Höstarbetena klara

I år har höstens arbeten tagit mycket litet tid. Tröskningen gick fort för det fanns just inget att tröska och vädret var fint. Därefter hade jag bara kvar glyfosatsprutandet. Det fanns ingen halm som behövde hackas. Så nu är allt klart för vårens direktsådd.

Det var inte så enkelt att spruta för man såg inte sprutspåren på grund av torkan i juli. Nu behövdes verkligen satellitstyrningen. Vi hade installerat vår nya RTK-antenn och nu blev den ordentligt testad. Det var litet problem med NTRIP-programmet som sköter om att korrigeringsssignalen från RTK kommer in i sprutprogrammet. Utan korrigering är noggrannheten mellan 3 och 10 meter men med RTK-korrigering bara 2 cm !

Jag har både NTRIP och spårguiden på en Androidplatta som jag satt i traktorn. Den är kopplad till GPS-antennen med Blåtand (trådlöst). Blåtand känner väl alla till som har mobiltelefon för det används i dessa för att koppla mobilen till hörlurar och annat. Tyvärr är det inte världens bästa kommunikationsprotokoll och det krånglar alltför ofta. Så också då jag skulle använda GPS-antennen. Ibland tar det kontakt och ibland inte. Vanligen fungerar det bra då man en gång fått igång förbindelsen.

NTRIP-programmet var lömskt. Den första NTRIP-klienten (appen) fungerade nog bra men stängde av sej efter en tid. Det var problem att hitta felet eftersom allt verkade bra i början. Sedan satte Fredrik in en annan NTRIP-klient och den verkar hållas igång hela tiden. Men jag stänger inte av strömmen till plattan och GPS-antennen medan jag håller på att spruta så att inte allting försvinner.

Spårprogrammet för sprutning

På bilden ovan ser man hur jag efter påfyllning är på väg till den punkt där förra tanken tog slut (den lilla punkten i slutet på det röda fältet). På det här sättet kan jag fortsätta från rätt punkt ganska exakt. Och med noggrannheten 2 cm så är det bara fråga om hur skicklig man är att styra traktorn.

Det som inte stämmer är hur många hektar man har sprutat för programmet räknar också med då man backar i hörnen fastän sprutan är avstängd. Det finns nog system som automatiskt stänger av arealräknaren då man stänger sprutan men till det behövs mera (dyr) utrustning som jag inte ids skaffa.

Ett problem är att programmet reagerar långsamt och det beror troligen på att antennen uppdaterar positionen alltför sällan – bara en gång per sekund. Det kan låta ofta men det behövs uppdateringar 20 gånger per sekund för att man skall ha rätt position hela tiden. Visst går det att köra med det här systemet men man måste vänta en stund varje gång man vänder i hörnen. Jag har en GPS-mottagare som uppdateras ofta men den har inte mottagning för RTK-korrigeringssignalen.

Det gick en hel del tid åt att bråka med systemet men det var nödvändigt för jag klarade inte av sprutningen utan GPS-systemet. Sprutan hade haft skummarkör men den monterade jag bort i våras för den var ganska oanvändbar.

Och så kan man fråga sej om glyfosatsprutningen är nödvändig ? Nedan en bild från en teg som inte blev besprutad med glyfosat förra hösten eller nu på våren. Den är sådd med vårvete i mitten på maj men baldersbrå har tagit över fullständigt. Den är också besprutad med medel som borde inverka på baldersbrå men de här har grott i början på augusti efter regnen. Torkan i juli hade försvagat vetet så hårt att baldersbrån hade lätt att ta över.

Obesprutat område

Det finns ju andra medel som klarar av baldersbrå men man får inte spruta dem så sent som i augusti. Sommaren 2021 var förstås speciellt besvärlig med regn i vårsådden och extrem torka i juli här hos oss.

Nu då åkerbruket är avslutat för i år så har man tid att bygga. Vädret har varit riktigt bra så jag försöker ta igen den tid jag förlorade i julihettan då arbetet måste upphöra halv tolv på förmiddagen då solen kom runt hörnet. Sedan klarade man bara inte av att fortsätta arbeta. Det är bråttom för väggarna i ladan och uthuset måste vara klara innan det kommer regn och snö.

Det börjar bli mörkt ganska tidigt på kvällarna redan men jag bygger så länge det är ljust. Visst finns det lampor men det är i alla fall besvärligare att arbeta i mörker. Det gäller bara att stiga upp i tid så att alla ljusa timmar utnyttjas effektivt.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

En kommentar till “Höstarbetena klara”

 1. Det finns ingen hejd på hur långt digitaliseringen kan gå inom jordbruket.

  Dagens analys.
  Rönnarna har mycket bär och då blir det en kall vinter.
  En kall vinter ger höga elpriser.
  Höga elpriser ger stigande inflation.
  Stigande inflation ger högre räntor.

  Har pallat upp veteran zetorn och tagit ur akkun.
  Satte också in slåttermaskinen i vinterförvar.

Kommentarer är stängda.