Fotbad

Vi har sedan torsdag morgon haft en klövbassäng åt korna. I bassängen finns desinficerings medel, som rengör klövarna och förebygger klövsjukdomar, förutsatt att den sköts rätt.

Fotbad för korna

Korna är ju dock inte så jätte förtjusta i en sådan här grej. Problemet är inte hur det känns, utan det att deras rutiner är störda! Där ska ju inte finnas en sådan här sak i gången på väg ut från stationen! Nå, nu går nog största delen helt bra igenom bassängen, men några enstaka, bångstyrda individer finns där nog ännu (söndag morgon).

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

3 reaktioner till “Fotbad”

  1. Har ni “fotbad” också för tvåbenta som går in/ut från er ladugård? Med tanke på avbytare – tvätta stövlorna etc inför nästa gård..

  2. Avbytare, veterinärer och seminologer använder våra egna stövlar. Andra besökare använder engångsskoskydd.

Kommentarer är stängda.