Kallt och ostadigt

Så regnar det igen … Jag sitter och ser på SMHI:s Lantbruksväder stup i kvarten men inte ändras den. Femdygnsprognosen säjer “Kallt och ostadigt” och följande femdygnsprognos är inte mycket bättre:  “Tidvis ostadigt”.  Det värsta är att man inte kan börja med något annat på allvar så här sitter man och väntar.

Under tiden kan ni titta på fjolårets nedkörning då jag hade litet för bråttom  hem från skogen. Det var nära att någon annan hade fått blogga i stället för mej:

Våren 2009

Till all tur hade jag processorn fastkopplad så traktorn blev att hänga på den. Då blev jag inte ens arg. Efter många koppar kaffe körde jag ett lass rötprops dit och började bygga under bakhjulet. Sist och slutligen gick det bra att lyfta upp bakhjulen med lastarns stödfötter (lastarn är fast i ramen på traktorn).

stöd under MF165 som stöd och backa upp

Men vi är minsann inte sysslolösa för våra gullebarnbarn är här och det skulle krävas tre fullvuxna till det: Två som springer efter dem och en som vilar sej. Som motvikt till regnet och rusket sätter jag in en idyllbild från i går.

Det är de (i Lappträsk) världsberömda scillorna på hembygdsgården Kyckling som bildar bakgrund.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Kallt och ostadigt”

  1. Hugaligen, det var nära! Vad har du förresten i de där sidolådorna på Belarusen?

  2. Belarusens hytt är så liten att jag måste bygga två lådor för motorsågar, bränsle, kättingar och annat som jag behöver i skogen. De fungerar alldeles utmärkt. Men man måste ha lätta lådor med gummi- eller vaxduk över. De har dragits ned under hjulen ett par gånger så de är utbucklade på nytt ett antal gånger … Fram på hytten bakom avgasröret finns en klyka som håller röret till röjsågen då den är i högra lådan.

  3. Sedan kan det kanske vara ide när man publicerar bilder på Internet och bygger sina websidor att man komprimerar bilderna till en någorlunda rimlig storlek. Exempelvis bilden “stöd under” hade en storlek på 4.5 MB – alltså i Dinosaurieklassen. På skoj så provade jag att ladda ned gratisprogrammet Afelo, som finns både för Linux och Windows, och komprimerade nämnda bildfil. Storleken på filen reducerades till 196kb, alltså till en 4/100 del utan att kvaliteten försämrades nämnvärt. Detta är således att tänka på då alla tyvärr inte sitter bakom en 100 Mbps optisk fiberanslutning.

Kommentarer är stängda.