Att såga virke

Motorn på gamla Zetorn skar ihop men det var inte så lätt att få in den i verkstaden. Den hade skogslastaren på och skogsvagnen bakom. Men det går ju att köra en skogslastare genom att koppla slangarna till en annan traktor. Så jag lastade av vagnen och lyfte bort den och satte den bakom MF165.

Nu är emellertid verkstaden full av maskiner och vi måste åtminstone få bort tröskan för att få rum. Men då skall golvet i ladan först lagas …

Så nu sågar vi stockar för ladugolvet. De måste hämtas från upplagsplatsen och det gjorde vi med MF165 och vagnen. Med frontlastaren på ny Zetorn lyfte vi upp stockarna på vagnen. Visst gick det men långsamt och besvärligt. En skogslastare är en fin maskin – det märker man då man plötsligt blir utan. Sedan körde vi hem stockarna och kopplade på nytt nya Zetorns hydraulikuttag till lastaren på gamla Zetorn. Bra går det men det behövdes tre traktorer att sköta det som tidigare kunde ha gjorts med en.

De första stockarna gick bra att såga men sedan började svärdet på sågen dra uppåt. Det var troligen spåret på svärdet som blev slitet så att sågkedjan kunde svangas uppåt. Det är inte bra att såga alldeles i kanten på stocken utan man borde alltid ta ett tillräckligt djupt skär så att kedjan kan gå rakt. Det är inte så litet som svärdet steg uppåt. På bilden nedan ser man hur mycket felsågning det blev på en fem meters stock – över två centimeter.

Nu hade jag förstås inget reservsvärd. Det visade sej också att de Oregonsvärd jag hade i lager passade alla andra sågar utom Stihl. Det blir ingen Stihl för mej i framtiden heller – jag kan inte tåla firmor som med vett och vilja gör livet besvärligt för sina kunder. De skall “binda” kunderna till sej men i mitt fall blev det så att de stötte bort mej grundligt. Sågarna må vara hur bra som helst men jag köper inget från sådana firmor (detsamma gäller Apple).

Nu måste jag bygga om fästet på sågkälken så det passar våra Jonsered och Husqvarna. Den gamla Stihl 044 som jag använder på Logosolen har fungerat bra utom att den är mycket tung att starta. Den gick inte att använda i skogen eftersom den är både klumpig och tung men det gör inget på Logosolen. Den får gå så länge den går men någon ny Stihl blir det inte.

Nu måste jag beställa nya svärd från Logosol men jag skall ha litet andra delar också så det går med samma paket. Själva Logosol har fungerat bra då vi lämnat bort allt onödigt såsom veven. Det går bättre att skuffa motorsågen framåt. Långa stockar är också besvärliga att såga. Man måste ha extra stöd under ändarna för att få någorlunda jämntjockt virke. Men tre till fyra meters stockar går bra utan stöd. Det är mycket behändigt att kunna såga just det virke man behöver precis då man behöver det.

Tre saker är viktiga då man sågar med Logosol: FILA, FILA och FILA … Ett oskarpt sågked betyder problem hela tiden.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

10 reaktioner till “Att såga virke”

  1. Tror nog att det handlar om litet andra krafter än gravitationen i Nisses fall, så det skulle knappast hjälpa fastän man skulle såga med lodrätt svärd i stället får vågrätt. 🙂

  2. Jo, jag har testat olika ändringar. Det verkar fungera om man sågar baklänges … Troligen är det så att ena kanten på svärdet (nedre) har blivit sliten så att keden kan vända sej uppåt – och då drar sågen svärdet uppåt. Det hjälper inte at fila keden då problemet är slitet spår i svärdet. Tyvärr har jag inte nytt svärd att prova med men jag har beställt och får nästa vecka. Att svänga svärdet hjälper inte heller för bägge nederkanterna är slitna. Däremot är upperkanterna inte slitna och därför skär sågen rakt om man sågar baklänges.Jag kollade också Logosols handbok (handboken läser man först då inget annat hjälper 🙂 och de rekommenderar ganska trögflytande kedjeolja så jag tänkte pröva med sådan. Problemet med Logosol är att svärdet slits bara på ett ställe där stocken ligger medan svärdet slits mycket jämnare vid normalt sågande i skogen.

