Biten

Så va då trädgårdsflugan och bet mej. Ordentligt… Alltså, bara för att nu ingen ska tro att de finns en riktig fluga som surrar runt och biter folk så de blir stora blemmor, så, nä… utan jag menar intresset för trädgård, det har väl nog alltid funnits, men har accelererat och tagit ett steg till… Kanske till en, snudd på ohälsosam nivå. De går liksom i ett. Till lika undrar jag ju om de finns en sån nivå, men iallafall så ha mitt intresse för trädgård tagit ett steg till mot “nörd-hållet”.

Skuttet kom väl egentligen när jag för några veckor sedan va över till Åland och hälsade på Mathias, han går i skola i Sverige nu för tiden, och bor sedan i helgerna hos sin pappa på Åland.. Nåja, iallafall så va de skördefest de veckoslutet jag var dit, och vi va runt och tittade på lite gårdar och trädgårdar. Vilken inspirations resa de va… Där och då groddes ett frö om att man kan ju göra såhär också… och såhär.. och sådär… och när jag kom hem började huvudet koka, planer smidas, och så började jag läsa frökataloger, googla på nätet och simsalabim så började skisserna komma fram… staketet kring jordgubbslandet tog sej ( som de nu varit sprätter hönsen sönder det konstant och hela tiden) och så mitt i allt hade jag en fröbeställning färdig… Men, man kan väl inte beställa frön i oktober!? När frökatalogerna dimper ner i postlådorna nångång på vårvintern brukar flera på facebook ha sej att nej nej inte nu redan… Jag har min lista färdig. Eller nej, jag kan ju inte beställa frön redan nu, jag måste ju hinna bläddra och googla lite till… eller så kan jag beställa lite nu, och mera sen…….

Och så föll de sej ju så att jag kom på att jag skulle börja lyssna på ljudböcker för någon månad sedan, och införskaffade sånadär pluttar att ha i öronen. Ljudböcker har jag inte lyssnat nämnvärt mycket på, men trädgårdspoddar… Oj va roligt det är med dedär pluttarna och trädgårdspoddar!!! Så nu lyssnar jag intensivt på när någon reder ut om julens blomsteruppsättningar, rosbeskärningar, bokaschikomposterande och allt möjligt, medan jag skruvar ihop trälådor och städar växthuset med pannlampa. Det blir ju mörkt så tidigt om kvällarna…

Jag har ingen fin och fancy trädgård, de är lite dill och dall och vem vet om de jag nu försöker skapa gör de hela finare eller fulare, men de struntar jag i, jag har så roligt! De är ju så kul! När man inte orkar eller har energi mera för dagen, då kan man ännu knåp ihop en låda…

Min tanke är att försöka använda så mycket som möjligt av de jag redan har, men lite torvsäckar har jag ändå köpt. Att fylla dedär tre lådorna kommer de att gå åt många säckar till, så, så mycket mylla kan jag inte köpa, men jag försöker fylla dom med sånt jag har. Gammal torv från tidigare års planteringar. Fårskit, som jag har väl av… Kompost, som jag nu gärna skulle ha mer av… Sen funderade jag också om jag sku fara ner till stranden och se om jag skulle hitta något nätt och fint höuterband… Om jag skulle få ner alltmöjligt såntdär, och sen blandat om och sen satt något som tak på, så borde de väl bli ganska bra till våren att så och plantera i… tänker jag mej… Jag har ju aldrig odlat i annat än i åkern, så, de känns lite som att vara ute på 7 famnars vatten att odla i lådor, men man måste ju prova. Min mommo sade alltid när hon provade odla någonting nytt och helt konstigt att “he behöver rakt inga bli så myki alla gangår heller, men he e nu rolit ti si om he sku råk bli ti naounting” Och riktigt så är de… Tack mommo för all kloka ord.

Hellre provar man och de skiter sej totalt, än inte provar alls i rädslan för att de ska misslyckas.

Lycka är att ha en pappa som inte kantat upp allt som sågats. Innanför har jag klätt kanterna med plast så inte jord ska rinna ur där de inte riktigt går jämnt ihop och i botten blir de markduk och paff.

Några hallonplantor på rymmen är påväg att bli flyttade. Klarar dom flytten och växer vidare, så är de ju roligt, gör dom de inte, så, än sen då…

Här har jag lagt ut paff och tidningspapper i en ring, i hopp om att inte sååå mycket ogräs ska växa upp igenom. Sen blandade jag kompost och trädgårdstorv, satte ner några tulpanlökar och till våren hoppas jag att kunna få sått lite ringerblommor på insidan och sen störbönor som förhoppningsvis kan slingra sej upp längs pinnarna. Då måste jag ju ta bort de gröna nätet, de är där nu så int nån ska fara och sprätta runt, eller traska igenom hela härligheten, varken fyrbenta eller tvåbenta. Jag brukar ha min lilla hjälp-och stjälpreda med mej, men just nu är hon hos sin pappa i Töjby, så jag hinner få ner lite blomlökar innan dom är upp tillbaka

Mitt växthus. Jag ha tidigare haft tomater där i säckar, nu ska jag försöka bygga odlingslådor att ha tomaterna i istället. Jag har haft droppbevattning åt dem, en såndär som går med solcell, men då jag haft tomaterna i säckar blir de lite olika varje år, och så passar inte slangarna och dropp-pluttarna. Lagar jag odlingslådor blir de ju likadant varje år… Kanske tråkigare, men betydligt redligare…

I övrigt då? Jodå, en hel halv knippå får for till slakt, några har jag hemma och några är ute på holmarna ännu. Vi har ju inte haft någon frost att tala om, så gräset är grönt, och räcker ganska länge ännu. Bra så, för någon överdriven hög med ensilagebalar finns det inte att skryta med, men de räcker…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Biten”

  1. För växthuset: kolla in Blumat. Ett smart bevattningssystem som inte behöver annat än de medföljande slangarna och en vattentunna. Vi har haft sådant i årtionden och skulle aldrig avstå!

  2. Trädgård är inte riktigt min specialitet men jag har fått lov att hjälpa till med tekniken ibland. Oktober blev ovanligt kallt och regnigt (i början) så växtperioden är över. Jag har dragit bort slangarna för bevattningen och trädgårdsmästaren bär in äppelträdsplantorna.

    Det är litet farligt att börja med trädgård (har jag sett). Det blir lätt en sjuka och även om man svär att aldrig mera köpa frön så går det lätt illa då frökatalogerna kommer :-). Men lycka till !

Kommentarer är stängda.