5 mars, 2010 av Sonja

Sagan om “Helge”

Sagan börjar i natt, då vi ( med ögonen i kors ) kollade från vår CowCam att 265:an hade kalvat. Hon såg pigg ut så vi bestämde oss för att fortsätta sova.
På morgonen då vi gick till ladugården visade det sig att hon minsann var pigg, så pigg att Antte inte kunde gå in i kalvningsboxen. Hon kom på. Och när en ko av den där kalibern kommer på är man ganska så liten kan jag berätta för er!
Kalven, som konstaterats vara en Helge, var stor och robust. Utah (265an) hade gått över tiden en knapp vecka, så vi hade också förväntat oss en tjur.

Dagen gick och på kvällen tyckte vi att det vore bäst att mata Helge från tuttflaskan, trots att han hade sugit från spenen.
Sagt och gjort, jag låste fast Utah i foderfronten, så att jag kunde vara i boxen i lugn och ro. Jag matade honom och tyckte att han var väldigt duktig. Stora tjurkalvar har en tendens att vara lite slöa med sugandet, men nu gick det bra.

Efter att jag matat Helge stod jag utanför boxen och såg på honom när han försökte “tissa” på Utah, som ännu var fastlåst. När han stod där och viftade med svansen, såg jag något underligt. Eller rättare sagt såg jag inget. Så jag gick och hämtade Antte, lyfte på Helges svans, krökte mig under Helges mage och konstaterade att han är en hon!!! 😀 😀 😀

Sagan med Helge har ett lyckligt slut: Helge blev Hutah. Nu väntar vi på att det kommer nästa (riktiga ;)) tjurkalv som är värd namnet Helge! 🙂

Utah ET och Heisala Hutah

9 svar till “Sagan om “Helge”“

 1. Sussi skriver:

  Påminner mig om då kompisen skaffade katt. Den döptes till Elsa. Sedermera kom den av förekommen anledning att heta Skräpp-Elsa på äldre dagar… Även om “dom” var non-existing då mera. 🙂

 2. anders skriver:

  sött 🙂

 3. Mats skriver:

  Jag tror det där är vanligare än många av oss koägare vill medge. Jag hade en gång en kalv som jag t.o.m. hann anmäla till nötregistret och ge namnet Poika, innan jag upptäckte att det var en kviga.Så hon fick heta Pimu istället. 🙂

 4. Ola skriver:

  Fel händer även de bästa! Ni var ju skickliga som såg det redan vid så tidig ålder! Vanligen sker “könsbytet” hos oss när dikalvarna är i femmånadersåldern och ska avvänjas.

 5. Heidi skriver:

  Vi har även fått några roade samtal från gården som föder upp våra tjurkalvar. Nämligen då de berättat att kalven de avhämtade visat sig “kissa från fel ända”. Så endel kalvar har faktiskt fått återvända hit hem efter en sväng ut på byn.

 6. Ingela skriver:

  Bedårande! Och ett coolt namn fick hon också! 🙂

 7. Ann-Marie skriver:

  Verkar vara att Utah kossona i år går en vecka över tiden o ändå kommer de en tös!!! Min Utah had kalva i natt o ja va säker på att de e en tjur när hon gått en vecka över tiden,men va en späd o pigg liten tös som nu fick namnet Hialeah….

 8. Sonja skriver:

  Si bara, gratulerar! 🙂 Man blir alltid glad då det kommer sådana där överraskningar! Häftigt namn, varifrån kommer det?

 9. Ann-Marie skriver:

  Systern heter Yale o så borde ja ha hitta ett universitets namn åt lillan men hitta int så ja googla städer i Usa o hitta Hialeah…. Endel av namnen på mina kossor har idiotiska storyn bakom sig… =). Men e stolt över att de finns iaf flera Utah,så min e int ensam i Finland!!!(hennes systrar e Texas o Alabama..)