Midsommarväder.

 De flesta gillar väl dagens väder, sol, svag vind och temperaturer kring 20-strecket är vad som gäller här i Vasa-trakten idag. Jag däremot hade just nu önskat ett stilla regn för att svalka de törstande växterna. Meteorologerna hade tidigare i veckan utlovat lite regn till söndag men det tog dom bort när veckoslutet närmade sig ………… kan det vara så att bryggerierna och glassindustrin har ett finger med i spelet? 🙂  Nå skämt åsido,  men faktum är att prognoserna varierat mycket i vår, åtminstone är det min subjektiva bedömning att dom varit sämre än vanligt. Det här gör det väldigt besvärligt att planera arbetet ute på åkern ty vissa arbetsmoment är väldigt väderberoende.

När nu enligt senaste rapport inget regn är i antågande så får man så att säga ta saken i egna händer, det vill säga starta bevattningen. Den är effektivast att utföra sent på kvällen och under natten så det betyder att det också inkräktar på antalet sömntimmar. Bevattningen förbrukar också närmare 100€ bränsle i dygnet så visst vore det bättre med ett naturligt regn. Idealet vore en  20-30 mm regn per vecka med början sent på fredag kväll. Då kunde man unna sig en sovmorgon på lördag för att ta igen lite av veckans sömnskuld.

Löken får sig en andra bevattning för säsongen.

 

Här har vi en av de skyldiga till stopp i bevattningsspridaren.

Jag hade problem med att få igång ett par spridare som stockat igen, försökte både blåsa och suga ur spridaren för att få den att fungera men fick mest bara en massa ludd i munnen. Riktigt angenämt var det inte när jag konstaterade att stoppet i röret berodde på ett par döda vattensorkar som luktade gammalt malet kött. Nå katterna mår ju inte så dåligt av sorkdiet heller så månne int jag nu överlever…….

Sådde kålrötter, rödbetor och en tredje omgång med dill i går kväll efter att under dagen ha försökt få tag i ny hjulmotor åt planteringsmaskin. Det verkar dock som om landet firat midsommar mer eller mindre hela veckan ingen verkade i alla fall ha något riktigt allvar att ta itu med mitt problem. Jag blev så pass trött att jag inte orkade köra igång bevattningen i går kväll utan gjorde det först i morse.  Idag på förmiddagen fick jag ett mail från Italien med mera frågor om motorn så italienarna verkar vara på jobb åtminstone 🙂

Fira lugnt ni som firar!!…………. trevlig midsommar 🙂

Det lär dessutom ska bli “liverapport” i morgondagens Lördax 🙂

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Midsommarväder.”

  1. Hatten av christer!hårt jobb.slit o släp!jag vet att du har inga fritidsbekymmer denna tid på året,lyvka till,vi hoppas på fina skördaer!

  2. 20-30 mm stilla regn en gång i veckan låter som en lottovinst – och är ungefär lika sannolikt.

    Jag har nu kört över alla åkrarna och det börjar bli sprickor i leran. Det är bra att den spricker upp efter våren igenslammande men visst skulle brodden behöva litet regn. Och det ser ut att komma i kväll.

    Nackdelen med vädret är att man inte kan styra det. Fördelen är att man inte kan styra det. Tänk vilka slagsmål det skulle bli mellan dem som vill ha regn och dem som vill ha solsken … Och ibland skulle man få slåss med sej själv.

  3. Jovisst kom det regn. Vi har fått närmare 30 mm redan och mer är på väg. Så nu börjar den här veckan kvot vara fylld. Det regnade sakta hela natten så brodden gillar det här.

  4. Hej Krister jag hadde problem med tröskans körmotor för några år sedan, sökte efter motor från danska säljaren (tröskan är dansk).Priset skulle bli grymt,fråga sen från vår hydraulrör-slang affär,och hups där fanns en likadan i hyllan original priset blev bara en tredjedel vad reservdelen skulle kostat.Företaget heter Nestepaine iVanda. det går ju på nätet att kolla eller ringa. Detta som en möjlighet. Hälsningar Henkka.

Kommentarer är stängda.