till en riktig transmissionsolja försvann problemen. Universaloljorna kan nog duga lite överallt, men de är inte riktigt bra någonstans. T.ex egenskaperna vid kallstart av transmissionen är betydligt bättre, oljetemperaturen i transmissionen hålls lägre vid hård belastning osv. med oljor specifikt ämnade för användningen. Samma med motoroljor. Hädanefter använder jag oljor efter ändamål. Visst, det blir ett par byttor extra i verkstaden men jag tror att det gör gott för livslängden på grejorna.
  Som en liten kuriosa kan nämnas att på 390:an finns utbytbart (dyrt sådant) transmissionsoljefilter, men på
  4355:an som är betydligt nyare har man centrifugalrenare. Enligt hovmekanikern fungerar centrifugalrengöraren effektivare och så behövs inga utgifter för filter. En lösning som Zetor tillämpat nästan sedan man uppfann järnet på de mindre modellerna under 100 hk åtminstone. De större minns jag inte om de har samma lösning. Kan samlas i renaren så man måste ha kniv för att skrapa loss. . Lite lustigt fenomen är att när man stannar traktorn när den är genomvarm så hörs ett surrande från rotorn i centrifugalrenaren en stund efteråt.
  En annan sak med anknytning till service är intervallen. Vid entreprendkörslor tar jag tiden med gps som förövrigt också lämnar en hel del annan nyttig information. Med de körslor jag har så motsvarar en “vajertimme” vid 1800 rpm ganska väl 1,7 “klocktimmar”
  I marknadsföringen idag pratar man om 500 kl timmars motoroljebytesintervall vilket man löst med att fördubbla oljevolymen i tråget. Lär spara servicekostnad.
  Dom gamla gjutjärnspjäserna med 250 vajertimmars intervall (= 425 kl timmar) och mindre än halva oljevolymen lär nog vinna ekonomiracet. (MF-4355 103 hk 6,8 l, JD 110 hk 16 l båda 4-cyl)

 2. På stora Zetorn (ZTS 14245) så finns det dubbla oljefilterpatroner som skall bytas men på gamla Zetor 8011 finns det ett centrifugalfilter som bara behöver rengöras. Men bägge har samma olja för växellåda, bakaxel och hydraulik. Jag har använt Monitra men nu försöker jag med Wetol HD80. Eftersom det är samma olja för flera olika funktioner så blir det litet kompromiss. Jag har använt Monitra i alla traktorer så då gör det inget att man blandar genom att byta traktor. Men till såmaskinen behöver jag stora Zetorn – de mindre traktorerna orkar inte riktigt dra den vid direktsådd. Och jag använder inte stora Zetorn till andra arbetsmaskiner så det blir knappast blandning. Förutom vid sådd så används den mest för den stora frontlastaren (snö- och fliskörning). Eftersom jag kör med direktsådd så behövs den inte för plöjning eller harvning. Inte i skogen heller. Där använder jag Belarus 825 och Zetor 8011. De har bägge centrifugalfilter som är ganska praktiska då man inte behöver byta filterelement. Jag gör rent centrifugalfiltren med en trästicka och tvättar med bensin. Det fungerar bra.

  Hydrauloljan blir bytt ganska ofta i skogen eftersom ofta någon slang brister och en hel del olja pumpas ut i det sammanhanget. Orsaken till att jag bytte oljan i stora Zetorn var att jag misstänkte att där fanns vatten (jag hade inte bytt förut – den var köpt begagnad). Annars byter jag sällan hydraulolja eftersom slangbrott gör att man oftast har en stor del ny olja. Men jag kör inte med stora Zetorn i skogen. På vintern används den mest till att fylla på flis (var tredje dag) och köra snö (utom den här vintern …). Men jag behöver den till direktsåmaskinen (Rapid 300) för där behövs alla hästkrafterna.

 3. Skogsplanteringen har börjat. En douglasgran en vanlig gran en tall en vanlig gran och så samma upprepning.
  Tall för att skydda mot storm, gran för att skydda mot älg. Douglas för att få upp virkesmängden men hjort, frost och snöbrott är ständiga hot tills femton års ålder. Målet att komma upp till 500m3/ha på 75-80 år men den som lever få se.

  Väntar ännu på det årliga vårregnet på ca 25mm innan våren på riktigt kan börja.

  Dagens aktietips metsä board.

Kommentarer är stängda.