Inget snökaos i Långmossen.

Då snöfallet drar in med vinden från havet (s.k. Lake effect snow) kan det bli stora lokala variationer. Att Vasa med ca 60 cm snö hade näst mest i landet kändes svårt att förstå då det fågelvägen är blott 14km mellan mätstationerna på Klemetsö och min här i Långmossen. Vi ligger dock lite längre från kusten och snön som föll hade bildats av den fuktiga luften över det ännu öppna Bottenviken och fördes med nordanvinden in över land.

Sen dagen före julafton har vi fått 15,9mm nederbörd (som snö i smält form) och snödjupet på mätstickan här på gården ökade från 6 cm till 18 cm. Snön är lätt så då det blåste så lämna det mesta i diken och utfall samt i drivor på en del ställen. Det förklarar också att det inte ökade riktigt motsvarande nederbörden på mätstickan. 1 mm nederbörd brukar nämligen ge 1 cm snödjup om snön är torr.

27 december 2021 och 18cm på snödjupsstickan.

Kallt (-20°C) har vi idag så jag lämnade att utföra skrivbordsarbeten i stället för att dra till skogs. Riktigt tilltalande är skogsarbetet inte med mycket snö i träden och snön är så lätt att det kan bli problem med tillfrysning i luftfiltret. Kanske skulle en elsåg fungera bättre när det är riktigt kallt eller far batterikapaciteten all väg i kylan? Från och med i morgon ska det bli varmare och kanske får vi nån vindpust som rensar skogen. Men ljust och vackert är det i alla fall.

27 December 2021. Soligt och vackert men kallt ute.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

12 reaktioner till “Inget snökaos i Långmossen.”

  1. Jo snökanon har jag hört talas om men det relaterar jag mer till de snökanoner vi använder i skidspåret vid sportstugan. Sjösnö kunde jag tänka mig använda 🙂

  2. Brorsan körde med vår 535iFR batteriröjsåg i ganska kallt väder (-15) och den fungerade bra. Troligen värms batteriet upp då man kör den. Men man bör komma ihåg att värma upp batteriet (litiumjon) då man kommer hem förrän man börjar ladda. De här batterierna bör helst ha rumstemperatur då de laddas. Husqvarna anger +5 till +40 grader för laddning.

  3. I går hade vi -21 grader och nu har vi -4,5 grader. Det är kallare inne i uthusen än utomhus. Det ska bli plusgrader till nyåret. Och snö … Det är inte så bra men i morgon ska vi nog ut i skogen.

  4. Samma här -20 igår -3 idag, lär ska bli tö på nyårsafton så kanske skogen rensar sig då. De e i alla fall fina skidförhållanden nu, skidade 21km ikväll.

  5. Vi bor på ett litet underligt ställe. Först hotar prognoserna med mycket nederbörd men det minskar hela tiden och till sist kommer det just ingenting alls. Det är inte första gången utan ganska vanligt. Det verkar som om all nederbörd faller längre västerut och molnen är tomma då de äntligen kommer hit. För det mesta kommer vädret västerifrån.

    Utom i de fall då de kommer rakt söderifrån – då kan vi få stora mängder nederbörd. Meteorologerna borde ändra sina modeller ifråga om Hindersby …

  6. Snö och is är bra på det viset att det försvinner av sig själv bara man har tålamod att vänta. Något som inte försvinner av sig själv är elräkningen. Det är precis som med en bilförsäkring, fast hur bra man är att köra så nog stiger den pga flera krockar. Elpriset kommer att stiga och förbli högt (högre).
    Varje land borde vara självförsörjande på el och först därefter tillåts export, nu säljs det till högstbjudande och det blir betydligt svårare att förutse för en vanlig medborgare.

  7. Jag brukar säga att så länge det lyser flerdubbla rader med vägbelysning på motorvägarna där ingen får promenera (bilarna förutsetts ju ha fungerande belysning) så är det ingen brist på el.

  8. Jag såg nyss på SVT att Sverige exportera mer el än de importerar men problemet är att el produceras i norr och används i söder. Så det hjälper inte att varje land är självförsörjande – tvärtom är det bättre att importera el och ha elnäten ihopkopplade. Ett “land” är en dålig enhet för självförsörjning. En “by” vore bättre.

  9. Jo med centraliserad elproduktion är sårbarheten stor så det är nog bra att elnäten är ihopkopplade. Reaktorbyggnaderna må vara ganska säkra men det behövs nog inte så stort plan för att ta ned ledningarna i Euraåminne.

  10. Ännu bättre är det om vi har egen produktion i byarna. Då klarar vi oss ganska bra i alla lägen. Nuförtiden är också odlandet beroende av elektricitet och det vore mycket bra om den kunde åtminstone delvis produceras inom byn. Det är inte alls ogenomförbart om man får systemet att fungera också för småproducenter.

Kommentarer är stängda.