11 Mars!!!!

Så kom den då i år igen. Den magiska dagen då livet återvänder. Det ligger absolut ingen vetenskap bakom det, men det är något som jag lagt märke till under åren, nämligen det att mellan den 11 mars och 23 oktober är vädret sådant att man bra kan leva här. Det gäller speciellt ljuset. From med idag tycker jag att ljuset kommer ungefär då dagen börjar och försvinner bort när det börjar vara dags att ta kväll.

I dessa tider kan man också göra den första förberedelsen för det nya skördeåret, nämligen att sätta utsäden “i mälton”. Detta betyder att man sår ett prov av den tänkta utsäden i tex en blomkruka och räknar hur många korn som gror. Detta har bönder sysslat med sedan Adam var länsman och det är inte speciellt vetenskapligt det heller, men man får en fingervisning om hur det står till.

Det är nämligen så att ett parti spannmål  inte alls behöver duga till utsäde, bara för att det ser fint ut. Det kan ha råkat ut för olika saker under växtperioden som gjort att grobarheten försvunnit, eller så har det varit för varmt under torkningen.

Vill man gå mera vetenskapligt till väga så finns det professionella företag som man kan lämna in provet hos. Då får man ett pålitligt svar. 

Orkar man inte med nått av ovanstående kan man chansa eller köpa nytt utsäde….

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

5 reaktioner till “11 Mars!!!!”

  1. Och jag som gillar mörker och köld ! Troligen var jag eskimå i förra livet. Däremot stönar jag mej genom sommaren som vanligen är alldeles för varm för mej.

    Tur att årstiderna är så omväxlande så får vi båda ett bra halvår åtminstone.

  2. Om jag skall vara ärlig så trivs jag bäst i april-maj och augusti-september

  3. Mälton, ja. Oj, vad vi skrattade (speciellt pappa) åt bonden i hembyn som satte en näve havre att gro, räknade vad som kom upp, och gick på byn och berättade hur bra utsäde han har, “det grodde 140 procent”. Ingen täcktes fråga hur många sädeskorn han hade satt i krukan…

  4. Sätt dem bara inte i någon blomkruka där det redan växer en blomma. Ja, vårsolen gör nog gott åt kropp och själ när den kommer, det tycker även jag trots att jag som Nisse trivs utmärkt i mörker och kyla… eller åtminstone framför brasan det mörka halvåret.

Kommentarer är stängda.