Vårens Eriksgata

I slutet på april försöker vi ta en tripp till Sverige. Det skall föreställa nån sorts semester, men sällan har man så bråttom med inköp till jordbruket och byggande som då. Vi har ett gammalt torp – eller egentligen ett bergslagshus och jobbar med att reparera det på ursprungligt vis.

Nornbergs

Vi hittade det på nätet för tio år sedan och det var väldigt billigt för det är nästan 200 km från Stockholm i Medåker norr om Arboga just på gränsen mellan Mälardalens åkrar och Bergslagens skogar.

Sedan dess har vi byggt och reparerat ett par veckor per år. Det första vi byggde var förstås en bastu i gammal stil. Huset är byggt omkring 1850 på samma plats som ett soldattorp stod.

Medåker (Midhakir = Mitten i Åkers härad) har anor från ett par tusen år tillbaka och var tingsplats för Akirs härad. Senare gick Eriksgatan genom socknen och ännu långt senare byggdes staden Arboga (= ååbogan) där man kunde segla upp från Mälaren. I Arboga står Engelbrekt Engelbrektssons staty – han som ledde bönderna i upproret mot danska kungens fogdar och i Arboga hölls Svea rikes första riksdag. Det var förrän det blev nånting av Stockholm.

Det är jordbruksbygd även om Arboga var känt för sina verkstadsmaskiner också. Det är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Norden och varje augusti hålls Medeltidsdagarna där.

Men vi skall köpa in förnödenheter till jordbruket som är mycket billigare än i Finland och får på så sätt resan betald med råge. Ifall jag får det eländiga trådlösa nätet att fungera så hörs vi nästa vecka. Jag har nu fyra operatörers kort så kanske något fungerar … Det är hemskt då man blivit bortskämd med 100 Mbits optofiberkabel.

Varför så långt borta ? Just därför !

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

16 reaktioner till “Vårens Eriksgata”

 1. Ett smart sätt att komma undan arvskatten i finland är att bosätta sig i sverige några år före generations-skiftet. 🙂

 2. Just nu är jag på väg att köpa timotej men vanligen köper jag allt möjligt här. Speciellt då kronan var lågt värderad var det verkligen billigt.

  Nisse
  (ombord på Viking Line i Stockholms skärgård)

 3. Som konsumentare vill jag ha inhemskt, typ grönsaker, potatis, kött, mjölk. Hela gångna vinteren har det varit superfin potatis att köpa i närbutiken från en lokalodlare, morötter från Kristinestad etc. Uppskattas! Fins det inte inhemskt odlat timotejfrön att köpa här i hemlandet?, är det inte lite att ” undergrava” egen bransje om ni som odlare ( också ) inte köper inhemskt?

 4. Med produktpriser som ligger under produktionskostnaderna är det bara att pressa utgifterna eller sluta helt. Det vi betalar stiger hela tiden men det vi får sjunker så det går inte ihop. Intressant nog sjunker inte konsumentpriserna.

  Jag ser nog inte timotej från Sverige som “utländskt” precis. Tvärtom. Då det är möjligt så ser jag till att pengarna blir kvar i byn eller grannbyarna men konstgjorda gränser har jag ingen förståelse för alls. Vi har varit en del av Sverige i närmare tusen år och att ryska tsaren med våld skiljde åt oss är inget jag är speciellt förtjust i.

 5. Marianns fråga är faktiskt intressant. Åtminstone i mina trakter diskuteras ibland just balansgången mellan att köpa inhemskt och jaga kostnader. Borde alla t.ex. köra med Valmet eftersom de tillverkas i Finland, eller skall man försöka få lika låga produktionskostnader som ute i Europa genom att köpa ett billigare märke? Vilkendera är viktigare, solidaritet eller konkurrenskraft? Vad man väljer är (precis som för konsumenten i butiken) högst individuellt och varierar från fall till fall.

 6. Och vad blir ens CO2 värde om man jagar land och rike runt för varenda krona man sparar? Det kallas visst för att “gnida”.

 7. Erkännes. Jag hör nog till de riktigt snåla. Det kanske beror på att jag växte upp alldeles efter kriget då det inte fanns nånting och varenda sak sparades och (med ett modernt ord) återanvändes.

  Man får bara hoippas att man orkar räkna ut att totala summan blir positiv. Även om man dagligen ser folk som kör långa vägar för att köpa en sillburk 50 cent billigare. Men jag tror att det är stadsresan som lockar mer än erbjudandet.

  Jag köper helst allting lokalt och nån procent hit och dit gör ingenting. Men då det är fråga om flera hundra procents skillnad och hundratals eller tusentals euro … Då börjar det vara en skillnad som känns.

 8. Men hur är det möjligt med flera hundra procents pris skillnad.Kanske jordbrkaren borde sluta köpa överprissatta varor.

 9. Ja , säj det … Det blir nog så illa tvunget att börja jämföra priser över hela EU – annars klarar vi oss inte.

  Redan nu biter prisjämförelserna ganska bra till exempel på elektroniksidan. Kolla in

  http://prisjakt.nu

  och jämför priser över hela EU. Det är ibland billigare med frakt från Tyskland än från Helsingfors – och kan komma snabbare …

  Vi har väldigt få affärskedjor på lantbrukssidan – för att inte tala om gödsel där Yara (f.d. Kemira) har 98 %. Och vi såg ju att de utnyttjar det monopolet utan hänsyn. Jag betalade för två höstar sedan tre gånger mer än vanligt för gödseln ! Det sätter en att fundera allvarligt på varifrån man köper …

 10. Jag sympatiserar med Nisse , för jag t.o.m inportera husmor från Sverige.. 😛

 11. Jag sympatiserar nog helt med Nisse,tack för att du tar upp dessa frågor.Skall man kalla någon att gnida är det nog storbolagen som hänsynslöst utnyttjar jordbrukarna.Går jordbruket under i Finland så får vi importera all mat. Och massor arbetsplatser går förlorade inte bara inom jordbruket även andra drabbas.

 12. Heia Nisse!, och Go´morron här från finska skogarna! Jag är medveten om att mina kunskaper och erfarenheter om lantbruk är begränsad, i synnerhet när det talas pengar,stöd etc.etc… Har forsökt ta reda på via netet var/hur odlas det timotejfrön i Finland, har inte lyckas ännu. Min åsikt är fortfarande och jag väljer att tjafsa om timotej: när (om)det odlas inhemskt timotejfrön, från en odlare som slitar med dom samma problem , hur kan man försvara att ändå köpa frön från utlandet?? Med all respekt för dig, Nisse,! kom tillbaka , med eller utan timotej!!

 13. Jo det finns nog inhemsk odling av tiomtejfrön, man jag kan inte säga hur stor den odlingen är i förhållande till behovet.

Kommentarer är stängda.