Skog och batterier

Vem har inte tröttnat på att rycka 30 gånger för att få en motorsåg att starta ? Tänk om man bara kunde trycka på en knapp i stället ? I somras köpte jag en batteridriven röjsåg (Husqvarna 535iFR) för att pröva om den duger till nånting. Det gick fint att slå tjockt gräs och laddaren var rätt hyfsad men först nu kunde vi pröva röjning med klinga.

Brorsan har kört i ett par dagar nu då det är lämpligt väder med litet snö. Röjsågen fick godkänt. Batteriet håller i 50 minuter ungefär och den är svagare än den stora Husqvarna 555 som vi också kör med men den är absolut användbar. Att ladda batteriet är ju ett problem om man skall röja hela dagen men vi har ofta annat arbete också i skogen. Åtta batterier köper jag inte för de är ännu för dyra.

(25 december 2021: Vi fick ett batteri till i julklapp så nu är den dubbelt mera användbar)

I början på december fanns det en artikel om storskaligt försök med batteridrivna röjsågar i Land Skogsbruk. En firma hade köpt 8 röjsågar och 70 batterier och kört med enbart batteridrivet från juni till oktober. Erfarenheterna var goda även om kapaciteten var 20 % lägre än för 45 kubiks bensinröjsågar – men så motsvarar 535iFR också den mindre 35 kubiks sågen.

Grova stammar passar batteridrivet inte för. Då motståndet blir för stort så slår motorn av helt. Den är alltså inte “seg”. De grövsta stammarna är 6-7 cm. Eldrivna sågar är betydligt billigare i drift än bensinsågar men inköpspriset speciellt för batterierna är högt. Det beror helt på utvecklingen om priserna går ned i och med stor serieproduktion.

Rent tekniskt fungera batterisågen bra för oss. Med ett batteri så röjer man en stund och sysslar sedan med annat i skogen. Större röjningsarbeten har vi inte så mycket av och då kan vi ta den större 555:an.

Batteridriven motorsåg tänker jag inte köpa ännu. Där behövs mera kraft och med motorsåg kör vi ofta hela dagen så det skulle bli dyrt med så många batterier. Man får hoppas att det kommer bättre och billigare batterier innan gubben blir för svag för att rycka igång en bensinmotorsåg. För byggnadsarbeten och vedsågning kan en batteridriven nog vara bra.

Tanken var att få skogstraktorerna i skick medan det var varmt väder men byggnadsarbetena drog ut på tiden och vintern kom ovanligt tidigt så jag börjar först nu få det sista underhållet klart. Zetorn är färdig för skogen med kättingar på men Belarusen skall ännu smörjas. Brorsan byggde en ställning för röjsågen bak på Zetorns lastare. Motorsågen kan man sätta framför kylaren där det finns ett ganska stort tomt utrymme men röjsågen har varit ett problem. Man vill inte ha den på vagnen för det är för osäkert.

Zetorn med batteridriven röjsåg

Märk väl hur liten den batteridrivna röjsågen är. Den är också lätt men röret är lika långt som på den stora röjsågen. En stor fördel är också att man vågar sätta in den batteridrivna i en personbil utan att få olja och bensin på golvet (sågarna läcker alltid litet).

I våras lyckades jag köra över en låda för verktyg på Belarusen då en grov kvist sprätte upp och välte hela lådan som hamnade under bakhjulet. Nu har jag byggt om med en yttre hållare för vissa långa verktyg utanför hytten och en låda för små verktyg inne i hytten. Dessutom tätade jag hytten ordentligt med gummiduk och plastfönster (så man får god sikt bakåt/nedåt). Lägg märke till att rutan till vänster är tvådelad för då jag har processorn på så måste kablarna (3 st.) till styrlådan komma in där.

Yttre hållare för långa verktyg
Tätning kring spakarna med fönster nedåt/bakåt

Nu blir det att se om allt är i skick under julmellandagarna. Möjligen måste jag ännu göra nånting åt värmen för kranen till hyttvärmen på Zetorn har en tendens att fastna. Vi har två värmebatterier (ett nere och ett uppe i taket) och det är litet känsligt hur man ställer kranarna så att det kommer värme till båda batterierna.

Vädret ser i alla fall ut att bli riktigt fint. Minusgrader hela tiodygnsperioden och ganska litet snö 3-4 cm. Nu skall alla stora granar huggas ned så fort vi hinner för barkborrarna härjar i våra skogar. Jag hade tänkt gallra nu då det är så litet snö men det blir nog stockar i år i alla fall. Flisved kommer det inte att vara brist på.

