Sagan om “Helge”

Sagan börjar i natt, då vi ( med ögonen i kors ) kollade från vår CowCam att 265:an hade kalvat. Hon såg pigg ut så vi bestämde oss för att fortsätta sova.
På morgonen då vi gick till ladugården visade det sig att hon minsann var pigg, så pigg att Antte inte kunde gå in i kalvningsboxen. Hon kom på. Och när en ko av den där kalibern kommer på är man ganska så liten kan jag berätta för er!
Kalven, som konstaterats vara en Helge, var stor och robust. Utah (265an) hade gått över tiden en knapp vecka, så vi hade också förväntat oss en tjur.

Dagen gick och på kvällen tyckte vi att det vore bäst att mata Helge från tuttflaskan, trots att han hade sugit från spenen.
Sagt och gjort, jag låste fast Utah i foderfronten, så att jag kunde vara i boxen i lugn och ro. Jag matade honom och tyckte att han var väldigt duktig. Stora tjurkalvar har en tendens att vara lite slöa med sugandet, men nu gick det bra.

Efter att jag matat Helge stod jag utanför boxen och såg på honom när han försökte “tissa” på Utah, som ännu var fastlåst. När han stod där och viftade med svansen, såg jag något underligt. Eller rättare sagt såg jag inget. Så jag gick och hämtade Antte, lyfte på Helges svans, krökte mig under Helges mage och konstaterade att han är en hon!!! 😀 😀 😀

Sagan med Helge har ett lyckligt slut: Helge blev Hutah. Nu väntar vi på att det kommer nästa (riktiga ;)) tjurkalv som är värd namnet Helge! 🙂

Utah ET och Heisala Hutah

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

9 reaktioner till “Sagan om “Helge””

  1. Påminner mig om då kompisen skaffade katt. Den döptes till Elsa. Sedermera kom den av förekommen anledning att heta Skräpp-Elsa på äldre dagar… Även om “dom” var non-existing då mera. 🙂

  2. Jag tror det där är vanligare än många av oss koägare vill medge. Jag hade en gång en kalv som jag t.o.m. hann anmäla till nötregistret och ge namnet Poika, innan jag upptäckte att det var en kviga.Så hon fick heta Pimu istället. 🙂

  3. Fel händer även de bästa! Ni var ju skickliga som såg det redan vid så tidig ålder! Vanligen sker “könsbytet” hos oss när dikalvarna är i femmånadersåldern och ska avvänjas.

  4. Vi har även fått några roade samtal från gården som föder upp våra tjurkalvar. Nämligen då de berättat att kalven de avhämtade visat sig “kissa från fel ända”. Så endel kalvar har faktiskt fått återvända hit hem efter en sväng ut på byn.

  5. Verkar vara att Utah kossona i år går en vecka över tiden o ändå kommer de en tös!!! Min Utah had kalva i natt o ja va säker på att de e en tjur när hon gått en vecka över tiden,men va en späd o pigg liten tös som nu fick namnet Hialeah….

  6. Si bara, gratulerar! 🙂 Man blir alltid glad då det kommer sådana där överraskningar! Häftigt namn, varifrån kommer det?

  7. Systern heter Yale o så borde ja ha hitta ett universitets namn åt lillan men hitta int så ja googla städer i Usa o hitta Hialeah…. Endel av namnen på mina kossor har idiotiska storyn bakom sig… =). Men e stolt över att de finns iaf flera Utah,så min e int ensam i Finland!!!(hennes systrar e Texas o Alabama..)

Kommentarer är stängda.