30 april, 2010 av Mats

Valborg

Valborgsmässoafton blev en varierande dag. Jag körde ett par gödsellass på förmiddagen, men blev tvungen att sluta p.g.a. det ihållande regnet. Dels finns det risk för att man kör fast när marken blir våt, dels ökar risken för markpackning. Markpackning innebär att man packar till jorden i sån utsträckning att varken vatten eller växternas rötter kommer igenom och det är ju inget vidare. Generellt räknar man med att det är risk för skadlig packning om ekipaget man kör väger mer än 6 t/hjulaxel. Min gödselvagn väger nästan 10 t/axel så det är i saftigare laget också under goda förhållanden. Under våta förhållanden gör man bäst i att hållas hemma.

På eftermiddagen tittade klövverkaren in och kollade Elvira som haltat ett tag. Jag har räknat med att det är en sträckning eller liknande, eftersom hon bara är ett knappt år gammal och jag har aldrig haft ett djur som skulle haft klövproblem vid så tidig ålder. När hon ändå inte verkade bli bättre ringde jag klövverkaren.   Det visade sig till min förvåning att Elvira faktisk har en inflammation i klöven och klövverkaren tyckte hon förutom verkningen också behövde få penicillin.  Jag ringde veterinären och han höll med, så nu får Elvira en antiobiotikaspruta per dag i en knapp vecka.

En gårmulen diversedag övergår så sakteliga i en gråmulen kväll, men vad gör det. Det är ju VÅR. 🙂

Trevlig Valborg!

2 svar till “Valborg“

  1. Mariann skriver:

    Trevlig Valborg! Några funderingar; blir det mindre markpackning om traktoren har dubbla hjul bak( typ fyra ), den” flyter” bättre?, eller blir det dubbelt upp? När det skrivas om foder/ensilasj kommer oftas D-värde( D-arvo ) upp.Vad är ett D-värde, varför är det så viktigt i synnerhet för mjölkkon att värde är rätt?

  2. Mats skriver:

    Mariann tänker alldeles rätt, dubbla hjul är till för att minska packningen. Bredare däck gör att ytan som traktorns vikt fördelas på blir större. Det spelar roll för packningen i de övre delarna av matjordslagret, går man längre ner (över en halvmeter) i marken hjälper inte däcken, så är traktorns vikt det som avgör om det blir packning eller inte.

    D-värde är ett mått på gräsets fodervärde. Ju lägre D-värde desto mer kraftfoder måste man ge kon för att uppnå samma mjölkproduktion. Målet är alltså att ha ett högt D-värde. Ju längre gräset får växa desto större skörd får man, men samtidigt sjunker också D-värdet för varje dag som går. Det gäller alltså att hitta en lämplig kompromissnivå mellan skördens storlek och D-värde. Jag gissar att vi återkommer till det här när det blir ensilageskörd. Vallodlare brukar kolla prognoserna för D-värdet utveckling lika noga som väderrapporten den tiden på året.