Nå nu…

…..fick jag till ett inlägg, det får ändå bli av det korta formuläret för annars är risken stor att jag somnar innan jag får iväg det. Jag har vid några tillfällen försökt skriva men antingen har bilderna inte gått att få in eller så har jag slocknat vid tangentbordet. Om det här nu lyckas så ska jag ge en mer heltäckande uppdatering inom kort, det händer ju mycket nu när värmen kom.

Vetet som jag under vårvintern trodde att var hädangånget har nu repat sig fint. Jag satte till 80 kg N (kväve) strax innan snöfallet i maj och det gjorde susen. Nu gick det så snabbt i ax och blommar redan att några andra åtgärder än en ogräsbesprutning med Broadway har jag inte hunnit göra.

Nå nu in med bilder innan jag somnar…… återkommer med andra grödor senare.

22.6.2020

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Nå nu…”

 1. Snyggt. Vi har haft en grym torka och hetta men ett åskregn på 20 mm förra torsdagen räddade broddarna. Fast fortfarande försvinner vattnet genast då man vattnar (vi kör ut vatten till de nyplanterade äppelträden).

 2. Fint vete, lite tur med snö på gödslingen, nu med torkfacit på hand.

  Min markkartering
  FMo
  mh
  ph 6,1
  ca 941
  p 38
  k 150
  mg 86
  s 5,1
  Borde tillsättas dynamitkalk 2 för ca och mg men då går ph upp och ger skorv om jag sätter potatis.

  En nära granne har satt igång vattenkanonen.

 3. Nå nu blir jag lite fundersam vilka baktankar du har Per f.d elev? 🙂
  Nåjaa i och för sig i detta fall är det ju frågan om en trött äldre änkling.
  Hade inte tid att kolla hela tuben, kanske finns svaret där?

 4. Jo, detdär med mänskliga reaktioner såg jag ett prov på idag eftermiddag. Har varit på en liten husvagnstripp med Husmodern och på tillbakaresan strax innan Kalajoki finns ett rätt stort fält, kanske ca 40 hektar+, som var slaget och strängat för ensilageskörd. Killen hade precis kommit in i hörnet för 1:a lasset med en lastarvagn modell BIG när första regnskuren (ordentlig sådan) kommer! Precis när vi passerar hoppar han ut ur hytten, slänger lippisen i backen och sparkar i framhjulet på Fendten. Tror knappast vokabulären hade passat i skriftskolan. Iaf hade han min medkänsla!
  Regnade hela vägen från Brahestad till “krombiåsn” och var ca 18+. Därefter kruttorrt och när jag svängde in på byvägen så visade mätarn 28,5+. Blir snart katastrof om inte även vi får lite regn, men åsksskurarna brukar på högsommarn hitta på båda sidor om och inte hit.

 5. Det gick inte med en glasmästare, kanske trädgårdsmästare skulle varit bättre. Lilla huset var en dimridå, åren går och kanske ett större blivit ledigt. Nä en sextioplussare är nog för gammal att ta fyra barn igen! Nog är de modiga de där svenskarna att bjuda på sig själv.

  Här uteblev de tre vårregnen som kommer efter islossningen.
  Här uteblev majregnet som kommer 22-25 maj ca 20-25mm.
  På leråkrarna har tom havren grott dåligt och resten gror väl när regnet kommer, så det blir mycket gröningar i höst. Skogsplantorna fick igen en dålig start, tredje året i rad.
  Känns också att det balas på alla täppor och allt tas tillvara. Gödslas har det också gjorts flitigt för att få en något så när hyfsad andra skörd.

  Köpte 1 liters valiomjölk i s marketen för 19 cent.

  Var och hamnade i turbulens med mina finnair aktier. Aktierna föll som en sten, sålde nittio % av teckningsrätterna.

Kommentarer är stängda.