Friserad sallat.

Idag inleddes skörden av sallat på riktigt med skörd av att par lastpallar friséesallat, några enstaka lådor skördade vi senaste veckoslut. De olika specialsallaterna verkar ha bäst utnyttjat den kalla försommaren. Hade ursprungligen också räknat med skörd av kål, broccoli och isbergssallat inför midsommar, men det blir det nog inte nu även om hyggligt väder utlovas för resten av veckan. Hyggligt sallatsväder är det när det är mellan 15 och 20 grader på dagen och kring en 10 på natten, då blir kvaliteten som bäst. Börjar temperaturen närma sig 25 grader så brukar det uppstå allehanda problem speciellt om nätterna är varma så att växten inte får vila.

Att skörden nu inletts betyder att jag nu vet vad som vi har på schemat 4-5 gånger i veckan framåt oktober om odlingen och framförallt marknadsföringen fortlöper planenligt. Kvaliteten på dem vi nu skördade var hyffsad, någon bladspets hade skadats av täckväven men i övrigt helt OK. En några lätta regnskurar fick vi under dagens skördearbete vilket även det gynnar hållbarheten.

Efter skörden hade jag hoppats på lite mera regn ty så hade meteorologen utlovat ………. unnade mig en stund på soffan under tiden det förväntades regna ……….  för att ett par timmar senare konstatera att solen lyser från en nästan klarblå himmel. En koll i väderprognosen bekräftade att regnet är över och att nya nederbördsområden inte är att vänta under resten av veckan. Så om prognosen nu inte var sponsorerad av bryggeri och glassindustrin så vet jag vad jag har att jobba med under midsommarhelgen……….

Läsarna kanske noterar stavningen i inlägget det är nämligen SALLAT man odlar men SALLAD man äter  🙂

Redig friséesallat uppfriskad av ett lätt regn under skörden på friland  🙂

 

Undersidan hyffsat frisk den också  🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.