Diskmaskin

En av de grundläggande sakerna för att kunna producera mjölk av bästa kvalitet är en god hygien. Till detta hör att man ser till att korna har det rent och torr, att man rengör juvret ordentligt före mjölkningen och att mjölkmaskinen, alltså tekniken, fungerar.

Vi har haft lite problem med det sist nämnda, diskningen av mjölkmaskinen har inte fungerat riktigt som den ska. Nu och då kan den ju krångla, så som all teknik. Men då tvätten så gott som varje gång man gick ner till ladugården alarmerade om något fel i diskningen blev man ju lite nervös. Så mycket har disken inte ändå ställt till med, att E-klassen (bästa mjölk kvaliteten) skulle ha varit i fara, men sådant där onödigt strulande harmar!

Då också service folket började få tillräckligt av maskinen beslöt de sig för att sätta in en ny maskin:

Ny disk

Och den här fungerar! 😀 😀

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

10 reaktioner till “Diskmaskin”

  1. Du kunde ngn gång beskriva diskningen för oss oinsatta lite närmare. Ganska intressant att rengöra långa rör absolut hygieniskt med omväxlande sura o basiska tvättmedel osv. Det är 20 år sedan jag själv utförde en diskning senast (i Västankvarn, där jag också lärde mig handmjölkning!)

  2. I all sin enkelhet går det till så att den suger med ca 4 bar vakuum en blandning av hett vatten, luft och diskmedel igenom hela mjölkmaskinen. Alla mjölkorgan och mjölkrör blir alltså på så sätt tvättade. Varannan gång surt diskmedel och varannan ggn basikst för att motverka avlagringar av fett och kalk. Hela diskprocessen sköts alltså helt automatiskt av diskmaskinen, vi klmämmer bara på knappen.

  3. Det var nåt nytt! Hos oss äger nog alla diskmaskinen själva. Hyr ni mjölktanken också?

  4. Jeps tanken och diskmaskinen ägs båda av mejeri. Gamla disken hade så myki problem att de va tur att vi inte behövde stå för fiolerna.

  5. Det är lite olika mellan olika mejerier. Vårt mejeri slutade hyra ut tankar nån gång i början av 90-talet (om jag minns rätt) och diskmaskiner har man så vitt jag vet aldrig hyrt ut.

Kommentarer är stängda.