19 juni, 2012 av

Friserad sallat.

Idag inleddes skörden av sallat på riktigt med skörd av att par lastpallar friséesallat, några enstaka lådor skördade vi senaste veckoslut. De olika specialsallaterna verkar ha bäst utnyttjat den kalla försommaren. Hade ursprungligen också räknat med skörd av kål, broccoli och isbergssallat inför midsommar, men det blir det nog inte nu även om hyggligt väder utlovas för resten av veckan. Hyggligt sallatsväder är det när det är mellan 15 och 20 grader på dagen och kring en 10 på natten, då blir kvaliteten som bäst. Börjar temperaturen närma sig 25 grader så brukar det uppstå allehanda problem speciellt om nätterna är varma så att växten inte får vila.

Att skörden nu inletts betyder att jag nu vet vad som vi har på schemat 4-5 gånger i veckan framåt oktober om odlingen och framförallt marknadsföringen fortlöper planenligt. Kvaliteten på dem vi nu skördade var hyffsad, någon bladspets hade skadats av täckväven men i övrigt helt OK. En några lätta regnskurar fick vi under dagens skördearbete vilket även det gynnar hållbarheten.

Efter skörden hade jag hoppats på lite mera regn ty så hade meteorologen utlovat ………. unnade mig en stund på soffan under tiden det förväntades regna ……….  för att ett par timmar senare konstatera att solen lyser från en nästan klarblå himmel. En koll i väderprognosen bekräftade att regnet är över och att nya nederbördsområden inte är att vänta under resten av veckan. Så om prognosen nu inte var sponsorerad av bryggeri och glassindustrin så vet jag vad jag har att jobba med under midsommarhelgen……….

Läsarna kanske noterar stavningen i inlägget det är nämligen SALLAT man odlar men SALLAD man äter  🙂

Redig friséesallat uppfriskad av ett lätt regn under skörden på friland  🙂

 

Undersidan hyffsat frisk den också  🙂

Kommentarer inaktiverade.