22 juni, 2012 av Nisse

Johanni i traktorn

Det blev johannifirande i traktorn och det är inte första gången. Ett år var det bara kvinnor och barn på den traditionella festen för att gubbarna sprutade för brinnkära livet hela natten. Det hade varit dåligt sprutväder länge och så hotade regn.

I år var åkrarna fulla med traktorer i går kväll (och natt) men jag var tvungen att åka till Ring III för att hämta material och kom hem först tiotiden på kvällen så jag fick spruta i dag.

Men på dagen var vi nere på Hystanlindån eller Leikanlindån – senare benämnd Lekstrand – som är byns allmänning vid Stein-Gustas bro. Att pryda och sätta upp johannistang har blivit ett betydande folknöje på dagen före johannifesten. Många påstår att vi har östra Nylands största johannistang (midsommarstång).  Ålänningarna har finare men vår är inte så oäven heller:

Mera om uppsättandet finns på

http://byyin.hindersby.net

bland annat två videosnuttar.

Glad Johanni till alla bondbloggare och läsare !

Etiketter:

2 svar till “Johanni i traktorn“

 1. Christer skriver:

  Tack detsamma Nisse!
  Undrar om det är allmänt med midsommarstänger där söderöver? På Åland lär dom förekomma men här norröver är dom nog väldigt sällsynta.
  Hur som helst en fin tradition att samla byn kring gemensamma projekt 🙂

 2. Nisse skriver:

  Inte så väldigt allmänt men det finns en del. Sigge Strömberg (kulturpersonlighet som bodde invid bron) hade varit i Dalarna och troligen tagit intryck därifrån och komponerat vår johannistang. Men det mest imponerande var i alla fall att han fick med sej bondgubbarna häromkring. De var minsann inte de mest lättflörtade …

  Jag var sjuåring då de stora festerna började ordnas (som mest med tusen i publiken) och det var hårda bud att hinna med allt – speciellt som kossorna skulle mjölkas på kvällen före festerna började.