11 mars, 2010 av Kalle

11 Mars!!!!

Så kom den då i år igen. Den magiska dagen då livet återvänder. Det ligger absolut ingen vetenskap bakom det, men det är något som jag lagt märke till under åren, nämligen det att mellan den 11 mars och 23 oktober är vädret sådant att man bra kan leva här. Det gäller speciellt ljuset. From med idag tycker jag att ljuset kommer ungefär då dagen börjar och försvinner bort när det börjar vara dags att ta kväll.

I dessa tider kan man också göra den första förberedelsen för det nya skördeåret, nämligen att sätta utsäden “i mälton”. Detta betyder att man sår ett prov av den tänkta utsäden i tex en blomkruka och räknar hur många korn som gror. Detta har bönder sysslat med sedan Adam var länsman och det är inte speciellt vetenskapligt det heller, men man får en fingervisning om hur det står till.

Det är nämligen så att ett parti spannmål  inte alls behöver duga till utsäde, bara för att det ser fint ut. Det kan ha råkat ut för olika saker under växtperioden som gjort att grobarheten försvunnit, eller så har det varit för varmt under torkningen.

Vill man gå mera vetenskapligt till väga så finns det professionella företag som man kan lämna in provet hos. Då får man ett pålitligt svar. 

Orkar man inte med nått av ovanstående kan man chansa eller köpa nytt utsäde….

5 svar till “11 Mars!!!!“

 1. Nisse skriver:

  Och jag som gillar mörker och köld ! Troligen var jag eskimå i förra livet. Däremot stönar jag mej genom sommaren som vanligen är alldeles för varm för mej.

  Tur att årstiderna är så omväxlande så får vi båda ett bra halvår åtminstone.

 2. Kalle skriver:

  Om jag skall vara ärlig så trivs jag bäst i april-maj och augusti-september

 3. Sussi skriver:

  Eller så tar man till Holmströms groddningsapparat. Har en dylik ännu i bruk. Prima grejor man gjorde förr. http://www.sarka.fi/kuukaudenesine.asp?yv=&av=88&esid=69&kieli=1

 4. Märtha skriver:

  Mälton, ja. Oj, vad vi skrattade (speciellt pappa) åt bonden i hembyn som satte en näve havre att gro, räknade vad som kom upp, och gick på byn och berättade hur bra utsäde han har, “det grodde 140 procent”. Ingen täcktes fråga hur många sädeskorn han hade satt i krukan…

 5. Ewa skriver:

  Sätt dem bara inte i någon blomkruka där det redan växer en blomma. Ja, vårsolen gör nog gott åt kropp och själ när den kommer, det tycker även jag trots att jag som Nisse trivs utmärkt i mörker och kyla… eller åtminstone framför brasan det mörka halvåret.