Grått och regnigt – perfekt innedag

Gnistrande solsken förbyttes snabbt i regn och mulet. Men det har jag inget emot. Jag har länge haft dåligt samvete för att pappers- och verkstadsarbetet släpat efter så nu passar det fint. Nåja, papper och papper – det är datamaskinen som jag jobbar med.

Det positiva är att det nya flissystemet fungerar fint och det är varmt ute så jag kan öppna verkstadsdörrarna och svetsa ett rör som börjat läcka olja på skogslastaren. Fast då jag såg närmare på eländet så börjar det vara nödvändigt att bygga om den. Det är en av de första modellerna från 80-talet så slangar och rör är alltför oskyddade. Och det händer (ganska ofta) att man drämmer dem i ett stort träd eller så sticker en grov kvist in och river loss dem. Skogsarbetet är tufft för både folk och maskiner.

Så nu surfar jag på nätet och söker komponenter för att bygga om slang- och rörsystemet. Det är en hel del funderande att få allting att passa och det skall vara STARKT ! Tjocka stålskydd som man kan slå emot en tall utan att det gör nånting.Men först måste det gamla röret svetsas – jag hinner inte bygga om just nu.

Att betala räkningar är ganska enkelt numera. Förr var man tvungen att åka till banken och det tog en halv dag. Men man kunde ju prata litet med bankfröken och bybor som satt och väntade på sin tur.  Banken har flyttat och “kontoret” finns på nätet nånstans. Mina banker finns till en del i Sverige och Danmark. Liksom “butikerna”. Avstånd har ju ingen betydelse på nätet men vanligen håller jag mej inom EU eftersom det är bevärligare med tullar då man går utanför. En eurobetalning är numera gratis inom EU.

Innedagen används också för att installera nya program  och lappa ihop gamla system som slutat fungera – det händer allt emellanåt. Och så skall jag gå på CTIA-mässan i Las Vegas (trådlösa prylar)  – via nätet.  Själva mässan är slut men jag hann inte titta på den eftersom det var så fint skogsväder tidigare i veckan. Då hade man kunnat följa med den on-line som det heter på modern svenska. Varför åka dit då man kan sitta hemma lika bra ?

Men nu skall – suck och stön – räkningarna betalas först …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.