Glad jul åt alla vaccinåret 2021. Vi har fått tredje sprutan och sitter här för oss själva (då vi inte är i skogen) så det går ingen nöd på oss. Solen skiner och dagarna blir allt längre – flera sekunder per dag. Det är bråttom att få upp konditionen innan dagarna blir så långa att man får komma hem med svansen mellan benen innan det blir mörkt.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Skog och batterier”

 1. En batteridriven motorsåg har jag gått och funderat på som reservsåg och för mindre arbeten. Lite dyra i inköp ännu men jag har hört goda erfarenheter från såna som redan testat. Ska det bli mera eldrivet skogsarbete så får man väl skaffa en inverter till traktorn så att man kan sätta ett batteri på laddning. Jag har annars förundrat mig över att inte dom som sysslar med gårdsträdsfällning använder elsåg. I tätbebyggda områden skulle det ju vara mindre buller på så vis.
  Annars brukar väl elmotorer ha bra vrid så det förvånar mig att du tyckte att segheten va dålig.

 2. Här har det kommit åtminstone 30 cm snö under de senaste dygnen så det fina skogsföret for all världens väg. Är tydligen fuktig luft från havet som dragit in här över kusten. Visserligen är det bara lös pudersnö som kommer att sjunka ihop ordentligt , men det lockar ändå inte lika mycket att dra till skogs nu. Noterade just när jag kom in från snöröjningen att det verkar blåsa upp också så då blir det drevsnö av bara den.

 3. God Jul allihopa!! Precis som Stefan konstaterade har det snöat ordentligt. Inga prognoser stämmer heller när det blåser nordväst från havet. Prognoserna sade rätt moderata mängder så vi for till dottern
  på julmat. Snön hävde ner och då utgick ett påbud, om icke från kejsar Augustus, men väl från vår “Roadmaster” (vägmästaren) att vi skulle ut och ploga idag morgon när det lite lugnat ner sig. Kl½4
  slutade snöandet och gamla 390:n fick den äran. Helt otroligt! Ca 20-25cm orörd nysnö som ett duntäcke över vägarna! Inte ett spår av varken folk eller fä! Var helt ensam ända till kl 6,15 då första bilen visade sig! “När juldagsmorgon glimmar” fick liksom en annan innebörd!!
  Han precis få plogat åt alla och rundan färdig (rundan tar beroende på vilken sorts snö bl.a 5 – 6,5 timmar) när det började snöa igen. Häver ner så det lär nog bli en länk till idag. Bara det inte börjar blåsa för denhär pudersnön far nog med vinden och börjar driva. Fastnat i träden har det också gjort
  så skogsvädret som var så bra rök nog all världens väg.

 4. Visst skär den bra men då strömmen går över en visst gräns så stänger den av helt plötsligt. Man är inte riktigt van vid det.

 5. Här har kommit ganska litet snö. Vi har omkring 10 cm nu. Det är också lätt snö så jag sopar bort den ännu. Då får man riktigt rent .

 6. Dagens snösaldo sedan gårdagen är knappa 15 cm med ögonmått mätt. Läste i tidningen att en mätstation i Vasa rapporterade över 60 cm totalt snödjup redan igår. Så mycket har inte vi än, men en halvmeter räcker det nog till. Fast det är som sagt ytterst lätt och luftig sort som ett litet blidväder enkelt skulle krympa ihop till en bråkdel.

 7. Vi har bara solsken och kallt. Det är -15 i dag men skall bli -20 i morgon. Ingen snö att vänta före onsdag-torsdag men det skall bli betydligt varmare i övermorgon.

 8. Det finns två sorters skogsdagar:
  När tiden bara går
  eller
  man för någonting gjort.

  Är lite rädd röj/motorsågarna blir som telefoner och akkuborrmaskiner.
  Det finns laddare, mera laddare och ännu mera laddare men ingen passar.
  De är mera gjorda för att sälja och inte för att använda, återanvända och spara på miljön.
  Förstod att på trädgårdsutbildningen så går det ut på att använda elverktyg och göra det till vana.

  En nära anhörig fick starta motorsågen tjugo gånger innan julgranen “modell större”
  var fälld på egen tomt. Fick i uppdrag av tomten att skaffa någon bättre och det blev en stihl 194.
  En gammal hederlig bensin. Hos oss brukar man bara ta sågen och fara och då skall den gå och det genast.

 9. Skulle det lyckas att köra heldagar med två akkun o laddning i traktorn? Då försvinner dock miljövänligheten ganska långt om man laddar med brännolja med extremt dålig verkningsgrad

 10. Vi kör sällan heldagar med röjning. Och eftersom traktorn ändå är igång då vi fäller och samlar ihop så ändrar det inte nånting på miljö(o)vänligheten.

Kommentarer är stängda.