Maskiner

Först måste jag säga att det värmer upp en gammal punkarsjäl att få en låt av Lama som bakgrund på sin presentation. Tack Lasse Grönroos.

Tänkte skriva lite om maskiner och då förstås jordbruksmaskiner. Efter att ha läst Nisses presentation om sina klassiska traktorer och imponerande konstruktioner tänkte jag berätta lite om hur jag tänker och har det. Det är nämligen en filosofi som diametralt skiljer sig från hans!

Jag har aldrig varit nån uppfinnarjocke, bortsett från när man skall uppfinna föremål och beteenden som gör livet mindre ansträngande. Jag förlitar mig mera på det som kunnigare människor gjort och som man kan köpa i en affär. Jag är en rätt god reparatör men någon konstruktör har jag aldrig varit. Om jag svetsar ihop två järn som aldrig träffat varandra förr så blir resultatet garanterat något som inte ser ut som det var meningen.

Jag försöker alltså köpa jordbruksmaskiner och traktorer fabriksnya, men i gengäld behålla dom länge och sköta dom väl. Som dragare har jag idag en Zetor och en Valtra, såmaskinen är en lättbogserad Simulta från 1998, torken är en Antti från 1977, plogen en 4-skärig Kverneland vändplog från 2003 och övriga redskap är införskaffade mellan 1990 och 2008. Undantaget är tröskan, en Claas 48 som jag köpte begagnad för tre år sen. En ny tröska är en investering på nästan 100.000 euro, omräknat i vete så är det ca tusen ton och min gård producerar ca 80 ton per år, så räkna själva…

Det som Nisse skrev om elektronik håller jag i stort med om, jag var själv väldigt skeptisk när jag köpte min första traktor innehållande elektronik, detta skedde 2002, men den har gått jättebra, inget av det elektriska har krånglat. Jag har ingenting emot att ha elektroniska finesser, men jag är inte så tänd på när elektroniken börjar tänka åt mej. Jag har inget emot att ersätta veven på bilrutan med en knapp, men jag vill gärna bestämma själv när rutan skall öppnas. Jag har provat flera bilar med automatisk luftkonditionering, men inte en enda har fungerat lika bra som en manuell. Detta gäller också på åkern, jag har gärna dator i traktorn. men det är jag som skall bestämma hur plogfårorna skall se ut, inte datorn!

Jag hade tänkt starta upp en serie här på bloggen där jordbruksmaskinerna får presentera sig, och detta då med undantag av hö- och gräs- och allehanda ko-matsmaskiner som jag inte vet något alls om. Kanske Mats och Sonja kan hjälpa till där. Jag skulle med glädje lära mig hur man använder en sådan där höinplastningsmanick tex.

Jag skall börja  med några rader om gårdens blivande klenod, en riktig Tjeck!

Det är min första  egna traktor som jag köpte samma dag som jag blev bonde, 1990. Jag ville desperat ha en fyrhjulsdriven traktor, helst en Ferguson 3000 men dit räckte inte pengarna på långa vägar. En sådan kostade runt 150.000 mark då, så man fick bita i det sura gräset och köpa Zetor för 79.000 mark. Det har jag inte ångrat en dag!  Det blev en 60 hästkrafters liten Zetor, och mina vänner retade mig “Vad har du dragit på dig, skulle du inte ha en traktor” osv osv. Tji fick alla dom, för än idag är jag nöjd med min lilla röda traktor och kommer aldrig att släppa den. Den skall bo här så länge jag är bonde.

Med ålders rätt kallas har den dragits tillbaka från allt onödigt arbete men det mest prestigefyllda uppdraget, nämligen att dra såmaskinen, det har den kvar.  Jag har aldrig sett en tjeckisk häst, men dom måste vara stora för trots att Zetorn bara skall ha 62 hästkrafter drar den helt bra en fyrskärig plog, något som min förra väst-traktor, en Case på 80 hk fick stånka sig igenom.

I nästa nummer får Ni läsa om gårdens andra häst, aitoo suomalainen…..

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

9 reaktioner till “Maskiner”

 1. Underbart! Är själv uppväxt på en Zetor 6045, fantastisk motor att ha segdrag.

 2. Nå, jag menar nu inte att man MÅSTE köpa begagnat. I fjol köpte jag faktiskt en fabriksny skogslastare (eller kran som de säjer på andra sidan Bottniska viken). Jag siktade på en gammal inhemsk från 1980 men då den nya (säljs av en svensk firma men troligen lagad i Estland) var billigare och bättre så tvekade jag inte.

  Förresten köper jag alltid nya datamaskiner. De går ned i pris så fort att en gammal maskin vanligen är sämre och dyrare …

  Och ifråga om elektroniken är jag av samma åsikt. Den kan vara bra OM den blivit av med barnsjukdomarna men den skall absolut inte börja tänka för mej …

 3. Asch, systemet hade loggat ut mej. Det var jag som skrev förra kommentaren.

  På tal om Zetor så har den den absolut bästa reservdelsservicen (då man fattat att strunta i Kesko). Hälsningar och tack till Bengt-Erik i Närpes !

 4. Jag är helt av samma åsikt. Vi har en fantastisk tillgång i Bengt-Erik.

 5. Zetor ska det vara!! 🙂 Av dom som jag har sett på vår gård, så har vi haft en 7245 med frontlastare, en 6945 och en Crystal.
  7245an bytte jag ut till en Case 845, men efter att vi svurit tillräckligt många gånger över Casen så böt jag den mot en Zetor 7341. O det har jag minsann inte ångrat!:)
  Vi har också en Valmet 455, prima traktor den också! 🙂

 6. för att komma med lite negativt om Zetor min familj hade väll åtminstone 3 stuckna den sista en Crytstal men aldrig mer, vi har trauma än idag blev nyköpt 81 och lämnade oss 89 och aldrig mer, den var för det mesta på verkstan, den lämnade mer olja på marken än vad som hittas i marken i Irak, oljetryckslampan lyste som en julgran alltid, räckte sällan med ett läckage oftast på tre ställen samtidigt.

  men dom exemplaren som fungerar är säkert helt ok

  hälsningar från en mjölkgård.

 7. Det är ett faktum att den läcker olja men mest ser det bara illa ut. Om man inte är alltför känslig utan bara kollar att det inte minskar för mycket på oljestickan så är det inte så farligt. Motoroljan har jag aldrig haft problem med men där dragarmarna är fästa (genom bakaxeloljetråget) vill det läcka hela tiden litet.

  Men jag hör till de mera råa typerna som köper 200 liter olja till och fyller på tills det blir omöjligt. Då reparerar jag.

  Jag måste påpeka att våra Massey-Fergusonar nästan aldrig läckt olja fastän de är 50 respektive 40 år gamla. (Men så har de å andra sidan de eländiga tums skruvarna …).

 8. Denhär läckte olja under första året, och fixade från sig en hel del barnsjukdomar under garantitiden. Efter garantitiden är det bara riktiga småfel som varit. Ett gummi vid kopplingscylindern har den dåliga smaken att bara hålla ett par år i taget, men det är inget större problem att få fixat.

 9. Jep den där låten av Lama passade ju i sammanhanget som handen i handsken också textmässigt (Totuus löytyy kaurapuurosta). Jag hittade den på en dubbel-cd med finsk punk. Mycket bra!

Kommentarer är stängda.