Tjuvstart på vappen

Vi har idag haft en lite mer speciell arbetsdag, så här passligt till valborg. Vi har nämligen haft besök av en grupp högstadie elever varav hälften kom från Pargas, andra hälften från Spanien. De spanska eleverna är på ett “motbesök”, Pargas eleverna var i Spanien tidigare på våren.

Antte hämtade dem från stranden med traktor och de fick börja dagen med att titta och fotografera korna. Det här tycks alltid vara lika populärt!

Sedan hade lärarna tänkt ut några uppgifter som eleverna fick greja med på stranden. Besöket avslutades med korvgrillning. Nog kan korv sen vara gott då man grillar den på öppen eld!! 😀

För att ni nu inte ska tro att vi riktigt har “slattrat” idag, så har Antte och hans far fixat till det sista på konstgödselspridaren, så snart bär det ut på åkern. 🙂

Konstgödselspridaren

Följande på dagens agenda, blir att steka munkar. När de blir uppätna ( vilket inte torde räcka så hemskt länge) är det dags att gå till ladugården. Dagen avslutas med strandbastu premiär. Om jag ids ( alltså vågar) fara och simma från bastun, återstår att se. Vattnet är ju trots allt ännu ganska så kallt..så kanske sen till midsommaren! 😉

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!