11 april, 2010 av Mats

Räkna groddar

I lördags var det dags att räkna groddarna i grobarhetsprovet. Jag fuktade kaffefiltren, rullade upp dem och sen var det bara att börja räkna hur många frön som hade börjat gro (lat som jag är räknade jag förstås de som inte grott, eftersom de var färre). Eftersom 188 av mina 200 frön hade grott borde grobarheten vara 94%, vilket faktiskt är rätt bra. Visserligen är resultatet helt rimligt eftersom det var en ypperlig sommar för spannmålens del i fjol, men jag kommer ändå att fega och räkna med lite lägre grobarhetsprocent när det blir dags för sådd. I ekoodling är ett lite för tätt bestånd att föredra framom ett lite för glest, eftersom det täta konkurrerar bättre med ogräs. Dessutom kommer det här kornutsädet till stor del att bli grönfoder (alltså slåttas och balas till ensilage) och där är ett tätt bestånd absolut ingen nackdel.

Under den gångna veckan beställde jag rybsutsäde tillsammans med ett par andra odlare och vallfrö beställde jag redan i vintras. Så nu börjar jag ha utsädessidan klar för vårbruk.

På fredagen hade jag igen lite lektioner åt vuxenstuderande, denna gång och såbäddsberedning. Efter att ha pratat om harvar och vältar en hel eftermiddag började jag få riktig vårbruksstämning. Snart, snart…. 🙂

Etiketter:

7 svar till “Räkna groddar“

 1. Cowboy skriver:

  Kan man testa vallfröets grobarhet på samma sätt ?

 2. Nisse skriver:

  Visst, vi satte gammal timotej som påskgräs men det blir nog att köpa nytt utsäde för den grodde inte alls.

 3. Mats skriver:

  Cowboy: jag kan åtminstone inte komma på nån orsak till att det INTE skulle gå med “kaffefiltermetoden”. Eventuellt kanske man borde ha såna växter som gror långsamt lite längre tid i påsen, men jag tror inte det har nån praktisk betydelse.

 4. Cowboy skriver:

  Vet nån hur länge det tar innan rödklöverfrö gror ?

 5. Mats skriver:

  Det var en bra fråga, jag har faktiskt ingen aning. Ett förslag är att du gör två prov. Ena sköter du “enligt anvisningarna” (en vecka i kylskåp, 3-4 dagar i rumsvärme), andra får lite längre tid på sig. Sen ser du ju om det är nån skillnad.

  Eller kanske nån bloggläsare har bättre förslag?

 6. Nisse skriver:

  Enligt gumman tar det mellan 10 och 30 dagar innan rödklövern gror – troligen den kortare tiden i optimal värme och fukt. Så man skall inte ha för bråttom att kasta bort utsädet.

 7. Mats skriver:

  Prima! Vi tackar Lantbrukets Forskningscentral i Hindersby (mer känd som “gumman”) för sakupplysningen. 🙂