  3. Man kan ju ställa frågan om de inte sku vara lättare och ta mindre tid att föra stockana till nån såg eller beställa en cirkelsåg till gården?

  4. Absolut inte. Att ta hit en såg för ett par stockar tar massor med tid. Likaså att föra stockarna för vi har ingen såg i byn. Det är en annan sak då man behöver såga ett par hundra stockar som då vi byggde den nya torken. Då hade vi en cirkelsåg från grannbyn här. Och vi har ännu massor med virke kvar från den tiden. Det är ingen brist på virke men vissa dimensioner är det brist på. En hel del virkesbehov kan man inte förutse och det är mycket värdefullt att ha en såg färdig att såga precis det man behöver. Dels sågar jag nya stockar men klyver också färdigt torrt virke. Med en byggsåg kan man klyva bräder men det grova virke jag oftast använder kräver en ganska stark såg.

  5. Om man har släpvagn till bilen är det en enkel sak att åka efter det man behöver. Men med egen såg kan man såga udda dimensioner, och dessutom när man avverkar kan man ta till vara prima stock som annars sku ha gått som sulfat.

  6. Sulfat har jag inte sålt på många år. Jag sågar själv en hel del stockar som inte klarar kvalitetskraven. En liten svart prick i stocken har inte just någon betydelse för det virke som blir sågat. Och så behövs det en hel del “skräpvirke” för underlag och tillfälliga konstruktioner. Det lönar sej inte att betala för sågning av sådant men man kan kvickt få fram rätta dimensioner på den egna sågen. För att stötta upp ladan väggar i somras då vi gjöt nya balkar under väggarna så sågade jag snabbt tre meters stöd. De måste ha viss tjocklek för att passa in under väggarna så det blev litet specialvirke. Då man har egen såg så hittar man på allt mer småsågningar som förut inte hade lönat sej. Med Logosolen så kan man också såga virke med olika dimensioner i bägge ändarna, kilsågat virke, allt möjligt och omöjligt. Det går till och med att mitt på stocken byta riktning på sågskäret … Det är svårt med den cirkelsåg.

    Och det som inte duger att såga det flisar vi så sulfat blir det inte mera från vår skog.

  7. Angående motorhaveri så kan det komma mycket snabbt. Familjens andra bil en Mazda cx5d lite på fyra år och lite på 100 t körd så går generatorremmen(pumpremmen och brister) och rödvarningslamporna lyser.

    Laddningen varnar det för men den är inte så viktig, det är vattenpumpen som är viktigare, mycket viktigare.

    Blev ringa bärgningsfirma, försäkringsbolag ny bärgningsfirma. Här gäller det se upp vilket försäkringsbolag man råkar ha, alla betalar inte bärgningen från det egna gårdsplanen så det måste stanna på “rätt” ställe om det en gång skall stanna skrälle.

    Bilen är servad en alla konstens garantiregler och en 15€ rem har aldrig nämnts. Är det riktigt märkesservice skall yrkesmannen upplysa stadsdamen vad som kan gå sönder och inte tvärtom. Det blev att hålla en lång föreläsning i telefonen för honom och jag nämnde min volvo som är fyra gånger mera körd
    men remmarna byts i tid i verkstad. Det finns service och det finns service.

    När jag körde långtradare så bytte inte en av husbonden bränslefilter(cav296)på kylmaskinerna till vintern .
    Kylmaskinen skulle ryka och hosta innan filtret byttes. 2 marks filter. Så det blev att byta i mörkret på taket i -30 grader. Nå firman finns inte mera så inte blev han rik på att spara småpengar, rycket for också på sparandet(slarvet) .

    Bilen då den klarade sig från motorhaveri. Harry och Franks 80-talskunskaper var bra att ha, stanna om det lyser rött och det gjorde jag.

  8. Jag skrev någon gång om indirekt skogsköp i vårt västra grannland men råkade glömma att £,€och $ har stigit ca 10% mot kronan på ett år. Så man kommer åt en värdeförskjutning och lättare att devalvera vid konjunkturnedgång.

Kommentarer är stängda.