Vackert, men lite kallt

För någon vecka sen sades de i nyheterna att björnarna på högholmen gått i ide en vecka tidigare än förra året… hmm.. tänkte jag, vet björnarna nåt som jag inte vet… ? Väntar dom vinter? Sen började jag se på långtidsprognoser, och jodå, ganska friska minusgrader utlovas de nu november och december, till och med på dehär breddgraderna… Så håller dom streck blir de nog vinter…

Djur kan ju veta så mycket mer än människor, om vad som komma skall, men meteorologerna är inte så dåliga dom heller. Blir kombinationen oslagbar?

Minusgraderna har ju även kommit hit till “söderhavet” och naturligtvis kom dom lite för tidigt. Nog lär de ju tina upp ännu, men för tillfället är marken frusen. På gott och ont. Lite skulle ha behövt gjutas ännu, och trädgårdsjobben blev på hälft. Eller, på hälft och hälft, jag tror listan aldrig tar slut, utan den fyller nog på sej vart efter som man betar av nåt i övre änden. Men, jag hade ju tänkt skala av några cm geggamojja i hönshagen, laga en ny kompost för löv, höuter och jox, plantera lite lökar, gräva lite här och grejja lite där … men, nu blir att konstatera att de som är gjort är gjort, och kommer vintern så kommer den. … eller så hinner jag lite ännu om de tinar upp… Nu blir det att prioritera…

Sådär annars så är de bygga bygga bygga som gäller dagtid, trädgård är hobby som får göras kvällstid med pannlampa. Men de byggs, skruvar jag inte terrass så byggs det på servicehuset. Någon kanske funderar att det är helt fel tid att bygga på, bygga ska man ju när vädret är torrt, varmt och vackert, men nixpix, här byggs det när det finns tid för det, och de finns det helt enkelt inte mellan april – september. Men sakta växer de fram ett hus…

Med en förlängning fastsvetsad på skogskran så räcktes den ända upp med takstolarna. En kettingsstump i änden och en jättekrok gjorde att de gick rätt så enkelt att haka av takstolarna när de kommit på plats.

Vackra dagar har de ändå varit nu, om än lite onödigt blöta emellanåt, men storm och gorm tycks vara på paus för tillfället, och de är absolut inte mej emot… Storm och gorm är ändå värre än några krångliga minusgrader.

Bilden är tagen lite senare på eftermiddagen, så solen skuggar hela hemåkern, men servicehuset har sol. Å då kickar ju min insnöade trädgårdshjärna in och skriker pelargoner!!! Ja, tänk, där kan man kanske övervintra pelargoner sen… Tanken är ju att ha grundvärme på där hela vintern för att hålla de torrt, inte T-pajto grader, men lite sval värme… Problemet blir väl kanske att de samlar värme genom fönstren så de blir för varmt, och kanske för ljust också för pelargoner… Men man får väl ställa dom lite längre in….

Och skrotar de sej med pelargoner så hittar man säkert på nåt annat man kan övervintra där…

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Vackert, men lite kallt”

  1. Här kom också vintern fortare än jag hade tänkt mig. Håller på med ett maskinhallsbygge och den ena sidan av taket saknade ännu plåt när snön kom. Blev till att först skotta och sopa av undertaket innan plåtarna kom på plats. Halt av bara den blev det på taket också, säkerhetsselen var ovärderlig, men nu är taket färdigt. Väntar ännu på leverans av väggplåten och när den är på plats, framåt jul kanske, blir det säkert plusgrader och grönt gräs igen.

  2. Den globala uppvärmningen finns nog på annat håll. Vi har haft -11 grader och leran är stenhård – fast segare än sten. Det blev bråttom att få undan allt innan frosten och snön kom så vårt byggande blev litet på hälft. Jag hade tänkt bygga en hel del vägg på uthuset men det blir till ett annat år nu. Fast jag är misstänksam då det blir vinter så tidigt. Troligen blir det +10 grader i januari eller februari och det vill vi inte alls ha för då får vi problem med skogsvägarna.

    Just nu lappar jag ihop traktorer in på småtimmarna …

Kommentarer är stängda.