I väntan på sommaren

Sommaren kändes minsann som en avlägsen dröm igår då jag var ute och fixade foder åt djuren; det blåste, snöade och var kallt! Idag har det igen snöat, men nu på kvällen såg det igen lite mera lovande ut; det regnade! 😉
Nog blir det ju sommar även i år, men i väntan på den så sätter jag upp en bild av vår jersey-kviga Heisala Ersey, även kallad Sötis eller Sötnos (ni förstår säkert varför 😉 )

Sötis på besök hos fammo o faffa

Bilden är tagen i fjol på sommaren, då Antte var ut och gå med Sötis. De var och hälsade på hos hans föräldrar. 🙂

Sötis är en renrasig jersey. Hon är ganska bortskämd, vilket i praktiken betyder att man inte kan gå in i HENNES kätta utan att skrapa henne! Dessutom har hon blivit lärd att gå i grimma, så hon brukar komma emot då man tar upp grinden till boxen och villa ut och gå.
Söt är hon, inte kommer man någors från det! 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

4 reaktioner till “I väntan på sommaren”

  1. Har en jersey-korsning och hennes 1-åriga son och ca 4 mån gamla doter och dom e så fina o riktiga kelgrisar! Dotern Ellen har ännu till fått bambi-vita fläckar ! Jersey e nog säkert den sötaste kossan man kan ha..

  2. Härligt att se att det finns såhär lyckliga (o bortskämda 🙂 djur i vårt land!

Kommentarer är stängda.