4 maj, 2010 av Sonja

Avelsplanering och veterinär

Igår hade vi besök av vår avelsrådgivare. Hon brukar vara hos oss ett par gånger i året och då går vi igenom korna och hon exteriör bedömer dem. Den här exteriör bedömningen skiljer sig så till vida från den som utförs av Yves, att den här är officiell. Utgående från denna bedömning, får korna sitt avelsvärde.
Den här gången tog hon också blodprov från två kor. Detta gjorde hon därför att vi själva ville veta deras genomiska värde. Har de tillräckligt högt har de chans att bli tjurmödrar.
Av den ena, 269 Uppa, så har vi nu en tjurkalv Heisala Ristourn Robert. Av honom har det också tagits ett blodprov för att granska om han duger till semintjur. Den andra kon, 299 Vada, skall vi skölja (se kommentarena) på försommaren. Om allt går bra så får vi både ko – och tjurkalvar och då är det ju bra om vi redan vet vad ”mamman” duger till.

Vi hade också veterinären på besök igår. Några av kalvarna såg lite hängiga ut, så jag begärde att hon skulle komma och se om hon märker något extra. Inte gjorde hon det, men hon rekommenderade att vi ger vitaminer åt dem. Så nu gör vi så, i alla fall tills vi sätter ut kalvarna i deras hage. Sedan sköter nog solen om vitamintillförseln. 🙂

Vi granskade också 7st dräktigheter, 6 av dem var dräktiga och en tom. Dessutom gav hon en hormonspruta åt en ko som hade problem med kvarbliven efterbörd. Hormonen borde göra så att allt ”onödigt” kommer ut från kon och på så sätt underlättas kommande seminering.

Kommentarer inaktiverade.