15 april, 2010 av Sonja

Diskmaskin

En av de grundläggande sakerna för att kunna producera mjölk av bästa kvalitet är en god hygien. Till detta hör att man ser till att korna har det rent och torr, att man rengör juvret ordentligt före mjölkningen och att mjölkmaskinen, alltså tekniken, fungerar.

Vi har haft lite problem med det sist nämnda, diskningen av mjölkmaskinen har inte fungerat riktigt som den ska. Nu och då kan den ju krångla, så som all teknik. Men då tvätten så gott som varje gång man gick ner till ladugården alarmerade om något fel i diskningen blev man ju lite nervös. Så mycket har disken inte ändå ställt till med, att E-klassen (bästa mjölk kvaliteten) skulle ha varit i fara, men sådant där onödigt strulande harmar!

Då också service folket började få tillräckligt av maskinen beslöt de sig för att sätta in en ny maskin:

Ny disk

Och den här fungerar! 😀 😀

10 svar till “Diskmaskin“

 1. Thomas skriver:

  Du kunde ngn gång beskriva diskningen för oss oinsatta lite närmare. Ganska intressant att rengöra långa rör absolut hygieniskt med omväxlande sura o basiska tvättmedel osv. Det är 20 år sedan jag själv utförde en diskning senast (i Västankvarn, där jag också lärde mig handmjölkning!)

 2. Antte skriver:

  I all sin enkelhet går det till så att den suger med ca 4 bar vakuum en blandning av hett vatten, luft och diskmedel igenom hela mjölkmaskinen. Alla mjölkorgan och mjölkrör blir alltså på så sätt tvättade. Varannan gång surt diskmedel och varannan ggn basikst för att motverka avlagringar av fett och kalk. Hela diskprocessen sköts alltså helt automatiskt av diskmaskinen, vi klmämmer bara på knappen.

 3. Cowboy skriver:

  Och sen funderar man ju hur mycket en sådan manick kostar ?

 4. Antte skriver:

  Maskinen ägs av mejeriet, vi betalar endast en hyra på ngr tior i månaden.

 5. Mats skriver:

  Det var nåt nytt! Hos oss äger nog alla diskmaskinen själva. Hyr ni mjölktanken också?

 6. Antte skriver:

  Jeps tanken och diskmaskinen ägs båda av mejeri. Gamla disken hade så myki problem att de va tur att vi inte behövde stå för fiolerna.

 7. Cowboy skriver:

  Aj , mitt mejeri bjöd aldrig ut nån diskmaskin till oss ..:(

 8. Sonja skriver:

  Nå vad bjöd det mejeriet på då? 😉

 9. Cowboy skriver:

  Måst väl varit min dåliga förhandlingsförmåga ..

 10. Mats skriver:

  Det är lite olika mellan olika mejerier. Vårt mejeri slutade hyra ut tankar nån gång i början av 90-talet (om jag minns rätt) och diskmaskiner har man så vitt jag vet aldrig hyrt ut.