2 mars, 2010 av Sonja

Veterinärbesök

Det var inte frågan om något akut denna gång. Först rassade hon upp en långsam spene. Jag vet inte riktigt vad som har hänt med spenen, en morgon var den bara trög, högst antagligen har kon på något sätt klämt spenen. Då man rassar (vet inte om rassar är det korrekta ordet) upp spenen, så sticker man in ett metall instrument och drar ut ärr-vävnad som bildats i spenkanalen. Efter detta satte jag i en kanyl i spenen och lät fjärdedelen rinna tom på mjölk. Nu är det bara att hoppas att spenkanalen hålls öppen, för det är minsann ingen fröjd att mjölka över en timme en och samma ko!

Sedan tog vi itu med dräktighetsundersökningarna. Man kan kolla dräktigheten på en ko från och med sju veckor efter semineringen. En skicklig seminör/veterinär känner nog redan vid 6 veckor om djuret är dräktigt. Idag gjorde veterinären ultraljudsundersökningar.
Vi kollade 2 kvigor och 4 kor och alla var dräktiga! 🙂 En av korna var Luppa, så nu ser vi framemot hennes 11:e kalvning!!! 😀

Till sist brände veterinären horn av kalvarna. Detta låter säkert ganska brutalt, men det görs nog riktigt med tanke på djurens och skötarenas bästa.
Hos oss sövs kalvarna ner och dessutom ges de lokalbedövning runt hornen. På detta sätt hindrar man smärta. Själva brännandet görs med en het gaskolv. Som sagt, det låter säkert ganska hemskt, men då kalvarna vaknar upp är de nog som om inget skulle ha hänt.

Tyvärr har jag inga fotografier att ladda upp, men jag ska försöka fotografera vid nästa besök!

Det börjar dra ihop sig, så till sist ännu en bonde tolkning på tidens gång:
Jag satte igår i sin (mjölkade sista gången före kalvningen) två kor, de är nu alltså på “mammaledigt” i ca. två månaders tid. Så; nästa gång jag mjölkar dem är jag redan fru Ek-Johansson!! 😀

3 svar till “Veterinärbesök“

  1. Per-Erik skriver:

    Grattis ännu en gång i förskott, fru Ek-Johansson!

  2. Alexandra skriver:

    Jag har först nu “upptäckt” Bondbloggen. Trevligt med en sådan blogg -det behövs röster från landsbygden nu när allting kretsar kring tätorterna. Trevlig fortsättning (i väntan) på våren till er alla fyra!

  3. Sonja skriver:

    Tack, tack Per-Erik! 🙂