6 november, 2018 av Nisse

Nya tröskans golv

Nu har vi då stockarna för det nya (lägre) golvet klara. Det blir ungefär 35 cm lägre än det ursprungliga och höjden i dörröppningen ungefär 365 cm. Det borde räcka för den nya tröskan. Vi mätte grundligt inne i verkstaden och den högsta punkten är cyklonen till luftintaget som var på 362 cm höjd. Det blir inte mycket marginal så vi får se då vi backar in tröskan om vi måste lyfta upp ladans väggar någon centimeter till. Man kan också ganska lätt ta bort cyklonen och då är tröskan högsta punkt handtaget till tankluckan som är 357 cm. Det är ännu billigt att köra sönder men under 352 cm kan det blir dyrare reparationer om tankens lucka rivs loss.

Nu är det lägre golvet åtskilt från väggarna så det går att jämka litet med höjden. Vi satte in sex tums stockar med 50 cm mellanrum och då bärvidden är omkring 330 cm så borde golvet nog hålla. Det gamla golvet hade bärare med 1 meters mellanrum men var ju avsett för hästkärror som är ganska mycket lättare än skördetröskor.

Nu kan man rada plankor på stockarna och köra in tröskan men jag tänkte i alla fall såga till och spika fast golvplankorna förrän jag flyttar tröskan. En del av de gamla golvplankorna är ruttna i den ända som var placerad mot dörren. Det yrde in en hel del snö och regn blåste också in då dörren var öppan. I framtiden kommer den att vara stängd året runt utom då vi tar ut och sätter in tröskan på hösten.

På tal om regn så var det plaskvått inne i ladan i morse. Det hade inte regnat men luften var så fuktig att allt dröp av vatten – också inomhus. Molnen ger inte regn men är så tjocka att det har varit riktigt mörkt hela dagen. Jag har placerat ut en bunt LED-strälkastare så att man ser att göra nånting.

Etiketter: , ,

2 svar till “Nya tröskans golv“

  1. Sten skriver:

    Förståss lite sent ute med min kommentar. Tänkte bara på att om du nu skulle rada plankorna lite löst på, så du bra får tröskan in, men inte lägga dom extra tätt heller spika fast dom någo mycket. I så fall hade du lättare att öppna golvet nästa sommar och låta balkarna o deras bäryta mot plankorna torka upp ordentligare, innan du på nytt gör ett “slutligt” golv. Tänkte bara så inte fukten samlas mellan planka och balk. Men, sånthär har du kanske inte tid för.

  2. Nisse skriver:

    Det var en kommentar precis just nu då vi spikar golv med brorsan. Och vi spikar bara var tredje golvplanka så det är lätt att rada bort dem. Vår farmor påpekade alltid “Lagin int så starkt att he e svåårt ti riiv” …